Sól kuchenna pod lupą

Sól nie tylko wzmacnia smak potraw, ale także pełni wiele właściwości zdrowotnych. Jednak jej nadmiar szkodzi, szczególnie jeśli ktoś cierpi na nadciśnienie. Z tego powodu jest ona potocznie nazywana „białą śmiercią”. Niestety, my Polacy uwielbiamy te białe kryształki i spożywamy ich znacznie więcej. Czym można zastąpić sól w naszej diecie, tak by nie ucierpiał na tym smak przygotowywanych potraw? Jakie są zdrowsze zamienniki soli?

Karolina Wójciga
SKOMENTUJ

W ciągu dnia możemy spożyć maksymalnie 5 gramów soli, jednak zjadamy jej aż 2-3 razy więcej. Nieraz zapominamy bowiem, że poza solą, którą sami dodajemy podczas gotowania do potraw, jest ona obecna niemal we wszystkich produktach spożywczych. Znajdziemy ją w żółtych serach, kostkach bulionowych, zupkach w proszku, czipsach, krakersach, gotowych daniach i sosach, wędlinach, konserwach, wędzonych rybach, fast foodach, a nawet w ciastach i słodkich batonikach.
Na co dzień używamy przede wszystkim soli warzonej (kopalnianej), która jest poddawana procesowi rafinacji. Wybieramy ją ponieważ jest najtańsza i najłatwiej dostępna. Niestety nie posiada ona żadnych właściwości odżywczych. A jedynie walory smakowe. Wszystkie cenne makro- i mikroelementy są wypłukiwanie podczas procesu oczyszczania. Korzystniejszym dla naszego zdrowia rozwiązaniem jest zastąpienie soli kopalnianej morską lub himalajską.
Doskonałymi zamiennikami soli są zioła i przyprawy. Ich silny aromat zmniejsza ochotę na słony smak. Najlepiej wybierać:

Wybrane dla Ciebie

Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu