Sok z selera. Będziesz żałował, że odkryłeś go tak późno

Sok z selera naciowego jest nowinką, która święci tryumfy na całym świecie. To niepozorne warzywo, w Polsce mniej popularne niż seler korzeniowy, zjednało sobie rzesze miłośników z uwagi na cudowne właściwości.

Sok z selera naciowego w szklanceSok z selera naciowego
Źródło zdjęć: © 123RF

Sok z selera naciowego jako napój prozdrowotny

Hashtag #celeryjuice bije rekordy popularności – pod tym sztandarem na popularnych mediach społecznościowych roi się od zdjęć osób, które wychwalają właściwości prozdrowotne, detoksykacyjne i uzdrawiające narządy wewnętrzne selera naciowego.

Sok z tej rośliny leczy ponoć problemy dermatologiczne (w tym trądzik), choroby i stany zapalne jelit, nadciśnienie, a nawet... nowotwory. Dodatkowo ma działanie odchudzające, co sprawia, że wychwalają go pod niebiosa gwiazdy Hollywood.

Oczyszcza żołądek i jelita, a także obniża pH, ciśnienie krwi i poziom cholesterolu – to są główne korzyści płynące z długotrwałego picia soku z selera.

Koktajl z selera naciowego – eliksir młodości

Sok z selera naciowego – co zawiera

Sok z selera naciowego może być świetnym źródłem nawodnienia, a także witamin i soli mineralnych. Picie go o poranku poprawia pracę jelit, a także przyspiesza pozbywanie się z nich toksyn. Nie brakuje też opinii, że seler naciowy pobudza namiętność. Dzięki zawartości potasu, apiolu i asparaginy wzmaga popęd płciowy.

Zawiera duże ilości flawonoidów, więc spożywany w dużych ilościach, sok z selera może mieć działanie antyoksydacyjne i przeciwdziałać nowotworom.

Sok z selera naciowego – przepis na poranny napój

Popularyzatorem tezy o cudownej mocy selera i autorem wielu publikacji na ten temat jest Anthony Williams. Przekonuje on, że w wieku 4 lat zobaczył ducha, który przepowiedział chorobę nowotworową jego babci. Ten właśnie duch podobno doradza mu w kwestiach zdrowotnych.

Pomijając to kontrowersyjne wyznanie, przepis propagatora soku z selera na ten napój jest bardzo prosty: w wyciskarce wolnoobrotowej należy wycisnąć 0,5 litra soku z selera i wypić go przed pierwszym posiłkiem (na około 15-30 minut przed śniadaniem). Najlepsze działanie ma sok z selera bez żadnych dodatków, które mogłyby m.in. zahamować wchłanianie dobroczynnych substancji z warzywa.

Jeśli jednak potraktujemy sok z selera jako poranny szot witaminowy, to możemy dowolnie łączyć to warzywo z innymi warzywami oraz owocami. Szczególnie smaczny będzie ten napój w połączeniu z jabłkiem, burakiem oraz kiwi, natomiast jeśli skorzystamy z blendera, to napój stanie się sycącym, bogatym w błonnik szejkiem.

Seler naciowy na desce do krojenia
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw