Smażone uszka z grzybami

Chrupiące i pyszne uszka do wigilijnego barszczu.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.krolestwogarow.pl

Uszka z grzybami to jeden z obowiązkowych punktów na wigilijnym stole. Zazwyczaj pływają w barszczu wyciągnięte prosto z wody. Ale doskonale smakować będą po usmażeniu. Taki sposób według staropolskich receptur odświeżyła Joanna, aktorka bloga "Królestwo garów".

Składniki:

100 g grzybów suszonych (najlepsze będą prawdziwki)
2 cebule
200 gram mąki
sól i pieprz do smaku
cukier
olej do głębokiego smażenia

Przygotowanie:

Grzyby opłukujemy, zalewamy małą ilością wody i gotujemy do miękkości. Studzimy i siekamy - wywar zachowując np. do barszczu grzybowego. Cebule kroimy w drobną kostkę i dusimy na oleju z dodatkiem szczypty soli i cukru. Łączymy grzyby z cebulą, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Mąkę łączymy z ciepłą wodą, dodajemy sól i zagniatamy ciasto jak na pierogi (na 200 g mąki potrzeba około 70 ml ciepłej wody). Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 minut, aby odpoczęło. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy, tniemy na paski szerokości ok. 3-4 cm., a następnie w romby. Na środek każdego rombu nakładamy nadzienie, dokładnie sklejając składamy ciasto w trójkąt, a następnie dwa rogi u podstawy trójkąta zlepiamy. Smażymy w głębokim tłuszczu aż zrumienią się z obu stron. Podajemy na zimno.

[

Obraz

]( http://www.krolestwogarow.pl/ )

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości