Paprykarz szczeciński. Smak sprzed lat

"Paprykarz szczeciński, kultowa już konserwa z czasów PRL. Powstała w połowie lat sześćdziesiątych, jej receptura została opracowana przez Wojciecha Jakackiego (szefa produkcji PPDiUR Gryf), na podstawie 'Street foodu' z afrykańskich portów" - czytamy na blogu "Królestwo Garów".

sałatka z ryby i ryżusałatka z ryby i ryżu
Joanna Krzewińska

Składniki

  • 650-700 g ryby – miruna, mintaj,
  • 1 cebula – około 140 g
  • 1 marchewka - około 130 g
  • 100 g czerwonej papryki
  • 100 ml ryżu (u mnie długoziarnisty)
  • pulpa pomidorowa (pomidory krojone) 400 g
  • 120 ml wody
  • sól
  • słodka papryka w proszku
  • ostra papryka w proszku
  • harissa
  • pieprz świeżo mielony
  • olej rzepakowy

Przepis

Cebulę pokroić w kostkę, Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych otworach. Paprykę pokroić w niezbyt duże i grube paski. Rybę pokroić w niewielką kostkę i podsmażyć na oleju w garnku z grubym dnem. Przełożyć na talerz. Wrzucić do garnka cebulę, chwilę smażyć, dodać marchewkę i smażyć ze 2 -3 minuty, ciągle mieszając. Następnie dodać paprykę, zamieszać. Wsypać ryż i przesmażyć 3 minuty, ciągle mieszając. Wlać pomidory, wodę, dodać łyżeczkę papryki łagodnej, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka harissy, sól, pieprz. Zamieszać, gdy się zagotuje przykryć i gotować na małym ogniu około 15 minut, aż ryż będzie miękki. Dodać rybę, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku (solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami). Odstawić do ostygnięcia.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia