Zupa z maślaków. Aromatyczna i pyszna

Jesienią w naszych kuchniach królują grzyby. Możemy z nich przyrządzić wiele doskonałych dań. jednym z pomysłów jest aromatyczna, esencjonalna i rozgrzewająca zupa ze świeżych maślaków. Palce lizać!

Zupa z maślaków. Aromatyczna i pysznaZupa z maślaków. Aromatyczna i pyszna
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 0,5 kg obranych maślaków
  • 2-3 ziemniaki
  • 1,5 litra rosołu
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 250 ml śmietany 30 proc.
  • sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki

Przepis

  • Cebulę pokrój w drobną kostkę.
  • W garnku o grubszym dnie rozpuść masło, zeszklij cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż.
  • Grzyby pokrój w paski i dodaj do garnka, dopraw sola i pieprzem, duś przez kilka minut.
  • Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do grzybów.
  • Do garnka wlej rosół i gotuj przez ok. 20-25 minut.
  • Wlej śmietankę. Zagotuj. Zupę podawaj z natką pietruszki.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru