Klasyczny sos pomidorowy. Jak go zrobić?
Do sosów pomidorowych zalicza się wiele sosów, dla których bazą są pomidory. Jest sosem kojarzonym jako charakterystyczny składnik wielu dań kuchni włoskiej. Do sosu pomidorowego często dodaje się cebulę, czosnek, bazylię, chili oraz tymianek.
Sos pomidorowy – charakterystyka
Sosy pomidorowe są powszechnym dodatkiem do dań mięsnych i warzywnych, a szczególnie kojarzą się jako dodatek do makaronów. Pomidory są bardzo dobrą bazą do sosów, co zawdzięczają swojemu bogatemu smakowi i miękkiemu, wodnistemu miąższowi, który łatwo odparować, dzięki czemu sos nie wymaga używania zagęszczaczy.
Najprostszy sos pomidorowy składa się z miąższu pomidorowego i oliwy, gotowanych na wolnym ogniu i doprawionych solą. Pomidory można sparzyć i obrać, a pestki usunąć, żeby pozbyć się gorzkawego posmaku. Czasem do sosu pomidorowego dodaje się bulionu lub wina. Jeśli chodzi o przyprawy, to wyrazistszego smaku nadaje mu bazylia, oregano, pietruszka i pieprz. Do niektórych wersji sosu pomidorowego dodaje się mięso. Sos pomidorowy po raz pierwszy pojawił się jako dodatek do makaronu we włoskiej książce kucharskiej z 1790 roku.
Zobacz: Smacznego: przepis na placuszki dyniowe
Sos pomidorowy – przygotowanie
Wszelkie warianty sosu pomidorowego można kupić w sklepie (np. sos boloński, neapolitański, ketchup) albo do przygotowania z proszku. Nic nie równa się jednak ze świeżym sosem domowym z dowolnymi składnikami. Można zdecydować się na najprostszą wersję z pomidorów, cebuli, oliwy i przypraw, przygotować wersję pikantną, z mięsem czy z warzywami,
Sos pomidorowy – rodzaje
Sos pomidorowy można przygotowywać na wiele sposobów, które mogą być charakterystyczne dla różnych krajów.
- Popularnym rodzajem sosu pomidorowego jest ketchup – podawany na zimno, występuje zarówno w wersjach słodkich i ostrych. Pierwotnie używano go w Chinach jako zaprawę do ryb. Współcześnie produkowany ketchup (zazwyczaj sięga się po gotowy produkt z półek sklepowych) zawiera przede wszystkim pomidory, ocet, skrobię modyfikowaną, cukier, sól, cebulę i przyprawy.
- Z Meksyku wywodzi się salsa, znana najczęściej jako pikantny sos pomidorowy.
- Klasyczna kuchnia francuska wyróżnia pięć sosów bazowych, do których należy właśnie sos pomidorowy na bazie pomidorów i oliwy. Zwykle dodaje się do niego solonej wieprzowiny, cebuli, liści laurowych, tymianku, pomidorowego purée, zasmażki, czosnku, soli i pieprzu.
- W kuchni włoskiej można wyróżnić różne typy sosu pomidorowego. Prosty sos dodawany do dania pasta al pomodoro zwykle zawiera świeże pomidory, oliwę, bazylię i inne świeże składniki. Wersje pikantne to na przykład puttanesca (z anchovis, kaparami i czosnkiem) lub arrabbiata (z czosnkiem i czerwonymi papryczkami chilli). Z Włoch pochodzi też sos marinara przygotowywany z dojrzałych pomidorów, cebuli i ziół.
- Z Hiszpanii pochodzi sos tomate frito – ma on postać puree pomidorowego z cebulowo-czosnkową nutą.
Sos pomidorowy – sposoby podania
Sos pomidorowy może być podawany z makaronem, ale też jako dodatek do lasagne, dań z ryżem, kaszą i warzywami. Stanowi idealny dip do frytek, pieczonych ziemniaków i warzyw. Sos pomidorowy jest lubianym dodatkiem do gołąbków, nadaje się też do ryb lub jako składnik farszów, na przykład do tortilli. Nie zapominajmy też, że sos pomidorowy jest niezastąpionym dopełnieniem pizzy.