Śnieżny makowiec siostry Anastazji. Przepyszne ciacho nie tylko na święta

Smak makowca towarzyszy nam co roku podczas Świąt Bożego Narodzenia. Mamy dla was przepis na fantastyczne ciasto z makiem siostry Anastazji.

Śnieżny makowiec. Przepyszne ciacho nie tylko na świętaŚnieżny makowiec. Przepyszne ciacho nie tylko na święta
oprac. Katarzyna Gileta

Biszkopt jasny:

  • 6 jaj,
  • 1 szklanka cukru kryształu,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

Masa I:

  • 25 dag maku mielonego,
  • 10 dag cukru kryształu,
  • 3 białka,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1/2 szklanki słodkiego mleka,
  • olejek migdałowy,
  • 20 dag bakalii (rodzynki, płatki migdałowe, kostka z ananasa lub papai).

Masa II:

  • 1/2 l śmietany kremówki,
  • 3 łyżeczki żelatyny,
  • 2-3 łyżki cukru pudru.

Masa III:

  • 20 dag masła,
  • 10 dag cukru pudru,
  • 15 dag orzechów mielonych,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 3 żółtka,
  • spirytus (do smaku).

Przepis

  • Biszkopt jasny: białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180 stopni C. ok. 30-40 min.
  • Masa I: wszystkie składniki dobrze wymieszać i smażyć na wolnym ogniu, ciągle mieszając, aż do uzyskania gęstej masy.
  • Masa II: żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody. Śmietanę ubić z cukrem, dodając letnią żelatynę. Wymieszać.
  • Masa III: mleko zagotować, zalać orzechy i wymieszać. Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, przestudzone orzechy i spirytus.
  • Przełożenie ciasta: biszkopt - masa I - masa II - masa III - polewa.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany