WAŻNE
TERAZ

Zwrot ws. wybuchu w Rembertowie. Ewakuacja mieszkańców

Makaronowe sztuczki. Gotowanie nigdy nie było tak proste

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM | 123rf
Katarzyna Gileta

/ 6Pomysł na ekspresowy obiad

Obraz
© 123RF.COM | 123rf

Najszybszy obiad na świecie? Makaron. Na dodatek nigdy się nie znudzi. Najróżniejsze kształty, sosy, dodatki. Przygotowanie zajmie najwyżej 30 min. Jak jeszcze bardziej skrócić ten czas i ułatwić sobie pracę? Poznaj kilka prostych sztuczek.

/ 6Gotowanie na patelni

Obraz
© Shutterstock.com

Zamiast czekać, aż woda zagotuje się w garnku, możesz wykorzystać patelnię. Sposób jest niezwykle prosty. Wsyp porcję makaronu, wlej trochę wody, dodaj sól. Podgrzewaj, cały czas mieszając. Po ok. 8 minutach makaron będzie idealny. Na patelni możesz również przygotować ekspresowy sos. Dodaj do zagęszczonej wody odrobinę masła, posiekany czosnek, świeżo mielony pieprz i parmezan. Wymieszaj, podsmaż chwilę i podawaj. Prosto, ale bardzo smacznie.

/ 6Makaronowe muffinki

Obraz
© Shutterstock.com

Zostało ci trochę ugotowanego spaghetti lub tagliatele z obiadu? Zrób makaronowe muffinki. Formę na babeczki posmaruj oliwą. Makaron wymieszaj z sosem pomidorowym lub śmietanowym i włóż do zagłębień w blaszce. Do każdego gniazdka wbij jajko, posyp wierzch serem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 12-15 minut. Przepis możesz dowolnie modyfikować, dodają np. warzywa lub klopsiki zamiast jajka. Makaronowe muffinki sprawdzą się w roli szybkiej przekąski, drugiego śniadania lub przystawki na imprezie.

/ 6 Gotowanie w winie

Obraz
© iStock.com

Wino jako dodatek do sosu to żadne odkrycie. A co powiecie na to, by ugotować w winie makaron? Można wymieszać wodę pół na pół z czerwonym trunkiem, by podkręcić nieco smak spaghetti i zabarwić je na różowo. Jednak o wiele lepszy pomysłem jest ugotowanie makaronu tylko w winie. Nabierze głębokiej, purpurowej barwy. A smak? Nie do opisania. Lekko słodki, a jednocześnie gorzkawy z orzechową nutą. Winny makaron będzie się dobrze komponował z mięsno-grzybowym sosem. Palce lizać!

/ 6Danie jednogarnkowe

Obraz
© Shutterstock.com

Jak przygotować jednogarnkowe danie z makaronem? Nic prostszego! Na patelni rozgrzej masło z oliwa, podsmaż posiekany czosnek z cebulką, wlej bulion i śmietankę, wrzuć suchy makaron, dopraw solą i pieprzem. Gotuj, aż makaron wchłonie wilgoć. Pod koniec posyp parmezanem i wymieszaj. Smakowity makaron w śmietanowym sosie gotowy w 10 minut. Szybko i bez brudzenia naczyń. Możesz także wsypać porcję suchego penne do naczynia żaroodpornego, polać sosem pomidorowym z odrobiną wody i przykryć folią aluminiową. Wstaw do piekarnika na 40 minut. Pod koniec posyp wierzch mozzarellą.

/ 6Gnocchi z trzech składników

Obraz
© 123RF.COM

Wydaje ci się, że przygotowanie włoskich kopytek jest trudne? Nic bardziej mylnego! Wystarczą dosłownie 3 składniki. Upiecz słodkie ziemniaki, zetrzyj je na drobnej tarce i wymieszaj z mąką i szczyptą soli. Z masy uformuj wałeczek, pokrój go na ukośne kawałki. W garnku zagotuj wodę. Ostrożnie wkładaj kopytka do wrzątku i gotuj przez 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj z masłem szałwiowym i serem pecorino.

*Zobacz też: Resztki, które warto wykorzystać w kuchni *

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw