Sól do czekolady, rabarbaru, śmietany i drewna

Najpopularniejsza na świecie przyprawa jest stosowana jako dodatek do wielu potraw. Jednak nasze babcie i prababcie używały jej także do innych celów, np. jako doskonałego środka czyszczącego.

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Najpopularniejsza na świecie przyprawa jest stosowana jako dodatek do wielu potraw. Jednak nasze babcie i prababcie używały jej także do innych celów, np. jako doskonałego środka czyszczącego.

Zwykła sól kuchenna ma naprawdę wiele właściwości. Wiecie na pewno, że wsypana do wody, w której będą gotowane jajka, zapobiega ich pękaniu. To jednak kropla w morzu tego, co można osiągnąć za pomocą soli. Przykład? Proszę bardzo!

Uniwersalny smak - i nie tylko

Zacznijmy od typowych zastosowań spożywczych. Sól utrzymuje świeżość mleka, przyspiesza ubijanie śmietany i białek na krem oraz wydobywa zapach z gotujących się jabłek. Dodaje też smaku kawie i herbacie, odkwasza rabarbar i pozwala na użycie mniejszej ilości cukru. Podnosi również smak czekoladowy w kremach i tortach, a także dodaje smaku melonom, pomarańczom i grapefruitom. Czy to nie zaskakujące?

Mamy dla was wspaniały sposób na smażenie, kiedy akurat zabrakło oleju lub dietetyk polecił nam go odstawić. Zapomnijcie o teflonie! Możecie smażyć bez tłuszczu na każdej patelni. Wystarczy ją rozgrzać i posypać warstwą grubej soli. Kiedy ziarenka soli zaczną podskakiwać niczym popcorn, usuwamy je i kładziemy mięso czy rybę. Nie ma obaw. Już nie będą przywierać.

Podobny zabieg możemy zastosować przed smażeniem naleśników. Zwłaszcza jeśli notorycznie przywierają nam do patelni. Rozgrzewamy więc ją z odrobiną oleju i soli, a po 30 sekundach odstawiamy, aby wystygła, i wycieramy papierowym ręcznikiem.

Kiedy chcemy zagęścić zupę lub sos - wystarczy do wody i mąki dodać odrobinę soli. W ten prosty sposób rozrobi się na gładką masę (bez grudek).

Pomoc do czyszczenia

Jak już wspominaliśmy - sól doskonale nadaje się do czyszczenia. Mieszanką soli i oliwy możemy usunąć ślady pozostawione po gorących naczyniach na drewnianych meblach. Wystarczy na jakieś trzy godziny pozostawić taką papkę na plamie, a po tym czasie ją przetrzeć i wytrzeć do sucha. Po krojeniu lub ubijaniu surowego mięsa deski i blaty drewniane należy dobrze umyć, a następnie posypać solą i wyszorować szczoteczką. Dzięki temu będą nie tylko czyste, ale i pozbawione bakterii. Natomiast sól zmieszana z octem doskonale sprawdzi się jako środek do usuwania zielonych nalotów z mosiądzu.

Solą usuniemy także nieprzyjemny zapach z rąk, na przykład po rybie. Tę popularną przyprawę możemy wykorzystać także do oczyszczenia warzyw i owoców z robactwa. Wystarczy sałatę, kalafiora czy maliny zanurzyć w wodzie z solą, a po chwili dokładnie spłukać.

Trochę dla zdrowia

Z soli możemy zrobić także doskonały peeling. Wystarczy zmieszać ją z fusami po zaparzonej kawie i oliwką dla dzieci. Tak przygotowaną masę wcieramy w ciało, a następnie spłukujemy bieżącą wodą. Warto sprawdzić, bo świetnie czyści skórę.

Od dawna niewielką ilość soli kuchennej dodawano też do krochmalu. Dzięki temu gospodynie miały pewność, że bielizna nie przypali się podczas prasowania, a do tego będzie lśniąca i gładka.

Medycyna ludowa także chętnie korzystała z dobrodziejstw soli. Robiono z niej np. okłady przeciwbólowe w przypadkach bólów ucha i zapalenia zatok. Roztwór soli wykorzystywano też do płukania bolącego gardła i owrzodzonej jamy ustnej.

qk

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej