Roladki z ciasta francuskiego. Błyskawiczna przekąska z piekarnika

Roladki z ciasta francuskiego sprawdzą się jako smaczna i szybka przekąska. Doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Do farszu możesz użyć swoich ulubionych składników. Roladki warto podać z dipem czosnkowym.

Roladki z ciasta francuskiego. Błyskawiczna przekąska z piekarnikaRoladki z ciasta francuskiego. Błyskawiczna przekąska z piekarnika
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 2 rolki ciasta francuskiego
  • 200 g szynki konserwowej
  • 200 g pieczarek
  • 2 łyżki oleju
  • 200 g żółtego sera
  • papryka czerwona
  • cebula
  • sól, pieprz do smaku
  • zioła prowansalskie
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 jajko

Przepis

  • Szynkę cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę, a pieczarki w plasterki.
  • Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i zeszklić. Dodać pieczarki i paprykę. Podsmażyć, a potem wystudzić, dodać starty ser i przecier pomidorowy. Doprawić do smaku pieprzem, ziołami i solą oraz dokładnie wymieszać.
  • Na płaty ciasta francuskiego równomiernie rozłożyć farsz, zwinąć i pociąć na 2-3 cm krążki.
  • Każdy posmarować roztrzepanym jajkiem i upiec w rozgrzanym piekarniku (ok. 180 stopni C) na złoty kolor.
  • Są pyszne na gorąco i na zimno.

Wybrane dla Ciebie

Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary