Smażone uszka z grzybami

Chrupiące i pyszne uszka do wigilijnego barszczu.

Smażone uszka z grzybami
Źródło zdjęć: © www.krolestwogarow.pl

Uszka z grzybami to jeden z obowiązkowych punktów na wigilijnym stole. Zazwyczaj pływają w barszczu wyciągnięte prosto z wody. Ale doskonale smakować będą po usmażeniu. Taki sposób według staropolskich receptur odświeżyła Joanna, aktorka bloga "Królestwo garów".

Składniki:

100 g grzybów suszonych (najlepsze będą prawdziwki)
2 cebule
200 gram mąki
sól i pieprz do smaku
cukier
olej do głębokiego smażenia

Przygotowanie:

Grzyby opłukujemy, zalewamy małą ilością wody i gotujemy do miękkości. Studzimy i siekamy - wywar zachowując np. do barszczu grzybowego. Cebule kroimy w drobną kostkę i dusimy na oleju z dodatkiem szczypty soli i cukru. Łączymy grzyby z cebulą, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Mąkę łączymy z ciepłą wodą, dodajemy sól i zagniatamy ciasto jak na pierogi (na 200 g mąki potrzeba około 70 ml ciepłej wody). Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 minut, aby odpoczęło. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy, tniemy na paski szerokości ok. 3-4 cm., a następnie w romby. Na środek każdego rombu nakładamy nadzienie, dokładnie sklejając składamy ciasto w trójkąt, a następnie dwa rogi u podstawy trójkąta zlepiamy. Smażymy w głębokim tłuszczu aż zrumienią się z obu stron. Podajemy na zimno.

[

Obraz

]( http://www.krolestwogarow.pl/ )

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie

Wspiera jelita, chroni nerki. Wiele osób mija obojętnie w sklepie, bo nie wie, jak przyrządzić
Wspiera jelita, chroni nerki. Wiele osób mija obojętnie w sklepie, bo nie wie, jak przyrządzić
Najlepszy chleb z dyskontu. Dietetyk wskazał konkretny produkt
Najlepszy chleb z dyskontu. Dietetyk wskazał konkretny produkt
Dodaje energii lepiej niż mała czarna i topi tłuszcz na brzuchu. Pij codziennie rano
Dodaje energii lepiej niż mała czarna i topi tłuszcz na brzuchu. Pij codziennie rano
Te napoje najlepiej nawodnią organizm w czasie upału. Woda nie załapała się do pierwszej trójki
Te napoje najlepiej nawodnią organizm w czasie upału. Woda nie załapała się do pierwszej trójki
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam