Smażone śledzie w zalewie octowej. Pyszna rybka na kolację

W cyklu "Ryba na piątek" polecamy przysmak inspirowany kaszubską kuchnią. Aby go przygotować, potrzebujemy świeżych śledzi. Smażymy je w cieście i zalewamy aromatyczną zalewą. Taka rybka świetnie smakuje z gotowanymi ziemniakami lub świeżym pieczywem. Smacznego!

Smażone śledzie w zalewie octowej. Pyszna rybka na kolacjęSmażone śledzie w zalewie octowej. Pyszna rybka na kolację
Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 kg świeżych śledzi (bez głów, wypatroszonych),
  • mąka do obtoczenia,
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz.

Zalewa:

  • 5 szklanek wody,
  • 1 szklanka octu,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 2-3 łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki gorczycy białej,
  • 2 łyżeczki pieprzu kolorowego,
  • 6 listków laurowych,
  • 10 ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1-2 marchewki,
  • 2 cebule.

Przepis

Śledzie opłucz, osusz i przekrój na pół. Usuń z ryb ości (najlepiej przy użyciu pęsety). Następnie oprósz solą i pieprzem. Z mąki i wody przygotuj ciasto o konsystencji śmietany. Na patelni rozgrzej olej. Kawałki śledzia obtocz w cieście i usmaż na złoty kolor. Potem odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. W garnku umieść wszystkie składniki zalewy. Cebulę i marchew pokrój w plasterki. Zagotuj. Do wyparzonych słoiczków włóż śledzie. Zalej je przygotowaną wcześniej marynatą. Zakręć. Odstaw do ostygnięcia, a potem wstaw na 24 godziny do lodówki, by smaki się przegryzły.

Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥