Makaronowe sztuczki. Gotowanie nigdy nie było tak proste

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM | 123rf
Katarzyna Gileta

/ 6Pomysł na ekspresowy obiad

Obraz
© 123RF.COM | 123rf

Najszybszy obiad na świecie? Makaron. Na dodatek nigdy się nie znudzi. Najróżniejsze kształty, sosy, dodatki. Przygotowanie zajmie najwyżej 30 min. Jak jeszcze bardziej skrócić ten czas i ułatwić sobie pracę? Poznaj kilka prostych sztuczek.

/ 6Gotowanie na patelni

Obraz
© Shutterstock.com

Zamiast czekać, aż woda zagotuje się w garnku, możesz wykorzystać patelnię. Sposób jest niezwykle prosty. Wsyp porcję makaronu, wlej trochę wody, dodaj sól. Podgrzewaj, cały czas mieszając. Po ok. 8 minutach makaron będzie idealny. Na patelni możesz również przygotować ekspresowy sos. Dodaj do zagęszczonej wody odrobinę masła, posiekany czosnek, świeżo mielony pieprz i parmezan. Wymieszaj, podsmaż chwilę i podawaj. Prosto, ale bardzo smacznie.

/ 6Makaronowe muffinki

Obraz
© Shutterstock.com

Zostało ci trochę ugotowanego spaghetti lub tagliatele z obiadu? Zrób makaronowe muffinki. Formę na babeczki posmaruj oliwą. Makaron wymieszaj z sosem pomidorowym lub śmietanowym i włóż do zagłębień w blaszce. Do każdego gniazdka wbij jajko, posyp wierzch serem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 12-15 minut. Przepis możesz dowolnie modyfikować, dodają np. warzywa lub klopsiki zamiast jajka. Makaronowe muffinki sprawdzą się w roli szybkiej przekąski, drugiego śniadania lub przystawki na imprezie.

/ 6 Gotowanie w winie

Obraz
© iStock.com

Wino jako dodatek do sosu to żadne odkrycie. A co powiecie na to, by ugotować w winie makaron? Można wymieszać wodę pół na pół z czerwonym trunkiem, by podkręcić nieco smak spaghetti i zabarwić je na różowo. Jednak o wiele lepszy pomysłem jest ugotowanie makaronu tylko w winie. Nabierze głębokiej, purpurowej barwy. A smak? Nie do opisania. Lekko słodki, a jednocześnie gorzkawy z orzechową nutą. Winny makaron będzie się dobrze komponował z mięsno-grzybowym sosem. Palce lizać!

/ 6Danie jednogarnkowe

Obraz
© Shutterstock.com

Jak przygotować jednogarnkowe danie z makaronem? Nic prostszego! Na patelni rozgrzej masło z oliwa, podsmaż posiekany czosnek z cebulką, wlej bulion i śmietankę, wrzuć suchy makaron, dopraw solą i pieprzem. Gotuj, aż makaron wchłonie wilgoć. Pod koniec posyp parmezanem i wymieszaj. Smakowity makaron w śmietanowym sosie gotowy w 10 minut. Szybko i bez brudzenia naczyń. Możesz także wsypać porcję suchego penne do naczynia żaroodpornego, polać sosem pomidorowym z odrobiną wody i przykryć folią aluminiową. Wstaw do piekarnika na 40 minut. Pod koniec posyp wierzch mozzarellą.

/ 6Gnocchi z trzech składników

Obraz
© 123RF.COM

Wydaje ci się, że przygotowanie włoskich kopytek jest trudne? Nic bardziej mylnego! Wystarczą dosłownie 3 składniki. Upiecz słodkie ziemniaki, zetrzyj je na drobnej tarce i wymieszaj z mąką i szczyptą soli. Z masy uformuj wałeczek, pokrój go na ukośne kawałki. W garnku zagotuj wodę. Ostrożnie wkładaj kopytka do wrzątku i gotuj przez 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj z masłem szałwiowym i serem pecorino.

*Zobacz też: Resztki, które warto wykorzystać w kuchni *

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja