Smaczne i zdrowe produkty na przednówek w kuchni

Koniec zimy i początek wiosny to spore wyzwanie dla fanów gotowania. Kończą się bowiem zeszłoroczne zapasy, a na straganach nie ma jeszcze świeżych i zielonych produktów. Okres ten to również zagwozdka dla dietetyków, jak skomponować wartościowy i smaczny jadłospis. Z zakupem nowalijek najlepiej wstrzymać się do początku maja, a w zamian wybierać często niedoceniane, smaczne produkty, które są łatwo dostępne w tym okresie. Podpowiadamy, co powinno pojawić się na talerzu.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 7Warzywa korzeniowe

Obraz
© 123RF.COM

Koniec zimy i początek wiosny to spore wyzwanie dla fanów gotowania. Kończą się bowiem zeszłoroczne zapasy, a na straganach nie ma jeszcze świeżych i zielonych produktów. Okres ten to również zagwozdka dla dietetyków, jak skomponować wartościowy i smaczny jadłospis. Z zakupem nowalijek najlepiej wstrzymać się do początku maja, a w zamian wybierać często niedoceniane, smaczne produkty, które są łatwo dostępne w tym okresie. Na talerzu mogą pojawić się warzywa korzeniowe, w tym marchew, buraki (czerwone i żółte), korzeń pietruszki czy topinambur. Ale to nie jedyne propozycje.

/ 7Orzechy

Obraz
© Shutterstock.com

Szczególną uwagę warto zwrócić na orzechy włoskie. To doskonałe źródło m.in. witamin z grupy B, nienasyconych kwasów tłuszczowych i magnezu. Jedzone regularnie pozytywnie wpływają na układ nerwowy, koncentrację i pamięć. Ponadto poprawiają samopoczucie, niwelują zmęczenie i poprawiają jakość snu. Można dodać je do wypieków czy lekkich sałatek lub zjadać jako samodzielną przekąskę.

/ 7Szczypiorek prosto z parapetu

Obraz
© Fotolia

Zanim na naszych stołach pojawią się rzodkiewki, sałaty i pomidory, warto zainwestować w mini ogródek na własnym parapecie. Można zasiać szczypiorek drobny lub uprawiać szczypior z cebuli. Wyhodowana w ten sposób zielenina będzie smacznym i zdrowym dodatkiem do sałatek, kanapek oraz zup. Co ważne, w tej niepozornej roślinie skrywa się spora dawka witaminy C oraz kwasu foliowego. Szczypiorek ma działanie wzmagające apetyt, ale aby zachował te właściwości i dostarczył cennych składników, najlepiej zjadać go w formie surowej, tj. dodawać do gotowych już potraw.

/ 7Kiszonki

Obraz
© 123RF.COM

Są bogate m.in. w witaminę C i bakterie probiotyczne. Należy jednak zaznaczyć, że tradycyjne kiszonki powinny być przygotowywane bez dodatku octu. Kiszone ogórki, kapusta, a także buraki, śliwki czy kalafior to przetwory, które ułatwiają nam gotowanie na przełomie zimy i wiosny. Podniebienia Polaków podbijają także orientalne kiszonki, np. kimchi.

/ 7Rośliny strączkowe

Obraz
© Shutterstock.com

Niesłusznie o nich zapominamy lub jadamy zbyt mało. Nie tylko dostarczają organizmowi cennego błonnika, białka i witamin, ale przede wszystkim są skarbnicą zdrowych tłuszczów. Z kolei wysoka zawartość kwasu foliowego wspomaga powstawanie krwinek czerwonych, reguluje funkcjonowanie układu nerwowego. Zamiast więc jeść na przedwiośniu mięso, zastąpmy je fasolą, grochem, ciecierzycą czy soczewicą.

/ 7Czosnek

Obraz
© Shutterstock.com

Jego zapach i mocny smak może odstraszać, ale jego lecznicze działanie niejednego uratowało przed przeziębieniem. Wszystko za sprawą zawartych w czosnku związków bakteriobójczych i związków siarki, które mobilizują białe krwinki do obrony organizmu przed wirusami. Jedzenie czosnku wspomaga również regenerację skóry i włosów po długich miesiącach bez słońca.

/ 7Rzeżucha własnej uprawy

Obraz
© 123RF.COM

Co prawda rzeżucha ma swoje pięć minut w okresie wielkanocnym, ale warto ją uprawiać nie tylko jako świąteczną dekorację. Obniża poziom cukru we krwi, a zawarta w niej siarka pobudza apetyt i ułatwia trawienie. Poza tym zawiera duże ilości jodu co jest istotną informacją dla wszystkich chorujących na niedoczynność tarczycy. Rzeżuchę najlepiej uprawiać samodzielnie - wystarczy spodek, wata, ziarenka i odrobina cierpliwości.

mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał