Śledź idealny? Dzięki tym prostym trikom to możliwe!

Śledzie zawierają wiele bogatych składników odżywczych. Jak sprawić, by podczas wigilijnej kolacji smakowały możliwie najlepiej? To prostsze niż ci się wydaje.

Adobe StockŚledzie w wersji klasycznej
©Nickola_Che - stock.adobe.com

Śledzie to ryby, które wielu kojarzą się ze Świętami Bożego Narodzenia. Często są też doskonałą zakąską do mocnych trunków. Śledź jako dodatek do kanapek, a nawet sałatek komponuje się znakomicie. Poza tym istnieją tysiące sposobów na przyrządzenie ukochanej przez Polaków ryby: po grecku, libańsku, żydowsku, kujawsku, śląsku... To tylko część z wielu opcji przyrządzenia tego przysmaku.

Przygotowanie

Aby śledź smakował możliwie jak najlepiej, warto pozbyć się z niego nadmiaru soli. Jak to osiągnąć? Według specjalistów najskuteczniejszą metodą jest namaczanie ich nie w wodzie, a w mleku! Nabiał pochłania sól dużo efektywniej. Co więcej, neutralizuje zbyt słony posmak potrawy. Dzięki tej metodzie śledzie są w smaku znacznie delikatniejsze.

Wiele osób zastanawia się również, jak długo można je przechowywać w lodówce. Odpowiedź brzmi: to zależy. Śledzie w occie mają najdłuższy termin spożycia, który wynosi nawet cztery tygodnie. Warto jednak pamiętać o tym, że im dłużej nasączone są octem, tym ich smak nabiera intensywniejszego smaku. Z kolei śledzie w oleju należy przechowywać minimalnie przez miesiąc w temperaturze około trzech stopni Celsjusza.

Składniki odżywcze

Warto wspomnieć, że śledzie zawierają wiele bogatych składników odżywczych. Nienasycone kwasy tłuszczowe jako kluczowy składnik tej smacznej ryby poprawiają ciśnienie oraz obniżają poziom cholesterolu w organizmie. W rybach tych zawarte są również spore dawki witaminy A, która odpowiada za dobry stan skóry, włosów i paznokci. Należy zaznaczyć też występowanie witaminy B, bo to właśnie ona korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego.

Przejedzenie na Wigilii. Jak go uniknąć? Proste sposoby dietetyka

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem