WAŻNE
TERAZ

Atak Rosji na Kijów. Ucierpiał budynek polskiej ambasady

Słodki smak lukrecji

Jest 50 razy słodsza niż cukier i od dawna stosuje się ją jako dodatek do żywności. My znamy ją przede wszystkim jako składnik czarnych jak smoła cukierków. Ale sprawdza się nie tylko w słodyczach, bo posiada także inne właściwości.

Słodki smak lukrecji
Źródło zdjęć: © CC/flickr | CC/flickr

Lukrecja rośnie dziko głównie w krajach basenu Morza Śródziemnego, ale jest hodowana w wielu innych regionach. To roślina wykorzystywana od tysięcy lat jako dodatek do żywności. Jej korzenie znaleziono m.in. w grobowcu faraona Tutenchamona. Niektórzy naukowcy są nawet zdania, że lukrecja to jedna z najstarszych roślin znanych człowiekowi. Starożytni robili z niej głównie lecznicze syropy, ale dzisiaj jej zastosowanie jest dużo większe. W Azji jest składnikiem przypraw czy herbat. W kuchni chińskiej lukrecję stosuje się jako przyprawę w produktach spożywczych o smaku pikantnym. Często jest wykorzystywana do aromatyzowania rosołu oraz potraw gotowanych w sosie sojowym. W Syrii natomiast dodaje się ją do napojów chłodzących. W niektórych krajach aromatyzuje się nią piwo i ciasta.

O przydatności lukrecji w przemyśle spożywczym decyduje głównie glicyryzyna - aktywna substancja, która jest aż 50 razy słodsza niż cukier. Świetnie nadaje się do słodzenia łakoci. Cukierki produkowane z lukrecji mają charakterystyczną, ciemną lub nawet czarną barwę. Czasami przyjmują postać czarnego, żelowego wężyka, innym razem sprzedawane są w postaci małych kwadratów. Mają lepką konsystencję i charakterystyczny smak, który nie każdy lubi. W Holandii to przysmak – tutaj spożycie lukrecji na osobę wynosi ok. 2 kg na rok. Również w Wlk. Brytanii, Skandynawii, Finlandii czy Niemczech przemysł spożywczy czerpie pełnymi garściami z możliwości jakie daje ta roślina.

We Włoszech jada się nie tylko lukrecjowe cukierki. Popularny jest z niej również likier sambuca. Na południu kraju, dla odświeżenia oddechu, żuje się kawałki korzenia lukrecji. Można je kupić w pudełkach przypominających paczkę papierosów.

Jedz na zdrowie

Korzeń lukrecji jest nie tylko surowcem do produkcji cukierków czy włoskiego likieru. Od tysięcy lat wykorzystuje się go celów leczniczych. Doceniane jest m.in. jego działanie antyalergiczne, immunostymulujące, przeciwłojotokowe, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, moczopędne, antyobrzękowe, antyoksydacyjne i łagodzące.

- Zawiera glicyryzynę, izoflawony, kumarynę, fitosterole, cukrowce i olejek eteryczny – mówi lek. med. Anna Senderska, dietetyk i internista Centrum Medycznego Enel-Med. - Wykorzystywany jest jej korzeń, który wykazuje działanie silnie wykrztuśne, przeciwzapalne i rozkurczowe. Osłania też błony śluzowe przewodu pokarmowego, działając przeciwwrzodowo. Najlepsze efekty przyniesie stosowanie odwaru lub ekstraktu z korzenia, który można sporządzić samodzielnie w domu. Wystarczy kupić korzeń w aptece lub sklepie zielarskim.

Naukowcy z berlińskiego Instytutu Maxa Plancka odkryli, że roślina zawiera również amorfrutyny, które obniżają poziom cukru we krwi. Może więc znaleźć zastosowanie w leczeniu zaburzeń metabolicznych.

Uważaj!

Jednak mimo wielu cudownych właściwości, jakie posiada lukrecja, nie każdy może po nią sięgać. Zawarte w niej związki mogą wchodzić w niebezpieczne interakcje z różnymi lekami i obniżać ich skuteczność.

- Z uwagi na swoje niepożądane działania, szczególnie przy długotrwałym stosowaniu, powoduje utratę potasu, zatrzymanie sodu w organizmie – mówi Anna Senderska. – Lukrecję należy ostrożnie stosować u pacjentów z nadciśnieniem tętniczym, obrzękami, w niewydolności nerek oraz w ciąży. Dodatkowo przeciwwskazana jest u osób przyjmujących preparaty naparstnicy.

ml/mmch

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń