Sól do czekolady, rabarbaru, śmietany i drewna
Najpopularniejsza na świecie przyprawa jest stosowana jako dodatek do wielu potraw. Jednak nasze babcie i prababcie używały jej także do innych celów, np. jako doskonałego środka czyszczącego.
Najpopularniejsza na świecie przyprawa jest stosowana jako dodatek do wielu potraw. Jednak nasze babcie i prababcie używały jej także do innych celów, np. jako doskonałego środka czyszczącego.
Zwykła sól kuchenna ma naprawdę wiele właściwości. Wiecie na pewno, że wsypana do wody, w której będą gotowane jajka, zapobiega ich pękaniu. To jednak kropla w morzu tego, co można osiągnąć za pomocą soli. Przykład? Proszę bardzo!
Uniwersalny smak - i nie tylko
Zacznijmy od typowych zastosowań spożywczych. Sól utrzymuje świeżość mleka, przyspiesza ubijanie śmietany i białek na krem oraz wydobywa zapach z gotujących się jabłek. Dodaje też smaku kawie i herbacie, odkwasza rabarbar i pozwala na użycie mniejszej ilości cukru. Podnosi również smak czekoladowy w kremach i tortach, a także dodaje smaku melonom, pomarańczom i grapefruitom. Czy to nie zaskakujące?
Mamy dla was wspaniały sposób na smażenie, kiedy akurat zabrakło oleju lub dietetyk polecił nam go odstawić. Zapomnijcie o teflonie! Możecie smażyć bez tłuszczu na każdej patelni. Wystarczy ją rozgrzać i posypać warstwą grubej soli. Kiedy ziarenka soli zaczną podskakiwać niczym popcorn, usuwamy je i kładziemy mięso czy rybę. Nie ma obaw. Już nie będą przywierać.
Podobny zabieg możemy zastosować przed smażeniem naleśników. Zwłaszcza jeśli notorycznie przywierają nam do patelni. Rozgrzewamy więc ją z odrobiną oleju i soli, a po 30 sekundach odstawiamy, aby wystygła, i wycieramy papierowym ręcznikiem.
Kiedy chcemy zagęścić zupę lub sos - wystarczy do wody i mąki dodać odrobinę soli. W ten prosty sposób rozrobi się na gładką masę (bez grudek).
Pomoc do czyszczenia
Jak już wspominaliśmy - sól doskonale nadaje się do czyszczenia. Mieszanką soli i oliwy możemy usunąć ślady pozostawione po gorących naczyniach na drewnianych meblach. Wystarczy na jakieś trzy godziny pozostawić taką papkę na plamie, a po tym czasie ją przetrzeć i wytrzeć do sucha. Po krojeniu lub ubijaniu surowego mięsa deski i blaty drewniane należy dobrze umyć, a następnie posypać solą i wyszorować szczoteczką. Dzięki temu będą nie tylko czyste, ale i pozbawione bakterii. Natomiast sól zmieszana z octem doskonale sprawdzi się jako środek do usuwania zielonych nalotów z mosiądzu.
Solą usuniemy także nieprzyjemny zapach z rąk, na przykład po rybie. Tę popularną przyprawę możemy wykorzystać także do oczyszczenia warzyw i owoców z robactwa. Wystarczy sałatę, kalafiora czy maliny zanurzyć w wodzie z solą, a po chwili dokładnie spłukać.
Trochę dla zdrowia
Z soli możemy zrobić także doskonały peeling. Wystarczy zmieszać ją z fusami po zaparzonej kawie i oliwką dla dzieci. Tak przygotowaną masę wcieramy w ciało, a następnie spłukujemy bieżącą wodą. Warto sprawdzić, bo świetnie czyści skórę.
Od dawna niewielką ilość soli kuchennej dodawano też do krochmalu. Dzięki temu gospodynie miały pewność, że bielizna nie przypali się podczas prasowania, a do tego będzie lśniąca i gładka.
Medycyna ludowa także chętnie korzystała z dobrodziejstw soli. Robiono z niej np. okłady przeciwbólowe w przypadkach bólów ucha i zapalenia zatok. Roztwór soli wykorzystywano też do płukania bolącego gardła i owrzodzonej jamy ustnej.
qk