Środa Popielcowa. Menu na początek Postu
Święto zwane Popielcem, a niegdyś – Wstępną Środą – bezpośrednio poprzedza rozpoczęcie Wielkiego Postu. Ten dzień wielu z nas symbolicznie celebruje, poszcząc. Co można zaserwować w przededniu Postu? Zobaczcie
Środa Popielcowa w Kościele Katolickim
Środa Popielcowa – dzień rozpoczynający Wielki Post, trwający 40 dni. Ten czas ma bogatą symbolikę – katolicy posypują głowę popiołem i rozpoczynają czas pokuty, który kończą Święta Wielkiej Nocy.
W tę symbolikę post wpisuje się idealnie – rozumiany dosłownie jako powstrzymywanie się od spożywania mięsa i sutego jedzenia bądź słodyczy czy alkoholu albo traktowany metaforycznie jako okres wyrzeczeń – np. zrezygnowania z hucznych zabaw czy innych przyjemności życia.
Jak przygotować się do Wielkiego Postu i co zaserwować w Środę Popielcową? Mamy kilka propozycji.
Wszystko co musisz wiedzieć o śledziach
Menu na Środę Popielcową
Zgodnie z tradycją tego dnia obowiązuje ścisły post, podczas którego nie wolno spożywać mięsa z wyjątkiem mięsa ryb, a także – zwierząt żyjących w wodzie, takich jak żółwie, ślimaki czy żaby. Co ciekawe, w sarmackiej Polsce bez skrupułów jadano w tym okresie ogon bobra, który, choć jest ssakiem, to przecież żyje w wodzie.
Współcześnie każdy katolik między 18. a 60. rokiem życia tego dnia podlega ścisłemu postowi. Choć wiąże się z tym szereg ograniczeń, to zaplanowanie smacznego jadłospisu na ten dzień nie jest wcale takie trudne! Oto nasza propozycja dań, które możesz podać w Środę Popielcową.