Która sól jest najlepsza?

Walory tej przyprawy ludzkość odkryła już wiele wieków temu i wciąż nie potrafimy wyobrazić sobie posiłków bez dodatku białych kryształków. Jednak lekarze ostrzegają, że nadmiar soli, zwłaszcza tak zwanej warzonej, bardzo niekorzystnie wpływa na nasze zdrowie. Czym ją zastąpić? Może innymi rodzajami?

Obraz

/ 9Najważniejsza przyprawa

Obraz
© 123RF

Walory tej przyprawy ludzkość odkryła już wiele wieków temu i wciąż nie potrafimy wyobrazić sobie posiłków bez dodatku białych kryształków. Jednak lekarze ostrzegają, że nadmiar soli, zwłaszcza tak zwanej warzonej, bardzo niekorzystnie wpływa na nasze zdrowie. Czym ją zastąpić? Może innymi rodzajami?

Rafał Natorski/mmch/kuchnia.wp.pl

/ 9Sól warzona

Obraz

Najtańszy i dlatego wciąż najpopularniejszy rodzaj soli od kilku lat znajduje się na cenzurowanym. Specjaliści zwracają uwagę na, że produkt otrzymywany jest przez oczyszczenie soli kamiennej. Efekt? Składa się niemal w 100 procentach z chlorku sodu, a zostaje pozbawiony cennych mikroelementów.
Taka sól niewątpliwie poprawia smak potraw, ale spożywana zbyt często (powyżej jednej płaskiej łyżeczki dziennie) fatalnie wpływa na organizm. Chlorek sodu zatrzymuje wodę w organizmie, tętnice "zapychają się" i wzrasta ciśnienie. Obciąża również nerki i powoduje np. powstawanie uciążliwych kamieni. Sól zwiększa także wydalanie wapnia z moczem i przez to sprzyja rozwojowi osteoporozy.

/ 9Nieoczyszczona sól kamienna

Obraz
© 123RF

To najstarszy rodzaj tej przyprawy. Wygląda mniej efektownie niż sól warzona, ponieważ składa się z większych kryształków o szarawym kolorze, a w dodatku miewa gorzkawy posmak. Jednak nie ulega wątpliwości, że jest bardziej zdrowa, ponieważ w procesie produkcyjnym nie zostaje pozbawiona wartościowych składników odżywczych, bardzo potrzebnych naszemu organizmowi, m.in. magnezu, potasu, wapnia, manganu, miedzi czy chromu.
Sól kamienna znakomicie sprawdzi się jako dodatek do zup, sosów, marynat lub przetworów.

/ 9Sól morska

Obraz
© 123RF.COM

Cieszy się coraz większą popularnością wśród Polaków i jest to pozytywny trend, ponieważ uchodzi za produkt znacznie bardziej wartościowy niż tradycyjna sól kamienna, zwłaszcza oczyszczona.
Ten rodzaj słonej przyprawy od wieków uzyskuje się w podobny sposób - odparowując wodę morską na słońcu w tzw. odstojnikach lub specjalnych odparownikach. Taki produkt zawiera zaledwie 30-35 proc. niezbyt zdrowego chlorku sodu. Jest za to bogaty w magnez, lit, selen, cynk czy jod. Nieprzypadkowo badania wykazały, że najwięksi konsumenci soli morskiej, czyli Japończycy, chorują na schorzenia układu krążenia znacznie rzadziej niż mieszkańcy krajów o wysokim spożyciu soli kamiennej.

/ 9Kwiat soli

Obraz
© Shutterstock

To najbardziej szlachetna i wyrafinowana postać soli morskiej, nazywana przez koneserów "słonym kawiorem". Także powstaje poprzez naturalne odparowywanie wody morskiej, a kryształki przypominające kwiaty zbiera się za pomocą specjalnych sitek. Zawierają one jeszcze więcej cennych mikroelementów niż tradycyjna sól morska. Ponadto doskonale wydobywają i podkreślają walory potraw. Kwiat soli ma tak delikatny smak, że bywa chętnie wykorzystywany do przygotowywania deserów, np. z czekolady.

/ 9Sól himalajska

Obraz
© Shutterstock

Jeden z największych przebojów kulinarnych ostatnich lat, choć wśród mieszkańców himalajskich wiosek znany od wieków. Kryształki poddawane ogromnemu ciśnieniu przez miliony lat, uznawane są za najzdrowszą i najczystszą solą dostępną na ziemi, zawierającą rekordową liczbę substancji mineralnych - naukowcy doliczyli się ich aż 84! Dzięki temu produkt reguluje poziom cukru we krwi oraz ciśnienia, korzystnie wpływa na układ nerwowy i oddechowy.
Sól himalajska świetnie sprawdza się jako dodatek do potraw, ale może być również wykorzystywana do zabiegów leczniczych, m.in. kąpieli.

/ 9Czarna sól indyjska

Obraz
© Shutterstock

Wbrew swojej nazwie częściej ma kolor ciemnoszary, który powstaje w wyniku prażenia w wysokiej temperaturze soli kamiennej lub kryształków pochodzących ze słonych jezior w Indiach i Pakistanie.
Produkt przypomina składem "naszą" sól kamienną, ale charakteryzuje się specyficznym posmakiem "jajecznym" - to zasługa dużej zawartości związków siarki. Kala Namak (tak bywa nazywana w Azji) jest szeroko stosowana w kuchni indyjskiej jako przyprawa lub dodatek do ostrych sosów czy pikantnych przekąsek.

/ 9Sól hawajska

Obraz
© 123RF

Krystaliczny produkt występuje w różnych kolorach: różowym, zielonym, czerwonym, a nawet czarnym. Barwę zawdzięcza dodatkom mineralnym, m.in. węglowi (wykazuje właściwości antytoksyczne i wspomagające trawienie) czy tlenkom żelaza, a także roślinnym (liście bambusa). Baza soli powstaje w wyniku filtrowania i odparowywania wody z Oceanu Spokojnego, opływającego Hawaje.
Produkt jest bardzo słony, świetnie pasuje do dań z ryb i owoców morza oraz do potraw mięsnych.

/ 9Peruwiańska sól różowa

Obraz
© Shutterstock

Zwana także Maraska. Powstaje w wyniku odparowywania wody ze słonych podziemnych strumieni w Andach, na zboczach których już wieki temu Inkowie utworzyli specjalne zbiorniki, zwane salinas.
Różowa sól swój niezwykły kolor zawdzięcza cennym minerałom, wśród nich są m.in. magnez, żelazo, wapń, miedź i cynk, które sprawiają, że Maraska to bardzo wartościowy produkt, chętnie stosowany przez najlepszych kucharzy świata. Nadaje się do przyprawiania dań z ryb, owoców morza czy mięs, sosów, zup i sałatek. Jej dodatek wydobywa i intensyfikuje smak niektórych warzyw - np. pomidorów, ogórków i sałat.

Rafał Natorski/mmch/kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej