Makaron zapiekany z kurczakiem i grzybami. Szybki obiad
Błyskawiczna i bardzo smaczna zapiekanka makaronowa z kurczakiem i świeżymi grzybami to prawdziwa poezja smaku. Jeśli nie macie pod ręką świeżych leśnych grzybów, możecie użyć pieczarek, będzie równie pysznie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 25 dkg makaronu capellini (włosy anielskie)
- 30 dkg piersi z kurczaka
- 40 dkg świeżych grzybów
- oliwa i masło
- sól, pieprz
- 4 łyżki tartego żółtego sera
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 szklanki bulionu drobiowego
- Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, przelać dokładnie zimną wodą.
- Na patelni rozgrzać oliwę z masłem, dodać pokrojone w kostkę mięso, obrumienić, dodać oczyszczone i pokrojone w plastry grzyby, dusić, aż mięso zmięknie, a powstały sos odparuje, przyprawić.
- Bulion wymieszać z mąką i serem, doprawić jeśli zajdzie taka konieczność.
- Kokilki do zapiekania wysmarować masłem, na dnie ułożyć warstwę makaronu, następnie mięsem z grzybami i ponownie warstwę makaronu, zalać bulionem z dodatkami.
- Zapiekać przez 20 minut w temperaturze 200 stopni C.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze