Przepis prosto z Majorki. Zdrowa i pyszna zupa z kurczakiem

Sopa boba to zupa z kurczaka pochodząca z Majorki. Kuchnia tej najpiękniejszej z wysp Balearów jest podobna do kuchni śródziemnomorskiej: pełna jest świeżych warzyw i lokalnych składników, które można kupić na bazarach. Dużą popularnością cieszą się tam właśnie gęste zupy, ryby i owoce morza oraz dania podobne do hiszpańskiej paelli. To kuchnia bardzo kolorowa i aromatycznie doprawiona.

Sopa boba to zupa z kurczaka pochodzącaSopa boba to zupa z kurczaka pochodząca
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 opakowanie włoszczyzny (może być mrożona, pokrojona w paski)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 małe cebule
  • 2 średnie piersi z kurczaka (najlepiej razem ze skórą)
  • 100 g szynki wędzonej na zimno lub dojrzewającej (speck, szwarcwaldzka, prosciutto, parmeńska)
  • ok. 110 g suszonych pomidorów (w oleju)
  • 200 g mielonych migdałów bez skórki
  • 3-4 kromki ciemnego chleba
  • sól, pieprz

Przepis

  • Cebulę obieramy i siekamy. Czosnek obieramy i miażdżymy dłonią na blacie stołu. Suszone pomidory kroimy w paski.
  • Piersi z kurczaka myjemy i wkładamy razem z szynką do garnka. Wlewamy ok. 2 litry wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 15 minut. Dodajemy zmrożoną włoszczyznę, cebulę, czosnek, pomidory i 2 łyżeczki soli. Ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu 15 minut.
  • Filety i szynkę wyjmujemy z zupy i studzimy. Kroimy na małe kawałki.
  • Chleb kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Podsmażamy aż się zrumieni.
  • Warzywa w zupie miksujemy i dodajemy migdałów. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 2 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Kurczaka i szynkę dodajemy do zupy. Podajemy z grzankami z chleba.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja