Smaczne i zdrowe produkty na przednówek w kuchni

Koniec zimy i początek wiosny to spore wyzwanie dla fanów gotowania. Kończą się bowiem zeszłoroczne zapasy, a na straganach nie ma jeszcze świeżych i zielonych produktów. Okres ten to również zagwozdka dla dietetyków, jak skomponować wartościowy i smaczny jadłospis. Z zakupem nowalijek najlepiej wstrzymać się do początku maja, a w zamian wybierać często niedoceniane, smaczne produkty, które są łatwo dostępne w tym okresie. Podpowiadamy, co powinno pojawić się na talerzu.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 7Warzywa korzeniowe

Obraz
© 123RF.COM

Koniec zimy i początek wiosny to spore wyzwanie dla fanów gotowania. Kończą się bowiem zeszłoroczne zapasy, a na straganach nie ma jeszcze świeżych i zielonych produktów. Okres ten to również zagwozdka dla dietetyków, jak skomponować wartościowy i smaczny jadłospis. Z zakupem nowalijek najlepiej wstrzymać się do początku maja, a w zamian wybierać często niedoceniane, smaczne produkty, które są łatwo dostępne w tym okresie. Na talerzu mogą pojawić się warzywa korzeniowe, w tym marchew, buraki (czerwone i żółte), korzeń pietruszki czy topinambur. Ale to nie jedyne propozycje.

/ 7Orzechy

Obraz
© Shutterstock.com

Szczególną uwagę warto zwrócić na orzechy włoskie. To doskonałe źródło m.in. witamin z grupy B, nienasyconych kwasów tłuszczowych i magnezu. Jedzone regularnie pozytywnie wpływają na układ nerwowy, koncentrację i pamięć. Ponadto poprawiają samopoczucie, niwelują zmęczenie i poprawiają jakość snu. Można dodać je do wypieków czy lekkich sałatek lub zjadać jako samodzielną przekąskę.

/ 7Szczypiorek prosto z parapetu

Obraz
© Fotolia

Zanim na naszych stołach pojawią się rzodkiewki, sałaty i pomidory, warto zainwestować w mini ogródek na własnym parapecie. Można zasiać szczypiorek drobny lub uprawiać szczypior z cebuli. Wyhodowana w ten sposób zielenina będzie smacznym i zdrowym dodatkiem do sałatek, kanapek oraz zup. Co ważne, w tej niepozornej roślinie skrywa się spora dawka witaminy C oraz kwasu foliowego. Szczypiorek ma działanie wzmagające apetyt, ale aby zachował te właściwości i dostarczył cennych składników, najlepiej zjadać go w formie surowej, tj. dodawać do gotowych już potraw.

/ 7Kiszonki

Obraz
© 123RF.COM

Są bogate m.in. w witaminę C i bakterie probiotyczne. Należy jednak zaznaczyć, że tradycyjne kiszonki powinny być przygotowywane bez dodatku octu. Kiszone ogórki, kapusta, a także buraki, śliwki czy kalafior to przetwory, które ułatwiają nam gotowanie na przełomie zimy i wiosny. Podniebienia Polaków podbijają także orientalne kiszonki, np. kimchi.

/ 7Rośliny strączkowe

Obraz
© Shutterstock.com

Niesłusznie o nich zapominamy lub jadamy zbyt mało. Nie tylko dostarczają organizmowi cennego błonnika, białka i witamin, ale przede wszystkim są skarbnicą zdrowych tłuszczów. Z kolei wysoka zawartość kwasu foliowego wspomaga powstawanie krwinek czerwonych, reguluje funkcjonowanie układu nerwowego. Zamiast więc jeść na przedwiośniu mięso, zastąpmy je fasolą, grochem, ciecierzycą czy soczewicą.

/ 7Czosnek

Obraz
© Shutterstock.com

Jego zapach i mocny smak może odstraszać, ale jego lecznicze działanie niejednego uratowało przed przeziębieniem. Wszystko za sprawą zawartych w czosnku związków bakteriobójczych i związków siarki, które mobilizują białe krwinki do obrony organizmu przed wirusami. Jedzenie czosnku wspomaga również regenerację skóry i włosów po długich miesiącach bez słońca.

/ 7Rzeżucha własnej uprawy

Obraz
© 123RF.COM

Co prawda rzeżucha ma swoje pięć minut w okresie wielkanocnym, ale warto ją uprawiać nie tylko jako świąteczną dekorację. Obniża poziom cukru we krwi, a zawarta w niej siarka pobudza apetyt i ułatwia trawienie. Poza tym zawiera duże ilości jodu co jest istotną informacją dla wszystkich chorujących na niedoczynność tarczycy. Rzeżuchę najlepiej uprawiać samodzielnie - wystarczy spodek, wata, ziarenka i odrobina cierpliwości.

mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie

Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia