Tradycyjne uszka z grzybami. Podaj do wigilijnego barszczu
Święta zbliżają się wielkimi krokami. Czas więc pomyśleć o wigilijnym menu. Na moim stole nie może zabraknąć czerwonego barszczyku z uszkami. na to danie wszyscy czekamy cały rok. Do grzybowego farszu dodaję odrobinę sosu sojowego. Dzięki temu uszka są jeszcze smaczniejsze.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
Zalewamy grzyby letnią przegotowaną wodą i odstawiamy na 2 godziny. Gotujemy do miękkości w tej samej wodzie. Po ostudzeniu bardzo drobniutko siekamy. Bardzo drobno pokrojoną cebulę dusimy na maśle, dodajemy posiekane grzybki, solimy i doprawiamy do smaku.
Możemy dodać łyżkę oleju sojowego. Studzimy. Z mąki, jaja, soli i odrobiny gorącej, przegotowanej wody zagniatamy ciasto na uszka. Rozwałkujemy cienki placek, z którego wykrawamy kwadraty 5x5 cm. Nakładamy farsz na ciasto i lepimy uszka. Po ugotowaniu odcedzamy i podajemy z barszczem lub rosołkiem.
Przepis dodał użytkownik malinowalukrecja
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze