Smażone uszka z grzybami
Chrupiące i pyszne uszka do wigilijnego barszczu.
Uszka z grzybami to jeden z obowiązkowych punktów na wigilijnym stole. Zazwyczaj pływają w barszczu wyciągnięte prosto z wody. Ale doskonale smakować będą po usmażeniu. Taki sposób według staropolskich receptur odświeżyła Joanna, aktorka bloga "Królestwo garów".
Składniki:
Przygotowanie:
Grzyby opłukujemy, zalewamy małą ilością wody i gotujemy do miękkości. Studzimy i siekamy - wywar zachowując np. do barszczu grzybowego. Cebule kroimy w drobną kostkę i dusimy na oleju z dodatkiem szczypty soli i cukru. Łączymy grzyby z cebulą, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Mąkę łączymy z ciepłą wodą, dodajemy sól i zagniatamy ciasto jak na pierogi (na 200 g mąki potrzeba około 70 ml ciepłej wody). Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 minut, aby odpoczęło. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy, tniemy na paski szerokości ok. 3-4 cm., a następnie w romby. Na środek każdego rombu nakładamy nadzienie, dokładnie sklejając składamy ciasto w trójkąt, a następnie dwa rogi u podstawy trójkąta zlepiamy. Smażymy w głębokim tłuszczu aż zrumienią się z obu stron. Podajemy na zimno.
Zobacz także: gołąbki z dziką kaszą
[
]( http://www.krolestwogarow.pl/ )