Ekspresowy sos pomidorowy

Na pewno znacie ten scenariusz. Wracacie późno do domu, a w lodówce jest tylko światło. Ostatnie, o czym myślicie, to zakupy i godziny spędzone w kuchni. Mamy na to sposób – ekspresowy sos pomidorowy. Nadaje się do makaronu, dań mięsnych oraz warzywnych. Do jego przygotowania potrzebujecie jedynie kilku pomidorów, ulubionych przypraw i odrobiny oliwy z oliwek. Szybko, prosto i bez gotowania.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

Wypróbujcie sztuczkę Justina Chapple'a, amerykańskiego youtubera. Dzięki niej, sos przygotujecie w kilka minut. Ważny jest wybór odpowiednich pomidorów. Najlepsze będą duże, dojrzałe w słońcu okazy, bo te mają w sobie najwięcej aromatu i zapachu. Na obiad dla dwóch osób wystarczą cztery sztuki. Opłuczcie je i... zetrzyjcie na tartce o dużych oczkach.

Obraz
© Youtube.com

Do miski z pomidorami wlejcie kilka kropli oliwy z oliwek, dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, odrobinę cukru i posiekaną świeżą bazylię (lub inne zioła). Teraz wystarczy wszystko wymieszać i gotowe! Tak przygotowany sos wystarczy połączyć z gorącym makaronem i oprószyć świeżo startym parmezanem.

Wybrane dla Ciebie

Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki