Gulasz drobiowy. Tani i pyszny sposób na pełnowartościowy obiad dla całej rodziny
Gulasz drobiowy to przykład klasycznego obiadu, który sprawdzi się praktycznie przy każdej okazji. W końcu miękkie kawałki mięsa rozpływają się w ustach, zapewniając niezwykłe doznania smakowe. Jeśli szukasz inspiracji na smakowity, a przy okazji szybki i sprawdzony sposób na obiad, przygotuj gulasz drobiowy. Na pewno posmakuje zarówno dużym, jak i małym.
Składniki:
- 500 g kurczaka;
- ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku;
- ½ cebuli;
- 2 łyżki oliwy;
- łyżeczka koncentratu pomidorowego;
- szklanka przecieru ze świeżych pomidorów;
- 1/3 szklanki bulionu drobiowego;
- 3 ząbki czosnku;
- łyżka suszonego oregano;
- ½ łyżki masła;
- ½ świeżej czerwonej papryki;
- ½ łyżka mąki ziemniaczanej.
Przygotowanie:
- Oliwę rozgrzej na patelni i wrzuć na nią drobno pokrojoną cebulę. Smaż do zarumienienia, po czym dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i razem wymieszaj. Następnie umyj i pokrój w kostkę czerwoną paprykę, którą także dodasz do cebuli i czosnku. Całość smaż przez kolejną minutę.
- Pokrój kurczaka na mniejsze kawałki, po czym podsmażaj go na patelni i dopraw solą oraz pieprzem. Dodaj także suszone oregano, masło i paprykę w proszku. Kurczaka obsmażaj z każdej strony.
- W garnku podgrzewaj bulion. Dodaj do niego przecier i koncentrat pomidorowy – mieszaj do zagotowania. Następnie dodaj podduszone warzywa razem z usmażonym kurczakiem. Duś wszystko kilka minut, do połączenia się smaków. Jeśli gulasz wyjdzie za rzadki, możesz dodać odrobinę mąki ziemniaczanej wymieszanej z małą ilością wywaru. Dzięki temu zagęścisz sos, ale nie zapomnij o dokładnym zamieszaniu na koniec.
- Gulasz drobiowy możesz podawać z ziemniakami, ryżem, kaszą albo z chlebem.