Smażony ryż. Ulubiony przepis Małgosi Minty
Smażony ryż to danie znane z azjatyckich barów. Jest to też najszybszy pomysł na pyszną i pożywną kolację ze składników, które akurat zalegają na w lodówce.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
1. Czosnek obierz i drobno posiekaj.
2. Dymki umyj, odetnij korzonki, drobno posiekaj (zarówno cebulki, jak i szczypiorek).
3. Pomidorki przekrój na połówki.
4. Jajka wbij do miseczki i lekko ubij widelcem.
5. Na patelnię wlej olej, dodaj czosnek oraz imbir. Smaż przez 1 minutę, a następnie dodaj posiekaną cebulkę (bez szczypiorku). Smaż 2 minuty, aż cebulka się zeszkli.
6. Dodaj ryż oraz jajka. Smaż, cały czas mieszając, aż jajka się zetną.
7. Dodaj pomidorki, połowę szczypiorku, dopraw sosem sojowym, sokiem z limonki oraz świeżo mielonym pieprzem. Przełóż na talerze.
8. Podawaj z majonezem wymieszanym ze srirachą.
Przepis pochodzi z książki Małgosi Minty "Kolacje"
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze