Śledzie z rodzynkami w sosie pomidorowym. Tak pysznych jeszcze nie próbowaliście
Święta zbliżają się wielkimi krokami. Wiele osób już zastanawia się, co podać na wigilijny stół. My proponujemy przepyszną sałatkę śledziową z rodzynkami i pomidorami. Przepis pochodzi z bloga "Radość kipiąca uśmiechem".
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Dania rybne
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Śledzie wymoczyć, odcedzić i pokroić w małe romby. Cebulę obrać, pokroić w talarki. Rodzynki namoczyć kilka minut we wrzątku aby zmiękły.
- Na patelnię wlać olej, wrzucić cebulę i smażyć aż się zrumieni i zmięknie. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku miodem, solą i pieprzem.
- Dodać odsączone rodzynki i dusić kilka minut. Przestudzić.
- W salaterce układać warstwami, najpierw śledzie, a na nie cebulę i tak do wyczerpania. Odstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem można śledzie wymieszać.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl