"Smalec" z fasoli. Możesz jeść bez obaw i nie przytyjesz

Smalec z fasoli to doskonała alternatywa dla tradycyjnego smalcu ze skwarkami. Ma o wiele mniej kalorii i nie podnosi cholesterolu. A jak smakuje? Przekonajcie się sami.

"Smalec" z fasoli. Możesz jeść bez obaw i nie przytyjesz"Smalec" z fasoli. Możesz jeść bez obaw i nie przytyjesz
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 50 g ugotowanej (lub ewentualnie konserwowej) białej fasoli
  • ½ cebuli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • słodka i ostra mielona papryka
  • sól i pieprz
  • zioła suszone, np. tymianek, majeranek, koperek, lubczyk

Przepis

  • Posiekaj drobno cebulę i podsmaż ją krótko na łyżce oleju rzepakowego. Ostudź.
  • Do rozdrabniacza wsyp fasolę, cebulę i drugą łyżkę oleju rzepakowego.
  • Zmiksuj wszystkie składniki (na gładko lub nie, w zależności od upodobań), a potem dopraw do smaku ziołami i przyprawami. Pastę można też ugnieść widelcem lub zmielić w maszynce do mięsa.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja