Trwa ładowanie...
d2e1hig
08-09-2017 12:29

Smażone śledzie w zalewie octowej. Pyszna rybka na kolację

Przepis

W cyklu "Ryba na piątek" polecamy przysmak inspirowany kaszubską kuchnią. Aby go przygotować, potrzebujemy świeżych śledzi. Smażymy je w cieście i zalewamy aromatyczną zalewą. Taka rybka świetnie smakuje z gotowanymi ziemniakami lub świeżym pieczywem. Smacznego!

d2e1hig
3.0
(9 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Źródło: 123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Składniki
  • 1 kg świeżych śledzi (bez głów, wypatroszonych),
  • mąka do obtoczenia,
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz.

Zalewa:

  • 5 szklanek wody,
  • 1 szklanka octu,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 2-3 łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki gorczycy białej,
  • 2 łyżeczki pieprzu kolorowego,
  • 6 listków laurowych,
  • 10 ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1-2 marchewki,
  • 2 cebule.
Przepis

Śledzie opłucz, osusz i przekrój na pół. Usuń z ryb ości (najlepiej przy użyciu pęsety). Następnie oprósz solą i pieprzem. Z mąki i wody przygotuj ciasto o konsystencji śmietany. Na patelni rozgrzej olej. Kawałki śledzia obtocz w cieście i usmaż na złoty kolor. Potem odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. W garnku umieść wszystkie składniki zalewy. Cebulę i marchew pokrój w plasterki. Zagotuj. Do wyparzonych słoiczków włóż śledzie. Zalej je przygotowaną wcześniej marynatą. Zakręć. Odstaw do ostygnięcia, a potem wstaw na 24 godziny do lodówki, by smaki się przegryzły.

Polecamy wideo: Jak rozpoznać świeżą rybę

Smażone śledzie w zalewie octowej. Pyszna rybka na kolację
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

22
6

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2e1hig
d2e1hig
d2e1hig
d2e1hig
Więcej tematów
d2e1hig