Smażone śledzie w zalewie octowej. Pyszna rybka na kolację

W cyklu "Ryba na piątek" polecamy przysmak inspirowany kaszubską kuchnią. Aby go przygotować, potrzebujemy świeżych śledzi. Smażymy je w cieście i zalewamy aromatyczną zalewą. Taka rybka świetnie smakuje z gotowanymi ziemniakami lub świeżym pieczywem. Smacznego!

Smażone śledzie w zalewie octowej. Pyszna rybka na kolacjęSmażone śledzie w zalewie octowej. Pyszna rybka na kolację
Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 kg świeżych śledzi (bez głów, wypatroszonych),
  • mąka do obtoczenia,
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz.

Zalewa:

  • 5 szklanek wody,
  • 1 szklanka octu,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 2-3 łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki gorczycy białej,
  • 2 łyżeczki pieprzu kolorowego,
  • 6 listków laurowych,
  • 10 ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1-2 marchewki,
  • 2 cebule.

Przepis

Śledzie opłucz, osusz i przekrój na pół. Usuń z ryb ości (najlepiej przy użyciu pęsety). Następnie oprósz solą i pieprzem. Z mąki i wody przygotuj ciasto o konsystencji śmietany. Na patelni rozgrzej olej. Kawałki śledzia obtocz w cieście i usmaż na złoty kolor. Potem odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. W garnku umieść wszystkie składniki zalewy. Cebulę i marchew pokrój w plasterki. Zagotuj. Do wyparzonych słoiczków włóż śledzie. Zalej je przygotowaną wcześniej marynatą. Zakręć. Odstaw do ostygnięcia, a potem wstaw na 24 godziny do lodówki, by smaki się przegryzły.

Wybrane dla Ciebie
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania