Klasyczny sos pomidorowy. Jak go zrobić?

Do sosów pomidorowych zalicza się wiele sosów, dla których bazą są pomidory. Jest sosem kojarzonym jako charakterystyczny składnik wielu dań kuchni włoskiej. Do sosu pomidorowego często dodaje się cebulę, czosnek, bazylię, chili oraz tymianek.

Sos pomidorowySos pomidorowy może być podawany z makaronem, ale też jako dodatek do lasagne, dań z ryżem, kaszą i warzywami
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD

Sos pomidorowy – charakterystyka

Sosy pomidorowe są powszechnym dodatkiem do dań mięsnych i warzywnych, a szczególnie kojarzą się jako dodatek do makaronów. Pomidory są bardzo dobrą bazą do sosów, co zawdzięczają swojemu bogatemu smakowi i miękkiemu, wodnistemu miąższowi, który łatwo odparować, dzięki czemu sos nie wymaga używania zagęszczaczy.

Najprostszy sos pomidorowy składa się z miąższu pomidorowego i oliwy, gotowanych na wolnym ogniu i doprawionych solą. Pomidory można sparzyć i obrać, a pestki usunąć, żeby pozbyć się gorzkawego posmaku. Czasem do sosu pomidorowego dodaje się bulionu lub wina. Jeśli chodzi o przyprawy, to wyrazistszego smaku nadaje mu bazylia, oregano, pietruszka i pieprz. Do niektórych wersji sosu pomidorowego dodaje się mięso. Sos pomidorowy po raz pierwszy pojawił się jako dodatek do makaronu we włoskiej książce kucharskiej z 1790 roku.

Zobacz: Smacznego: przepis na placuszki dyniowe

Sos pomidorowy – przygotowanie

Wszelkie warianty sosu pomidorowego można kupić w sklepie (np. sos boloński, neapolitański, ketchup) albo do przygotowania z proszku. Nic nie równa się jednak ze świeżym sosem domowym z dowolnymi składnikami. Można zdecydować się na najprostszą wersję z pomidorów, cebuli, oliwy i przypraw, przygotować wersję pikantną, z mięsem czy z warzywami,

Sos pomidorowy – rodzaje

Sos pomidorowy można przygotowywać na wiele sposobów, które mogą być charakterystyczne dla różnych krajów.

  • Popularnym rodzajem sosu pomidorowego jest ketchup – podawany na zimno, występuje zarówno w wersjach słodkich i ostrych. Pierwotnie używano go w Chinach jako zaprawę do ryb. Współcześnie produkowany ketchup (zazwyczaj sięga się po gotowy produkt z półek sklepowych) zawiera przede wszystkim pomidory, ocet, skrobię modyfikowaną, cukier, sól, cebulę i przyprawy.
  • Z Meksyku wywodzi się salsa, znana najczęściej jako pikantny sos pomidorowy.
  • Klasyczna kuchnia francuska wyróżnia pięć sosów bazowych, do których należy właśnie sos pomidorowy na bazie pomidorów i oliwy. Zwykle dodaje się do niego solonej wieprzowiny, cebuli, liści laurowych, tymianku, pomidorowego purée, zasmażki, czosnku, soli i pieprzu.
  • W kuchni włoskiej można wyróżnić różne typy sosu pomidorowego. Prosty sos dodawany do dania pasta al pomodoro zwykle zawiera świeże pomidory, oliwę, bazylię i inne świeże składniki. Wersje pikantne to na przykład puttanesca (z anchovis, kaparami i czosnkiem) lub arrabbiata (z czosnkiem i czerwonymi papryczkami chilli). Z Włoch pochodzi też sos marinara przygotowywany z dojrzałych pomidorów, cebuli i ziół.
  • Z Hiszpanii pochodzi sos tomate frito – ma on postać puree pomidorowego z cebulowo-czosnkową nutą.

Sos pomidorowy – sposoby podania

Sos pomidorowy może być podawany z makaronem, ale też jako dodatek do lasagne, dań z ryżem, kaszą i warzywami. Stanowi idealny dip do frytek, pieczonych ziemniaków i warzyw. Sos pomidorowy jest lubianym dodatkiem do gołąbków, nadaje się też do ryb lub jako składnik farszów, na przykład do tortilli. Nie zapominajmy też, że sos pomidorowy jest niezastąpionym dopełnieniem pizzy.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯