Sos do makaronu z trzech składników. Włoski klasyk

Kiedy temperatura na zewnątrz przekracza 25 stopni nie mamy ochoty na spędzanie długich godzin w kuchni. Pomysł na szybki obiad? Oczywiście makaron. Z tym przepisem przygotujecie go raz dwa.

Sos pomidorowy bez siekania cebuli i długiego gotowania
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Tradycyjny sos do makaronu zawdzięcza swój niepowtarzalny smak przyprawom i długiemu gotowaniu. Znamy jednak patent na ekspresowe danie, które robi się samo. Włoszka Marcella Hazan,autorka książek kulinarnych, opracowała recepturę na sos, który okrzyknięto najlepszym sosem pomidorowym na świecie. Mimo że od premiery jej książki minęło ponad 20 lat, kucharze wciąż powielają ten przepis.

Marcella uznała, że nie potrzebujemy wielu składników, nie musimy siekać cebuli, szklić czosnku na oliwie czy dopierać ziół. Jej przepis zawiera jedynie 3 składniki – 2 puszki pomidorów w puszce, 1 obraną i przekrojoną na pół cebulę i 6 łyżek masła. Wszystkie produkty umieszczamy w dużym garnku i gotujemy przez ok. 45 minut, od czasu do czasu, mieszając. Przed podaniem wyjmujemy cebulę. Mieszamy z ulubionym makaronem i gotowe! Prawda, że proste?

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw