Trwa ładowanie...

Jak zrobić sos pomidorowy?

Domowy sos pomidorowy na pewno będzie smakował lepiej niż taki, który kupujemy w sklepie. Przygotowując go samodzielnie, mamy też pewność, że nie zawiera żadnych niechcianych dodatków. Sos taki nadaje się do makaronu, możemy również dusić w nim mięso, ryby lub warzywa. Najważniejsze jest to, że zrobienie takiego sosu nie jest trudne.

Sos pomidorowy nie jest trudny do przygotowaniaSos pomidorowy nie jest trudny do przygotowaniaŹródło: 123RF
d17y012
d17y012

Sos pomidorowy krok po kroku

Najważniejsze są składniki, a przede wszystkim składnik główny, czyli pomidory. Powinny by mięsiste i bardzo dojrzałe (mogą nawet być przejrzałe), bo zawierają one odpowiednią ilość soku. Najlepsze są pomidory lekko słodkawe lub nawet bardzo słodkie. Nie będziemy musieli wtedy dodawać zbyt dużych ilości cukru.

Pomidory warto obrać ze skórki. Najlepszą metodą na jej usunięcie jest zanurzenie lekko naciętego pomidora we wrzątku, a po minucie włożenie go do naczynia z lodowatą wodą. Skórka wtedy sama odejdzie. Usuwamy również szypułki i pestki, które są gorzkie i mogą popsuć smak sosu. Tak przygotowane pomidory są gotowe do użycia.

Pozostałe składniki są równie proste: cebula, czosnek, zioła i przyprawy. Cebulę najlepiej pokroić w kostkę i razem z czosnkiem podsmażyć na oliwie. Przekładamy podsmażoną cebulę do garnka, wrzucamy pomidory i gotujemy cały czas mieszając. W miarę potrzeby możemy dolać trochę wody. Gdy pomidory się zaczną rozpadać dodajemy łyżeczkę octu winnego i świeże zioła: bazylię, tymianek, rozmaryn lub cząber. Na tym etapie również dodajemy sól – gdybyśmy zrobili to wcześniej sos mógłby być zbyt słony.

 Czym doprawić sos pomidorowy?

Prawie gotowy sos doprawiamy cukrem (jeśli trzeba), pieprzem i takimi przyprawami, na jakie mamy ochotę. Świetnie z pomidorami komponuje się suszony imbir, papryka słodka i, oczywiście, chili. Ugotowany sos miksujemy. Możemy przechowywać go w lodówce przez kilka dni, ale najlepiej użyć go od razu.

d17y012

Sos pomidorowy z koncentratu

Sos pomidorowy możemy również zrobić wykorzystując koncentrat, a nie świeże pomidory. Na zrobienie go potrzebujemy zdecydowanie mniej czasu. Najpierw kroimy cebulę i czosnek jak najdrobniej i podsmażamy warzywa na oleju. Do lekko szklistej cebuli dodajemy łyżkę mąki i zasmażamy krótko. Wlewamy wodę i dodajemy słoiczek koncentratu. Dokładnie mieszamy i gotujemy pięć minut. Sos powinien zgęstnieć. Doprawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem oraz ulubionymi ziołami. Jeśli sos jest za rzadki, dodajemy jeszcze mąkę, wymieszaną z małą ilością wody.Przeciągnij komponent

Paweł Loroch o kuchni. Powinna być sercem domu

Zobacz też:

d17y012
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d17y012
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d17y012
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj