Sól kuchenna pod lupą

Sól nie tylko wzmacnia smak potraw, ale także pełni wiele właściwości zdrowotnych. Jednak jej nadmiar szkodzi, szczególnie jeśli ktoś cierpi na nadciśnienie. Z tego powodu jest ona potocznie nazywana „białą śmiercią”. Niestety, my Polacy uwielbiamy te białe kryształki i spożywamy ich znacznie więcej. Czym można zastąpić sól w naszej diecie, tak by nie ucierpiał na tym smak przygotowywanych potraw? Jakie są zdrowsze zamienniki soli?

Karolina Wójciga

W ciągu dnia możemy spożyć maksymalnie 5 gramów soli, jednak zjadamy jej aż 2-3 razy więcej. Nieraz zapominamy bowiem, że poza solą, którą sami dodajemy podczas gotowania do potraw, jest ona obecna niemal we wszystkich produktach spożywczych. Znajdziemy ją w żółtych serach, kostkach bulionowych, zupkach w proszku, czipsach, krakersach, gotowych daniach i sosach, wędlinach, konserwach, wędzonych rybach, fast foodach, a nawet w ciastach i słodkich batonikach.
Na co dzień używamy przede wszystkim soli warzonej (kopalnianej), która jest poddawana procesowi rafinacji. Wybieramy ją ponieważ jest najtańsza i najłatwiej dostępna. Niestety nie posiada ona żadnych właściwości odżywczych. A jedynie walory smakowe. Wszystkie cenne makro- i mikroelementy są wypłukiwanie podczas procesu oczyszczania. Korzystniejszym dla naszego zdrowia rozwiązaniem jest zastąpienie soli kopalnianej morską lub himalajską.
Doskonałymi zamiennikami soli są zioła i przyprawy. Ich silny aromat zmniejsza ochotę na słony smak. Najlepiej wybierać:

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Mamy uprawy w Polsce. Ten mały owoc może mieć rewolucyjne znaczenie dla zdrowia
Mamy uprawy w Polsce. Ten mały owoc może mieć rewolucyjne znaczenie dla zdrowia
Najczęściej lądują obok kotleta albo w zupie. Są niedoceniane, a zdrowsze od większości warzyw, które znasz
Najczęściej lądują obok kotleta albo w zupie. Są niedoceniane, a zdrowsze od większości warzyw, które znasz