Smażone śledzie w zalewie octowej. Pyszna rybka na kolację

W cyklu "Ryba na piątek" polecamy przysmak inspirowany kaszubską kuchnią. Aby go przygotować, potrzebujemy świeżych śledzi. Smażymy je w cieście i zalewamy aromatyczną zalewą. Taka rybka świetnie smakuje z gotowanymi ziemniakami lub świeżym pieczywem. Smacznego!

Smażone śledzie w zalewie octowej. Pyszna rybka na kolacjęSmażone śledzie w zalewie octowej. Pyszna rybka na kolację
Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 kg świeżych śledzi (bez głów, wypatroszonych),
  • mąka do obtoczenia,
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz.

Zalewa:

  • 5 szklanek wody,
  • 1 szklanka octu,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 2-3 łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki gorczycy białej,
  • 2 łyżeczki pieprzu kolorowego,
  • 6 listków laurowych,
  • 10 ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1-2 marchewki,
  • 2 cebule.

Przepis

Śledzie opłucz, osusz i przekrój na pół. Usuń z ryb ości (najlepiej przy użyciu pęsety). Następnie oprósz solą i pieprzem. Z mąki i wody przygotuj ciasto o konsystencji śmietany. Na patelni rozgrzej olej. Kawałki śledzia obtocz w cieście i usmaż na złoty kolor. Potem odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. W garnku umieść wszystkie składniki zalewy. Cebulę i marchew pokrój w plasterki. Zagotuj. Do wyparzonych słoiczków włóż śledzie. Zalej je przygotowaną wcześniej marynatą. Zakręć. Odstaw do ostygnięcia, a potem wstaw na 24 godziny do lodówki, by smaki się przegryzły.

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast