Ekspresowy sos pomidorowy
Na pewno znacie ten scenariusz. Wracacie późno do domu, a w lodówce jest tylko światło. Ostatnie, o czym myślicie, to zakupy i godziny spędzone w kuchni. Mamy na to sposób – ekspresowy sos pomidorowy. Nadaje się do makaronu, dań mięsnych oraz warzywnych. Do jego przygotowania potrzebujecie jedynie kilku pomidorów, ulubionych przypraw i odrobiny oliwy z oliwek. Szybko, prosto i bez gotowania.
Wypróbujcie sztuczkę Justina Chapple'a, amerykańskiego youtubera. Dzięki niej, sos przygotujecie w kilka minut. Ważny jest wybór odpowiednich pomidorów. Najlepsze będą duże, dojrzałe w słońcu okazy, bo te mają w sobie najwięcej aromatu i zapachu. Na obiad dla dwóch osób wystarczą cztery sztuki. Opłuczcie je i... zetrzyjcie na tartce o dużych oczkach.
Do miski z pomidorami wlejcie kilka kropli oliwy z oliwek, dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, odrobinę cukru i posiekaną świeżą bazylię (lub inne zioła). Teraz wystarczy wszystko wymieszać i gotowe! Tak przygotowany sos wystarczy połączyć z gorącym makaronem i oprószyć świeżo startym parmezanem.