Sól kuchenna pod lupą
Sól nie tylko wzmacnia smak potraw, ale także pełni wiele właściwości zdrowotnych. Jednak jej nadmiar szkodzi, szczególnie jeśli ktoś cierpi na nadciśnienie. Z tego powodu jest ona potocznie nazywana „białą śmiercią”. Niestety, my Polacy uwielbiamy te białe kryształki i spożywamy ich znacznie więcej. Czym można zastąpić sól w naszej diecie, tak by nie ucierpiał na tym smak przygotowywanych potraw? Jakie są zdrowsze zamienniki soli?
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
W ciągu dnia możemy spożyć maksymalnie 5 gramów soli, jednak zjadamy jej aż 2-3 razy więcej. Nieraz zapominamy bowiem, że poza solą, którą sami dodajemy podczas gotowania do potraw, jest ona obecna niemal we wszystkich produktach spożywczych. Znajdziemy ją w żółtych serach, kostkach bulionowych, zupkach w proszku, czipsach, krakersach, gotowych daniach i sosach, wędlinach, konserwach, wędzonych rybach, fast foodach, a nawet w ciastach i słodkich batonikach.
Na co dzień używamy przede wszystkim soli warzonej (kopalnianej), która jest poddawana procesowi rafinacji. Wybieramy ją ponieważ jest najtańsza i najłatwiej dostępna. Niestety nie posiada ona żadnych właściwości odżywczych. A jedynie walory smakowe. Wszystkie cenne makro- i mikroelementy są wypłukiwanie podczas procesu oczyszczania. Korzystniejszym dla naszego zdrowia rozwiązaniem jest zastąpienie soli kopalnianej morską lub himalajską.
Doskonałymi zamiennikami soli są zioła i przyprawy. Ich silny aromat zmniejsza ochotę na słony smak. Najlepiej wybierać:
- bazylię,
- majeranek,
- rozmaryn,
- lubczyk,
- tymianek,
- natkę pietruszki i kolendry,
- imbir,
- czosnek,
- cebulę,
- cytrynę i limonkę.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.