Podaj do dań z grilla
Dobry sos pomidorowy pomaga uniknąć monotonii, potrafi poprawić smak nawet najbardziej mdłej potrawy i najprostsze danie zmienić w wyrafinowany przysmak. Jednak zamiast sięgać po sklepowy keczup, którego skład często pozostawia sporo do życzenia, spróbujmy przygotować samodzielnie jego zdrowszy zamiennik.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Lutenica
Czasem bywa nazywana "bułgarskim keczupem". "Musi być gęsta, mięsista i lekko słodka" – opisuje znana blogerka kulinarna Magda Dymek. Jak przygotować lutenicę? Kilogram dojrzałych pomidorów kroimy na kawałki i dusimy 25-30 minut, a następnie przecieramy. Do powstałej masy dodajemy kilka ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę i jeszcze chwilę gotujemy. W międzyczasie pieczemy 1,5 kg papryki, marchewkę i bakłażana. Następnie obieramy warzywa i blendujemy je na gładką masę. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy solidną porcję oleju (np. rzepakowego) i przekładamy do niego wszystkie warzywa. Smażymy przynajmniej kwadrans, aż sos zgęstnieje, pod koniec dodając posiekane orzechy włoskie.
Sos majonezowo-pomidorowy
Świetny zamiennik keczupu, pełen smaku i aromatu. Pasuje zarówno do mięsa, jak i owoców morza. Możemy go też stosować jako dip do świeżych warzyw, chociażby pokrojonego w słupki selera naciowego. Do przygotowania sosu potrzebujemy po 100 ml dobrego jakościowo majonezu oraz gęstej śmietany, które mieszamy, a następnie doprawiamy odrobiną soku z cytryny i sosu Worcestershire – popularnej, szczególnie w Wielkiej Brytanii, przyprawy, od dziesiątek lat sporządzanej według tradycyjnej receptury m.in. z octu słodowego i winnego, tamaryndowca i koncentratu powstałego w wyniku fermentacji anchois. Smak specjału możemy pogłębić 1-2 łyżeczkami koniaku. Na koniec dodajemy zawartość małej puszki koncentratu pomidorowego. Całość rozcieramy na gładki krem, doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką. Schładzamy przed podaniem.
Pomidorowy sos winegret
Pyszny dodatek do wędlin, grillowanych mięs, dań z makaronem oraz rozmaitych surówek. Dwa duże dojrzałe pomidory obieramy ze skórki i grubo siekamy, a następnie blendujemy ze świeżymi listkami bazylii (1/3 szklanki), 2 łyżkami przecieru pomidorowego, 2 łyżkami oliwy z oliwek, łyżką octu balsamicznego oraz rozgniecionym ząbkiem czosnku. Doprawiam solą i pieprzem. Z miksowaniem nie należy przesadzać, gdyż sos powinien być lekko grudkowaty.
Sos pomidorowo-pieczarkowy
Oryginalny, a przede wszystkim smaczny zamiennik popularnego keczupu. Przygotowanie tego sosu jest banalnie proste. Wystarczy zeszklić na patelni drobno posiekaną cebulę, następnie dodać do niej poszatkowanie pieczarki i dusić przez 5-8 minut. Później dokładamy rozgniecione widelcem pomidory z puszki oraz garść zieleniny – posiekanej natki pietruszki i bazylii. Gotujemy na małym ogniu przez kwadrans, aż masa zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskim. Osoby, które cenią zawiesiste sosy mogą dodać jeszcze pół szklanki gęstej śmietany zmieszanej z łyżeczką przesianej mąki pszennej, a następnie podgrzewać całość aż do uzyskania właściwej konsystencji sosu.
Angielski sos pomidorowy
Cenią go najlepsi brytyjscy kucharza, z Jamie Oliverem na czele. Sos jest nie tylko smaczny, ale również bardzo prosty w przygotowaniu. Na oliwie z oliwek podsmażamy 10-12 pomidorków cherry, dosypując kilka ziarenek czerwonego pieprzu i soli himalajskiej. Następnie dodajemy łyżkę papryki wędzonej, octu balsamicznego i octu winnego, a także kilka kropli tabasco oraz sosu Worcestershire. Gotujemy, aż masa zgęstnieje. Przecedzamy ją przez sito, ponownie przekładamy do rondelka, wlewamy łyżkę wody i czerwonego wina, gotujemy przez kilka minut. Na koniec całość blendujemy, aż do uzyskania kremowej konsystencji.
Sos pomidorowo-śliwkowy
Smakowity dodatek do wędlin, który na pewno wzbogaci też menu każdego spotkania z grillem w roli głównej. Niepowtarzalny aromat zawdzięcza dodatkowi suszonych śliwek, które nie tylko nadają potrawom charakteru, ale również wykazują duże wartości odżywcze – są bogatym źródłem witaminy A, potasu oraz pektyn, czyli rozpuszczalnego błonnika zwiększającego objętość w żołądku, wywołującego uczucie sytości i wspomagającego prawidłowe funkcjonowanie jelit. By przygotować pyszny sos należy najpierw podsmażyć cebulę i dwa zmiażdżone ząbki czosnku, a następnie dodać obranego i pokrojonego pomidora (jak najbardziej dojrzałego), garść suszonych śliwek, dwie łyżki powideł śliwkowych i octu winnego oraz łyżeczkę sosu sojowego. Doprawiamy solą, pieprzem cayenne, papryką wędzoną, ewentualnie odrobiną musztardy i wszystko dusimy na małym ogniu przez około pół godziny, często mieszając. Jeśli lubimy gładką konsystencję, możemy masę na koniec zmiksować.