Jak zrobić sos pomidorowy?
Domowy sos pomidorowy na pewno będzie smakował lepiej niż taki, który kupujemy w sklepie. Przygotowując go samodzielnie, mamy też pewność, że nie zawiera żadnych niechcianych dodatków. Sos taki nadaje się do makaronu, możemy również dusić w nim mięso, ryby lub warzywa. Najważniejsze jest to, że zrobienie takiego sosu nie jest trudne.
Sos pomidorowy krok po kroku
Najważniejsze są składniki, a przede wszystkim składnik główny, czyli pomidory. Powinny by mięsiste i bardzo dojrzałe (mogą nawet być przejrzałe), bo zawierają one odpowiednią ilość soku. Najlepsze są pomidory lekko słodkawe lub nawet bardzo słodkie. Nie będziemy musieli wtedy dodawać zbyt dużych ilości cukru.
Pomidory warto obrać ze skórki. Najlepszą metodą na jej usunięcie jest zanurzenie lekko naciętego pomidora we wrzątku, a po minucie włożenie go do naczynia z lodowatą wodą. Skórka wtedy sama odejdzie. Usuwamy również szypułki i pestki, które są gorzkie i mogą popsuć smak sosu. Tak przygotowane pomidory są gotowe do użycia.
Pozostałe składniki są równie proste: cebula, czosnek, zioła i przyprawy. Cebulę najlepiej pokroić w kostkę i razem z czosnkiem podsmażyć na oliwie. Przekładamy podsmażoną cebulę do garnka, wrzucamy pomidory i gotujemy cały czas mieszając. W miarę potrzeby możemy dolać trochę wody. Gdy pomidory się zaczną rozpadać dodajemy łyżeczkę octu winnego i świeże zioła: bazylię, tymianek, rozmaryn lub cząber. Na tym etapie również dodajemy sól – gdybyśmy zrobili to wcześniej sos mógłby być zbyt słony.
Czym doprawić sos pomidorowy?
Prawie gotowy sos doprawiamy cukrem (jeśli trzeba), pieprzem i takimi przyprawami, na jakie mamy ochotę. Świetnie z pomidorami komponuje się suszony imbir, papryka słodka i, oczywiście, chili. Ugotowany sos miksujemy. Możemy przechowywać go w lodówce przez kilka dni, ale najlepiej użyć go od razu.
Sos pomidorowy z koncentratu
Sos pomidorowy możemy również zrobić wykorzystując koncentrat, a nie świeże pomidory. Na zrobienie go potrzebujemy zdecydowanie mniej czasu. Najpierw kroimy cebulę i czosnek jak najdrobniej i podsmażamy warzywa na oleju. Do lekko szklistej cebuli dodajemy łyżkę mąki i zasmażamy krótko. Wlewamy wodę i dodajemy słoiczek koncentratu. Dokładnie mieszamy i gotujemy pięć minut. Sos powinien zgęstnieć. Doprawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem oraz ulubionymi ziołami. Jeśli sos jest za rzadki, dodajemy jeszcze mąkę, wymieszaną z małą ilością wody.Przeciągnij komponent
Paweł Loroch o kuchni. Powinna być sercem domu
Zobacz też: