Najlepszy na świecie sos do makaronu. Ma tylko trzy składniki

Podobno jest to najlepszy sos pomidorowy na świecie. Na dodatek do jego przygotowania potrzeba zaledwie trzech składników. Jest więc znacznie tańszy od innych i można go przygotować w większych ilościach i przechowywać w słoikach.

Penne all Arrabiata Pasta or Noodle Dish with Parmesan Cheese on a Rustic Tableall, all'arrabbiata, allarrabbiata, arabiata, arabiatta, arrabbiata, arrabbiata sauce, arrabiata, arrabiatta, bacon, bowl, cheese, chili, chilli, cuisine, delicious, dinner, dish, food, fork, fresh, homemade, hot, italian, italy, knife, lazio, lunch, meal, noodle, parmesan, pasta, penne, pepper, plate, red, rigate, roman, rustic, sauce, serving, spicy, sugo, sugo all'arrabbiata, table, tasty, tomato, traditional, woodNajprostszy na świecie sos do makarony
Źródło zdjęć: © adobe stock
oprac.  KGD

Nie potrzeba wielu wymyślnych składników, aby zrobić pyszny sos do makaronu. Włoska szefowa kuchni Marcella Hazan, która zmarła w 2013 roku, pozostawiła wiele w świecie kulinarnym. Swoją wiedzę i umiejętności przekazywała innym, dzięki czemu do dziś jest wysoko ceniona.

W książce "Essentials of Classic Italian Cooking" Marcella radzi, aby do przygotowania wyśmienitego sosu pomidorowego używać tylko trzech składników - pomidorów w puszce, cebuli i masła.

Wystarczy posiekać cebulę, podsmażyć ją na maśle, dodać pomidory i dusić przez ok. 45 minut na niewielkim ogniu. Gorący sos możemy przelać do wyparzonych słoików, zakręcić i ustawić do góry dnem. Tak przygotowany sos spokojnie przetrwa wiele tygodni. W zależności od upodobań możemy doprawić go ulubionymi ziołami i przyprawami. Chociaż przepis jest bardzo prosty, magazyn "Delish" uznał ten sos za najlepszy na świecie.

Smacznego: przepis na owsiane ciasteczka

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji