Jak przekonać dzieci do jedzenia warzyw? Prosty sposób na ukrycie ich w codziennych posiłkach
Im mniej tym lepiej, a proste przepisy zawsze zdadzą egzamin. Szczególnie, jeżeli chodzi o przygotowywanie posiłków dla dzieci. Przemycenie pełnowartościowych składników odżywczych może się udać. Wystarczy wykorzystać na to sprawdzony sposób i przygotować sos, który może być uzupełnieniem makaronu, domowej pizzy czy kaszy lub ryżu. Jest wypełniony po brzegi warzywami i żaden niejadek mu się nie oprze.
Marinara to włoski sos przyrządzony z dojrzałych pomidorów, cebuli oraz ziół. Ma intensywny czerwony kolor i słodki smak pomidorów. Przygotowując go w domu wiemy dokładnie z czego się składa, dzięki czemu wygrywa ze wszystkimi kupnymi sosami pakowanymi do słoików, których skład często pozostawia wiele do życzenia.
Kupne sosy w słoikach – zdrowe czy nie?
Według Światowej organizacji Zdrowia dzieci między 2 a 18 rokiem życie nie powinny spożywać dziennie więcej niż 6 łyżeczek cukru. Kupne sosy zamknięte w słoiku są wzbogacane o cukier, którego nie widzimy. Skład takich produktów jest gorącym tematem dyskusji. Sięganie po nie nawet "od czasu do czasu" budzi kontrowersje.
Problem pojawia się, gdy produkt błędnie klasyfikujemy jako "zdrowy". Co jest szkodliwego w sosie pomidorowym? Pełno w nim cukru, którego ilość może przyprawić o zawrót głowy. Dobrze jest kontrolować ilości spożywanego cukru, dlatego nie warto sięgać po produkty, które z powodzeniem możemy przyrządzić sami w domu.
Zobacz także: Aromatyczny krem z pieczonych pomidorów. Włoskie smaki:
Sos marinara jest z dodatkiem brązowego cukru, aby przełamać ostrość pomidorów. Wykonując go w domu kontrolujemy dodawane węglowodany. Zbilansowana dieta jest nie tylko dobra dla wzrostu dzieci, ale wpływa na prawidłowy rozwój i pracę mózgu.
Z pewnością łatwiej jest zachęcić dzieci do zjedzenia makaronu z warzywnym sosem niż jednego pomidora w ciągu dnia.
Ogromną zaletą marinary jest wszechstronność. Pasuje do dań kuchni włoskiej, ale także do ryb, kurczaka oraz dań wegetariańskich. Jego mniej gęsta wersja może być serwowana także jako zupa krem.
Zaletą sosu jest możliwość przygotowania go w większej ilości i przechowanie go kilka dni w lodówce lub w zamrażarce nawet 3 miesiące. Na początek przygotuj warzywa. Umyj, obierz i pokrój 2 czerwone cebule, 2 selery naciowe, 3 ząbki czosnku, 2 czerwone papryki, marchew oraz 3 duże pomidory. Na oliwie podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj łyżkę octu balsamicznego oraz resztę warzyw. Całość dopraw solą, pieprzem oraz oregano. Dolej passatę pomidorową. Przykryj garnek i pozostaw na wolnym ogniu na 40 minut. Po tym czasie warzywa powinny być całkowicie miękkie i gotowe do zblendowania. Dodaj łyżeczkę brązowego cukru i zmiksuj sos na gładką masę.
Przepis jest prosty i smaczny. Dzieci będą zajadały się pomidorowym sosem pełnym warzyw, które trudno jest wprowadzić do ich diety. Marinara to jedna z wielu opcji na przemycanie warzyw do posiłków.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl