Smażone śledzie w zalewie octowej. Pyszna rybka na kolację
W cyklu "Ryba na piątek" polecamy przysmak inspirowany kaszubską kuchnią. Aby go przygotować, potrzebujemy świeżych śledzi. Smażymy je w cieście i zalewamy aromatyczną zalewą. Taka rybka świetnie smakuje z gotowanymi ziemniakami lub świeżym pieczywem. Smacznego!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- 1 kg świeżych śledzi (bez głów, wypatroszonych),
- mąka do obtoczenia,
- olej do smażenia,
- sól, pieprz.
Zalewa:
- 5 szklanek wody,
- 1 szklanka octu,
- 0,5 szklanki cukru,
- 2-3 łyżeczki soli,
- 2 łyżeczki gorczycy białej,
- 2 łyżeczki pieprzu kolorowego,
- 6 listków laurowych,
- 10 ziarenek ziela angielskiego,
- 2 ząbki czosnku,
- 1-2 marchewki,
- 2 cebule.
Śledzie opłucz, osusz i przekrój na pół. Usuń z ryb ości (najlepiej przy użyciu pęsety). Następnie oprósz solą i pieprzem. Z mąki i wody przygotuj ciasto o konsystencji śmietany. Na patelni rozgrzej olej. Kawałki śledzia obtocz w cieście i usmaż na złoty kolor. Potem odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. W garnku umieść wszystkie składniki zalewy. Cebulę i marchew pokrój w plasterki. Zagotuj. Do wyparzonych słoiczków włóż śledzie. Zalej je przygotowaną wcześniej marynatą. Zakręć. Odstaw do ostygnięcia, a potem wstaw na 24 godziny do lodówki, by smaki się przegryzły.
Polecamy wideo: Jak rozpoznać świeżą rybę
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze