Najlepszy na świecie sos do makaronu. Ma tylko trzy składniki

Podobno jest to najlepszy sos pomidorowy na świecie. Na dodatek do jego przygotowania potrzeba zaledwie trzech składników. Jest więc znacznie tańszy od innych i można go przygotować w większych ilościach i przechowywać w słoikach.

Penne all Arrabiata Pasta or Noodle Dish with Parmesan Cheese on a Rustic Tableall, all'arrabbiata, allarrabbiata, arabiata, arabiatta, arrabbiata, arrabbiata sauce, arrabiata, arrabiatta, bacon, bowl, cheese, chili, chilli, cuisine, delicious, dinner, dish, food, fork, fresh, homemade, hot, italian, italy, knife, lazio, lunch, meal, noodle, parmesan, pasta, penne, pepper, plate, red, rigate, roman, rustic, sauce, serving, spicy, sugo, sugo all'arrabbiata, table, tasty, tomato, traditional, woodNajprostszy na świecie sos do makarony
Źródło zdjęć: © adobe stock
oprac.  KGD

Nie potrzeba wielu wymyślnych składników, aby zrobić pyszny sos do makaronu. Włoska szefowa kuchni Marcella Hazan, która zmarła w 2013 roku, pozostawiła wiele w świecie kulinarnym. Swoją wiedzę i umiejętności przekazywała innym, dzięki czemu do dziś jest wysoko ceniona.

W książce "Essentials of Classic Italian Cooking" Marcella radzi, aby do przygotowania wyśmienitego sosu pomidorowego używać tylko trzech składników - pomidorów w puszce, cebuli i masła.

Wystarczy posiekać cebulę, podsmażyć ją na maśle, dodać pomidory i dusić przez ok. 45 minut na niewielkim ogniu. Gorący sos możemy przelać do wyparzonych słoików, zakręcić i ustawić do góry dnem. Tak przygotowany sos spokojnie przetrwa wiele tygodni. W zależności od upodobań możemy doprawić go ulubionymi ziołami i przyprawami. Chociaż przepis jest bardzo prosty, magazyn "Delish" uznał ten sos za najlepszy na świecie.

Smacznego: przepis na owsiane ciasteczka

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja