Śledziowa fantazja
Sprawdzony sposób na wigilijnego śledzika. Aby śledzie z tego przepisu miały dobry smak, należy układać je
w glinianym naczyniu - słoik nie jest wskazany. Dla lubiących eksperymenty można dodać pokrojoną w kostkę kolorową paprykę, groszek, kukurydzę, można też dodać ząbek czosnku.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- Wymoczone śledzie pokroić w paseczki około 3 cm,
- cebulę drobno pokroić w półtalarki, sparzyć wodą (aż wystygnie).
- W naczyniu, w którym będą śledzie, na spód położyć ziarnka pieprzu, ziela angielskiego oraz kolendry lub gorczycy, a następnie cebulę, śledzie i tak na przemian.
- W przypadku dodawania papryki (sparzona, aż woda wystygnie) to układać 3 warstwy na wierzchu powinna się znaleźć cebula i wszystko zalać zalewą.
- Do wysokiego naczynia wlać ocet, olej dodać czubatą łyżkę curry, żeby były bardziej ostre można dodać też szczyptę pieprzu kajeńskiego.
Przepis dodał użytkownik beatrycze19
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze