Smażony ryż. Ulubiony przepis Małgosi Minty

Smażony ryż to danie znane z azjatyckich barów. Jest to też najszybszy pomysł na pyszną i pożywną kolację ze składników, które akurat zalegają na w lodówce.

Smażony ryżSmażony ryż
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek młodej dymki (cebula i szczypiorek)
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 2–3 jajka
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 150 g ugotowanego, wystudzonego ryżu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sok z ½ limonki
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 100 ml majonezu
  • 2 łyżki srirachy

Przepis

1. Czosnek obierz i drobno posiekaj.
2. Dymki umyj, odetnij korzonki, drobno posiekaj (zarówno cebulki, jak i szczypiorek).
3. Pomidorki przekrój na połówki.
4. Jajka wbij do miseczki i lekko ubij widelcem.
5. Na patelnię wlej olej, dodaj czosnek oraz imbir. Smaż przez 1 minutę, a następnie dodaj posiekaną cebulkę (bez szczypiorku). Smaż 2 minuty, aż cebulka się zeszkli.
6. Dodaj ryż oraz jajka. Smaż, cały czas mieszając, aż jajka się zetną.
7. Dodaj pomidorki, połowę szczypiorku, dopraw sosem sojowym, sokiem z limonki oraz świeżo mielonym pieprzem. Przełóż na talerze.
8. Podawaj z majonezem wymieszanym ze srirachą.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości