Makaron zapiekany z kurczakiem i grzybami. Szybki obiad
Błyskawiczna i bardzo smaczna zapiekanka makaronowa z kurczakiem i świeżymi grzybami to prawdziwa poezja smaku. Jeśli nie macie pod ręką świeżych leśnych grzybów, możecie użyć pieczarek, będzie równie pysznie.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia włoska
- Kategoria przepisów: Makarony
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 25 dkg makaronu capellini (włosy anielskie)
- 30 dkg piersi z kurczaka
- 40 dkg świeżych grzybów
- oliwa i masło
- sól, pieprz
- 4 łyżki tartego żółtego sera
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 szklanki bulionu drobiowego
Przepis
- Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, przelać dokładnie zimną wodą.
- Na patelni rozgrzać oliwę z masłem, dodać pokrojone w kostkę mięso, obrumienić, dodać oczyszczone i pokrojone w plastry grzyby, dusić, aż mięso zmięknie, a powstały sos odparuje, przyprawić.
- Bulion wymieszać z mąką i serem, doprawić jeśli zajdzie taka konieczność.
- Kokilki do zapiekania wysmarować masłem, na dnie ułożyć warstwę makaronu, następnie mięsem z grzybami i ponownie warstwę makaronu, zalać bulionem z dodatkami.
- Zapiekać przez 20 minut w temperaturze 200 stopni C.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl