Paprykarz szczeciński. Smak sprzed lat
"Paprykarz szczeciński, kultowa już konserwa z czasów PRL. Powstała w połowie lat sześćdziesiątych, jej receptura została opracowana przez Wojciecha Jakackiego (szefa produkcji PPDiUR Gryf), na podstawie 'Street foodu' z afrykańskich portów" - czytamy na blogu "Królestwo Garów".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 650-700 g ryby – miruna, mintaj,
- 1 cebula – około 140 g
- 1 marchewka - około 130 g
- 100 g czerwonej papryki
- 100 ml ryżu (u mnie długoziarnisty)
- pulpa pomidorowa (pomidory krojone) 400 g
- 120 ml wody
- sól
- słodka papryka w proszku
- ostra papryka w proszku
- harissa
- pieprz świeżo mielony
- olej rzepakowy
Cebulę pokroić w kostkę, Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych otworach. Paprykę pokroić w niezbyt duże i grube paski. Rybę pokroić w niewielką kostkę i podsmażyć na oleju w garnku z grubym dnem. Przełożyć na talerz. Wrzucić do garnka cebulę, chwilę smażyć, dodać marchewkę i smażyć ze 2 -3 minuty, ciągle mieszając. Następnie dodać paprykę, zamieszać. Wsypać ryż i przesmażyć 3 minuty, ciągle mieszając. Wlać pomidory, wodę, dodać łyżeczkę papryki łagodnej, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka harissy, sól, pieprz. Zamieszać, gdy się zagotuje przykryć i gotować na małym ogniu około 15 minut, aż ryż będzie miękki. Dodać rybę, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku (solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami). Odstawić do ostygnięcia.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze