Trwa ładowanie...
d1glhbk
20-02-2019 09:13

Paprykarz szczeciński. Smak sprzed lat

Przepis

"Paprykarz szczeciński, kultowa już konserwa z czasów PRL. Powstała w połowie lat sześćdziesiątych, jej receptura została opracowana przez Wojciecha Jakackiego (szefa produkcji PPDiUR Gryf), na podstawie 'Street foodu' z afrykańskich portów" - czytamy na blogu "Królestwo Garów".

d1glhbk
4.0
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Królestwo garów
Źródło: Królestwo garów
Składniki
  • 650-700 g ryby – miruna, mintaj,
  • 1 cebula – około 140 g
  • 1 marchewka - około 130 g
  • 100 g czerwonej papryki
  • 100 ml ryżu (u mnie długoziarnisty)
  • pulpa pomidorowa (pomidory krojone) 400 g
  • 120 ml wody
  • sól
  • słodka papryka w proszku
  • ostra papryka w proszku
  • harissa
  • pieprz świeżo mielony
  • olej rzepakowy
Przepis

Cebulę pokroić w kostkę, Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych otworach. Paprykę pokroić w niezbyt duże i grube paski. Rybę pokroić w niewielką kostkę i podsmażyć na oleju w garnku z grubym dnem. Przełożyć na talerz. Wrzucić do garnka cebulę, chwilę smażyć, dodać marchewkę i smażyć ze 2 -3 minuty, ciągle mieszając. Następnie dodać paprykę, zamieszać. Wsypać ryż i przesmażyć 3 minuty, ciągle mieszając. Wlać pomidory, wodę, dodać łyżeczkę papryki łagodnej, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka harissy, sól, pieprz. Zamieszać, gdy się zagotuje przykryć i gotować na małym ogniu około 15 minut, aż ryż będzie miękki. Dodać rybę, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku (solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami). Odstawić do ostygnięcia.

Paprykarz szczeciński. Smak sprzed lat
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

7
4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1glhbk
d1glhbk
d1glhbk
d1glhbk
Więcej tematów
d1glhbk