Smażone uszka z grzybami

Chrupiące i pyszne uszka do wigilijnego barszczu.

Smażone uszka z grzybami
Źródło zdjęć: © www.krolestwogarow.pl
SKOMENTUJ

Uszka z grzybami to jeden z obowiązkowych punktów na wigilijnym stole. Zazwyczaj pływają w barszczu wyciągnięte prosto z wody. Ale doskonale smakować będą po usmażeniu. Taki sposób według staropolskich receptur odświeżyła Joanna, aktorka bloga "Królestwo garów".

Składniki:

100 g grzybów suszonych (najlepsze będą prawdziwki)
2 cebule
200 gram mąki
sól i pieprz do smaku
cukier
olej do głębokiego smażenia

Przygotowanie:

Grzyby opłukujemy, zalewamy małą ilością wody i gotujemy do miękkości. Studzimy i siekamy - wywar zachowując np. do barszczu grzybowego. Cebule kroimy w drobną kostkę i dusimy na oleju z dodatkiem szczypty soli i cukru. Łączymy grzyby z cebulą, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Mąkę łączymy z ciepłą wodą, dodajemy sól i zagniatamy ciasto jak na pierogi (na 200 g mąki potrzeba około 70 ml ciepłej wody). Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 minut, aby odpoczęło. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy, tniemy na paski szerokości ok. 3-4 cm., a następnie w romby. Na środek każdego rombu nakładamy nadzienie, dokładnie sklejając składamy ciasto w trójkąt, a następnie dwa rogi u podstawy trójkąta zlepiamy. Smażymy w głębokim tłuszczu aż zrumienią się z obu stron. Podajemy na zimno.

[

Obraz

]( http://www.krolestwogarow.pl/ )

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie

Dekady temu przedszkolaki się tym zajadały. Dziś mało kto pamięta taki obiad
Dekady temu przedszkolaki się tym zajadały. Dziś mało kto pamięta taki obiad
Polacy popełniają prosty błąd i rujnują swoje nerki. Dietetyczka załamuje ręce
Polacy popełniają prosty błąd i rujnują swoje nerki. Dietetyczka załamuje ręce
Kroję cukinie w plastry i zanurzam w cieście. Lepszej przekąski sobie nie wymarzę
Kroję cukinie w plastry i zanurzam w cieście. Lepszej przekąski sobie nie wymarzę
Uważana za najzdrowszą czekoladę. Pod warunkiem, że nie ma tych dodatków w składzie
Uważana za najzdrowszą czekoladę. Pod warunkiem, że nie ma tych dodatków w składzie
W PRL była kultowym przysmakiem. Mało kto wie, że pomaga obniżyć cholesterol
W PRL była kultowym przysmakiem. Mało kto wie, że pomaga obniżyć cholesterol
Co roku do Polski trafia ponad 400 tys. ton. Unikaj go jak ognia, by zachować zdrowie
Co roku do Polski trafia ponad 400 tys. ton. Unikaj go jak ognia, by zachować zdrowie
Lubisz sałatę lodową? Oto co dzieje się z twoim organizmem, gdy ją jesz
Lubisz sałatę lodową? Oto co dzieje się z twoim organizmem, gdy ją jesz
Jedz codziennie, a szybko zauważysz efekty. Będziesz mieć serce jak dzwon
Jedz codziennie, a szybko zauważysz efekty. Będziesz mieć serce jak dzwon
Dodaj do mięsa te warzywa przyprawowe. Inaczej będzie mdłe i niesmaczne
Dodaj do mięsa te warzywa przyprawowe. Inaczej będzie mdłe i niesmaczne
Zrób to na noc, a rano nie poznasz swojego brzucha. Naturalna mieszanka 3 składników
Zrób to na noc, a rano nie poznasz swojego brzucha. Naturalna mieszanka 3 składników
Nieprzyjemny zapach w lodówce? Sprawdź, co go powoduje i jak się go pozbyć
Nieprzyjemny zapach w lodówce? Sprawdź, co go powoduje i jak się go pozbyć
Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy