Jak zrobić sos pomidorowy?

Domowy sos pomidorowy na pewno będzie smakował lepiej niż taki, który kupujemy w sklepie. Przygotowując go samodzielnie, mamy też pewność, że nie zawiera żadnych niechcianych dodatków. Sos taki nadaje się do makaronu, możemy również dusić w nim mięso, ryby lub warzywa. Najważniejsze jest to, że zrobienie takiego sosu nie jest trudne.

Sos pomidorowySos pomidorowy nie jest trudny do przygotowania
Źródło zdjęć: © 123RF

Sos pomidorowy krok po kroku

Najważniejsze są składniki, a przede wszystkim składnik główny, czyli pomidory. Powinny by mięsiste i bardzo dojrzałe (mogą nawet być przejrzałe), bo zawierają one odpowiednią ilość soku. Najlepsze są pomidory lekko słodkawe lub nawet bardzo słodkie. Nie będziemy musieli wtedy dodawać zbyt dużych ilości cukru.

Pomidory warto obrać ze skórki. Najlepszą metodą na jej usunięcie jest zanurzenie lekko naciętego pomidora we wrzątku, a po minucie włożenie go do naczynia z lodowatą wodą. Skórka wtedy sama odejdzie. Usuwamy również szypułki i pestki, które są gorzkie i mogą popsuć smak sosu. Tak przygotowane pomidory są gotowe do użycia.

Pozostałe składniki są równie proste: cebula, czosnek, zioła i przyprawy. Cebulę najlepiej pokroić w kostkę i razem z czosnkiem podsmażyć na oliwie. Przekładamy podsmażoną cebulę do garnka, wrzucamy pomidory i gotujemy cały czas mieszając. W miarę potrzeby możemy dolać trochę wody. Gdy pomidory się zaczną rozpadać dodajemy łyżeczkę octu winnego i świeże zioła: bazylię, tymianek, rozmaryn lub cząber. Na tym etapie również dodajemy sól – gdybyśmy zrobili to wcześniej sos mógłby być zbyt słony.

Czym doprawić sos pomidorowy?

Prawie gotowy sos doprawiamy cukrem (jeśli trzeba), pieprzem i takimi przyprawami, na jakie mamy ochotę. Świetnie z pomidorami komponuje się suszony imbir, papryka słodka i, oczywiście, chili. Ugotowany sos miksujemy. Możemy przechowywać go w lodówce przez kilka dni, ale najlepiej użyć go od razu.

Sos pomidorowy z koncentratu

Sos pomidorowy możemy również zrobić wykorzystując koncentrat, a nie świeże pomidory. Na zrobienie go potrzebujemy zdecydowanie mniej czasu. Najpierw kroimy cebulę i czosnek jak najdrobniej i podsmażamy warzywa na oleju. Do lekko szklistej cebuli dodajemy łyżkę mąki i zasmażamy krótko. Wlewamy wodę i dodajemy słoiczek koncentratu. Dokładnie mieszamy i gotujemy pięć minut. Sos powinien zgęstnieć. Doprawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem oraz ulubionymi ziołami. Jeśli sos jest za rzadki, dodajemy jeszcze mąkę, wymieszaną z małą ilością wody.Przeciągnij komponent

Paweł Loroch o kuchni. Powinna być sercem domu

Zobacz też:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę