Trwa ładowanie...
d2dujjl
03-11-2022 12:28

Smażony ryż. Ulubiony przepis Małgosi Minty

Przepis

Smażony ryż to danie znane z azjatyckich barów. Jest to też najszybszy pomysł na pyszną i pożywną kolację ze składników, które akurat zalegają na w lodówce.

d2dujjl
3.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Małgosia Minta "Kolacje"
Źródło: Małgosia Minta "Kolacje"
Składniki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek młodej dymki (cebula i szczypiorek)
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 2–3 jajka
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 150 g ugotowanego, wystudzonego ryżu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sok z ½ limonki
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 100 ml majonezu
  • 2 łyżki srirachy
Przepis

1. Czosnek obierz i drobno posiekaj.
2. Dymki umyj, odetnij korzonki, drobno posiekaj (zarówno cebulki, jak i szczypiorek).
3. Pomidorki przekrój na połówki.
4. Jajka wbij do miseczki i lekko ubij widelcem.
5. Na patelnię wlej olej, dodaj czosnek oraz imbir. Smaż przez 1 minutę, a następnie dodaj posiekaną cebulkę (bez szczypiorku). Smaż 2 minuty, aż cebulka się zeszkli.
6. Dodaj ryż oraz jajka. Smaż, cały czas mieszając, aż jajka się zetną.
7. Dodaj pomidorki, połowę szczypiorku, dopraw sosem sojowym, sokiem z limonki oraz świeżo mielonym pieprzem. Przełóż na talerze.
8. Podawaj z majonezem wymieszanym ze srirachą.

Przepis pochodzi z książki Małgosi Minty "Kolacje"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Smażony ryż. Ulubiony przepis Małgosi Minty
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2dujjl
d2dujjl
d2dujjl
d2dujjl
Więcej tematów
d2dujjl