Śledzie z rodzynkami w pomidorach. Palce lizać
Śledzie na słodko mają wielu swoich miłośników. Polecamy więc nasz przepis na świąteczną wersję śledzi w pomidorowym sosie z rodzynkami. Potrawa przypomina smakiem śledzie po kaszubsku. Przygotowane według tej receptury śledzie można przechowywać w zamkniętym naczyniu w lodówce przez kilka dni.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Dania rybne
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 1 kg śledzi solonych
- 1 szklanka oleju
- 4 cebule
- 10 dkg rodzynek
- 1 przecier pomidorowy
- kwasek cytrynowy
- 3-4 łyżeczki cukru
Przepis
- Śledzie wymoczyć, odsączyć z wody, pokroić w paseczki.
- Cebule obrać i pokroić w plasterki.
- Na oleju przesmażyć cebule do miękkości, dodać przecier pomidorowy, cukier, rodzynki, doprawić kwaskiem cytrynowym do smaku.
- Zalewą zalać śledzie. Najlepsze są na drugi dzień.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl