Śledzie na wigilijnym stole
Gdy tylko na dworze robi się chłodniej, zaczynamy mieć większą ochotę na śledzie. Zauważyliście? Śledzie są też nieodłącznym elementem kolacji wigilijnej. Królują na stole pod najróżniejszą postacią: od zwykłych płatów z cebulką w oleju, przez śledzie w różnego rodzaju sosach, po sałatki śledziowe z warzywami i jajkiem. Poznajcie kilka pomysłów na aromatyczne i wyjątkowo smaczne śledzie, które będziecie mogli zaserwować w czasie kolacji wigilijnej i nie tylko.
Śledzie tradycyjne ze śmietaną i jabłkiem
Składniki:
- 4 filety śledziowe a’la matiasy lub w oleju,
- 3 łyżki majonezu, 6 łyżek śmietany 18 proc.,
- 2 szalotki, sok z ½ cytryny,
- 1 kwaśne jabłko (jeśli nie mamy kwaśnego jabłka, może być słodkie, ale dodajmy do przepisu jeszcze 2 ogórki kiszone),
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- pieprz.
Przygotowanie:
- Śledzie zalewamy zimną wodą i wstawiamy je na kilka godzin do lodówki, wymieniając w tym czasie 1-2 razy wodę. Śledzie w oleju nie potrzebują namaczania.
- Rybę kroimy na ukos w średniej wielkości romby. Jabłko kroimy w kostkę. Szalotki również kroimy w kostkę i zalewamy je sokiem z cytryny. Odstawiamy na ok. 10 minut.
- W tym czasie majonez mieszamy z musztardą. Do tak powstałego sosu dodajemy śledzie, szalotkę odciśniętą z cytryny oraz jabłko.
- Wszystko dokładnie mieszamy i posypujemy pieprzem. Odstawiamy przynajmniej na godzinę w zimne miejsce. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Ryby pełne toksyn. Te gatunki mogą zawierać metale ciężkie i szkodliwe antybiotyki
Śledzie po kaszubsku
Składniki:
- płaty śledziowe a’la matiasy,
- ½ kostki rosołowej,
- ½ kg cebuli,
- ½ l wody,
- ½ szkl. octu,
- 1 szkl. wrzątku,
- 1 liść laurowy,
- 1 ziele angielskie,
- sól,
- pieprz i cukier do smaku,
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżka majeranku.
Przygotowanie:
- ½ l wody zagotowujemy z octem, zielem angielskim oraz liściem laurowym. Płaty śledziowe namaczamy w ostudzonej zalewie przez 30 minut.
- W szklance wrzątku rozpuszczamy kostkę rosołową. Cebulę kroimy w półplasterki i zalewamy rosołem. Dodajemy majeranek, sól i pieprz. Wszystko gotujemy, aż cebula będzie miękka. Doprawiamy cukrem i solą. Dodajemy do tego koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę dusimy.
- Na płat śledziowy wykładamy farsz, zwijamy w roladkę i spinamy wykałaczką. Do sosu cebulowego, który zostanie, wlewamy nieco zalewy z moczenia śledzi.
- Roladki układamy w dowolnym naczyniu, zalewamy sosem i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Śledzie w sosie musztardowym
Składniki:
- 4 filety śledziowe a’la matiasy,
- 4 łyżki śmietany 18 proc.,
- 1 łyżka majonezu,
- 2 łyżki musztardy francuskiej,
- 1 łyżka musztardy sarepskiej,
- 1 łyżeczka miodu,
- ½ łyżeczki curry albo kurkumy,
- siekany koperek,
- pieprz.
Przygotowanie:
- Śledzie namaczamy kilka godzin w zimnej wodzie. W tym czasie 1-2 wymieniamy wodę. Rybę kroimy ukośnie w średniej wielkości romby.
- Przygotowujemy sos: mieszamy śmietanę z majonezem i musztardami, dodajemy miód i doprawiamy.
- Śledzie układamy na dużym talerzu i polewamy sosem. Odstawiamy na przynajmniej godzinę do lodówki.
- Przed podaniem posypujemy siekanym koperkiem i pieprzem.
Śledzie wigilijne
Składniki:
- ok. 400 g śledzi w oleju,
- 2 łyżki cukru pudru,
- po 2 łyżeczki mielonego cynamonu, mielonych goździków, gałki muszkatołowej i ziela angielskiego,
- ok. 4 cm grubego korzenia imbiru,
- 4 czerwone cebule,
- 1 łyżka masła albo oleju,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- oliwa z oliwek,
- sól.
Przygotowanie:
- W miseczce mieszamy cukier puder i mielone przyprawy. Imbir obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy do przypraw i mieszamy.
- Śledzie osączamy z oleju i kroimy na niewielkie kawałki. Zasypujemy je wymieszanymi przyprawami i wszystko dokładnie ze sobą łączymy – najlepiej zrobić to ręką. Jeśli ryba jest zbyt sucha, dodajemy do niej 1-2 łyżki oliwy.
- Wszystko szczelnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 24 godziny do lodówki.
- Po tym czasie podsmażamy na maśle lub oleju pokrojoną cebulę, solimy ją. Gdy zmięknie i lekko się zrumieni, dodajemy koncentrat pomidorowy.
- Śledzie układamy w słoiku na przemian z sosem pomidorowo-cebulowym. Zalewamy oliwą.
Śledzie z rodzynkami
Składniki:
- 50 dag filetów śledziowych a’la matiasy,
- 2 łyżki cukru,
- ¼ szkl. oleju, 4 łyżki octu winnego,
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 30 dag cebuli,
- 15 dag rodzynek,
- 1 liść laurowy,
- kilka ziarenek gorczycy i ziela angielskiego,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Śledzie namaczamy przez kilka godzin, wymieniając w tym czasie 1-2 razy wodę. W rondlu rozgrzewamy olej i szklimy na nim pokrojoną w piórka cebulę. Dodajemy cukier i chwilę smażymy, ciągle mieszając. Dolewamy ocet i dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i koncentrat pomidorowy.
- Dokładnie mieszamy i dusimy kilkanaście minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Rondel zdejmujemy z ognia, dodajemy gorczycę i rodzynki. Mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.
- Śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Układamy je naprzemiennie z sosem w słoiku o pojemności 900 ml.
- Zakręcamy i ostawiamy na 2-3 dni do lodówki. Gotowe można przechowywać w lodówce nawet ok. 2 tygodni.
Śledzie doskonale smakują zarówno na wytrawnie, jak i na słodko. Można łączyć je z przyprawami i produktami, które na pozór w ogóle do nich nie pasują. Na bazie śledzi można by było z powodzeniem przygotować 12 różnych wigilijnych potraw i każda smakowałaby inaczej. Wypróbujcie nasze przepisy, a na pewno nie pożałujecie.