Sos do makaronu z trzech składników. Włoski klasyk
Kiedy temperatura na zewnątrz przekracza 25 stopni nie mamy ochoty na spędzanie długich godzin w kuchni. Pomysł na szybki obiad? Oczywiście makaron. Z tym przepisem przygotujecie go raz dwa.
Tradycyjny sos do makaronu zawdzięcza swój niepowtarzalny smak przyprawom i długiemu gotowaniu. Znamy jednak patent na ekspresowe danie, które robi się samo. Włoszka Marcella Hazan,autorka książek kulinarnych, opracowała recepturę na sos, który okrzyknięto najlepszym sosem pomidorowym na świecie. Mimo że od premiery jej książki minęło ponad 20 lat, kucharze wciąż powielają ten przepis.
Marcella uznała, że nie potrzebujemy wielu składników, nie musimy siekać cebuli, szklić czosnku na oliwie czy dopierać ziół. Jej przepis zawiera jedynie 3 składniki – 2 puszki pomidorów w puszce, 1 obraną i przekrojoną na pół cebulę i 6 łyżek masła. Wszystkie produkty umieszczamy w dużym garnku i gotujemy przez ok. 45 minut, od czasu do czasu, mieszając. Przed podaniem wyjmujemy cebulę. Mieszamy z ulubionym makaronem i gotowe! Prawda, że proste?
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl