Najlepszy na świecie sos do makaronu. Ma tylko trzy składniki
Podobno jest to najlepszy sos pomidorowy na świecie. Na dodatek do jego przygotowania potrzeba zaledwie trzech składników. Jest więc znacznie tańszy od innych i można go przygotować w większych ilościach i przechowywać w słoikach.
Nie potrzeba wielu wymyślnych składników, aby zrobić pyszny sos do makaronu. Włoska szefowa kuchni Marcella Hazan, która zmarła w 2013 roku, pozostawiła wiele w świecie kulinarnym. Swoją wiedzę i umiejętności przekazywała innym, dzięki czemu do dziś jest wysoko ceniona.
W książce "Essentials of Classic Italian Cooking" Marcella radzi, aby do przygotowania wyśmienitego sosu pomidorowego używać tylko trzech składników - pomidorów w puszce, cebuli i masła.
Wystarczy posiekać cebulę, podsmażyć ją na maśle, dodać pomidory i dusić przez ok. 45 minut na niewielkim ogniu. Gorący sos możemy przelać do wyparzonych słoików, zakręcić i ustawić do góry dnem. Tak przygotowany sos spokojnie przetrwa wiele tygodni. W zależności od upodobań możemy doprawić go ulubionymi ziołami i przyprawami. Chociaż przepis jest bardzo prosty, magazyn "Delish" uznał ten sos za najlepszy na świecie.