Śledź idealny? Dzięki tym prostym trikom to możliwe!

Śledzie zawierają wiele bogatych składników odżywczych. Jak sprawić, by podczas wigilijnej kolacji smakowały możliwie najlepiej? To prostsze niż ci się wydaje.

Adobe StockŚledzie w wersji klasycznej
©Nickola_Che - stock.adobe.com
18

Śledzie to ryby, które wielu kojarzą się ze Świętami Bożego Narodzenia. Często są też doskonałą zakąską do mocnych trunków. Śledź jako dodatek do kanapek, a nawet sałatek komponuje się znakomicie. Poza tym istnieją tysiące sposobów na przyrządzenie ukochanej przez Polaków ryby: po grecku, libańsku, żydowsku, kujawsku, śląsku... To tylko część z wielu opcji przyrządzenia tego przysmaku.

Przygotowanie

Aby śledź smakował możliwie jak najlepiej, warto pozbyć się z niego nadmiaru soli. Jak to osiągnąć? Według specjalistów najskuteczniejszą metodą jest namaczanie ich nie w wodzie, a w mleku! Nabiał pochłania sól dużo efektywniej. Co więcej, neutralizuje zbyt słony posmak potrawy. Dzięki tej metodzie śledzie są w smaku znacznie delikatniejsze.

Wiele osób zastanawia się również, jak długo można je przechowywać w lodówce. Odpowiedź brzmi: to zależy. Śledzie w occie mają najdłuższy termin spożycia, który wynosi nawet cztery tygodnie. Warto jednak pamiętać o tym, że im dłużej nasączone są octem, tym ich smak nabiera intensywniejszego smaku. Z kolei śledzie w oleju należy przechowywać minimalnie przez miesiąc w temperaturze około trzech stopni Celsjusza.

Składniki odżywcze

Warto wspomnieć, że śledzie zawierają wiele bogatych składników odżywczych. Nienasycone kwasy tłuszczowe jako kluczowy składnik tej smacznej ryby poprawiają ciśnienie oraz obniżają poziom cholesterolu w organizmie. W rybach tych zawarte są również spore dawki witaminy A, która odpowiada za dobry stan skóry, włosów i paznokci. Należy zaznaczyć też występowanie witaminy B, bo to właśnie ona korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego.

Przejedzenie na Wigilii. Jak go uniknąć? Proste sposoby dietetyka

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne