Jak zrobić sos pomidorowy?

Domowy sos pomidorowy na pewno będzie smakował lepiej niż taki, który kupujemy w sklepie. Przygotowując go samodzielnie, mamy też pewność, że nie zawiera żadnych niechcianych dodatków. Sos taki nadaje się do makaronu, możemy również dusić w nim mięso, ryby lub warzywa. Najważniejsze jest to, że zrobienie takiego sosu nie jest trudne.

Sos pomidorowySos pomidorowy nie jest trudny do przygotowania
Źródło zdjęć: © 123RF

Sos pomidorowy krok po kroku

Najważniejsze są składniki, a przede wszystkim składnik główny, czyli pomidory. Powinny by mięsiste i bardzo dojrzałe (mogą nawet być przejrzałe), bo zawierają one odpowiednią ilość soku. Najlepsze są pomidory lekko słodkawe lub nawet bardzo słodkie. Nie będziemy musieli wtedy dodawać zbyt dużych ilości cukru.

Pomidory warto obrać ze skórki. Najlepszą metodą na jej usunięcie jest zanurzenie lekko naciętego pomidora we wrzątku, a po minucie włożenie go do naczynia z lodowatą wodą. Skórka wtedy sama odejdzie. Usuwamy również szypułki i pestki, które są gorzkie i mogą popsuć smak sosu. Tak przygotowane pomidory są gotowe do użycia.

Pozostałe składniki są równie proste: cebula, czosnek, zioła i przyprawy. Cebulę najlepiej pokroić w kostkę i razem z czosnkiem podsmażyć na oliwie. Przekładamy podsmażoną cebulę do garnka, wrzucamy pomidory i gotujemy cały czas mieszając. W miarę potrzeby możemy dolać trochę wody. Gdy pomidory się zaczną rozpadać dodajemy łyżeczkę octu winnego i świeże zioła: bazylię, tymianek, rozmaryn lub cząber. Na tym etapie również dodajemy sól – gdybyśmy zrobili to wcześniej sos mógłby być zbyt słony.

Czym doprawić sos pomidorowy?

Prawie gotowy sos doprawiamy cukrem (jeśli trzeba), pieprzem i takimi przyprawami, na jakie mamy ochotę. Świetnie z pomidorami komponuje się suszony imbir, papryka słodka i, oczywiście, chili. Ugotowany sos miksujemy. Możemy przechowywać go w lodówce przez kilka dni, ale najlepiej użyć go od razu.

Sos pomidorowy z koncentratu

Sos pomidorowy możemy również zrobić wykorzystując koncentrat, a nie świeże pomidory. Na zrobienie go potrzebujemy zdecydowanie mniej czasu. Najpierw kroimy cebulę i czosnek jak najdrobniej i podsmażamy warzywa na oleju. Do lekko szklistej cebuli dodajemy łyżkę mąki i zasmażamy krótko. Wlewamy wodę i dodajemy słoiczek koncentratu. Dokładnie mieszamy i gotujemy pięć minut. Sos powinien zgęstnieć. Doprawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem oraz ulubionymi ziołami. Jeśli sos jest za rzadki, dodajemy jeszcze mąkę, wymieszaną z małą ilością wody.Przeciągnij komponent

Paweł Loroch o kuchni. Powinna być sercem domu

Zobacz też:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja