Ryba po grecku czy po hawajsku? Którą wybierzesz?

Ryba po grecku należy do tradycyjnych wigilijnych potraw, choć idealnie pasuje również na inne uroczystości. Często możemy ją spotkać np. na weselach lub chrzcinach. Z kolei ryba po hawajsku dopiero od kilku lat gości na naszych stołach, zaskarbiając sobie coraz więcej zwolenników. Jak przygotować te potrawy i czy mogą one w ogóle ze sobą konkurować?

Ryba po greckuRyba po grecku oraz ryba po hawajsku to dwie potrawy, które doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©ArtCookStudio - stock.adobe.com

Ryba po grecku

Ryba po grecku jest w naszym kraju bardzo popularnym daniem wigilijnym. Wbrew swojej nazwie – wcale nie pochodzi z Grecji. Wręcz przeciwnie – Grecy usłyszeli o niej dopiero od Polaków. Najprawdopodobniej nazwa tej potrawy powstała ze względu na typowo greckie połączenie warzyw duszonych na oleju i ryb. Ryba po grecku świetnie smakuje jako przystawka na zimno oraz na gorąco jako danie obiadowe z ziemniakami albo ryżem.

Składniki:

  • 3-4 średnie płaty mintaja albo morszczuka bez lodu,
  • 50 dag marchewki,
  • 20 dag selera,
  • 20 dag pietruszki,
  • 1 duży por albo 1 duża cebula,
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego,
  • ½ szkl. oleju,
  • 3-4 łyżki mąki,
  • sok z cytryny,
  • sól, pieprz, ostra papryka, cukier – do smaku.

Przygotowanie:

  1. Marchew, pietruszkę oraz seler ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Zielone liście pora odcinamy, a pozostałą jego część kroimy w talarki.
  2. W garnku rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju. Wrzucamy do niego wszystkie warzywa i smażymy przez ok. 3-4 minuty.
  3. Następnie warzywa podlewamy szklanką wody i dodajemy koncentrat pomidorowy. Przyprawiamy i dusimy na małym ogniu, aż do miękkości warzyw.
  4. W międzyczasie kilka razy mieszamy, a jeśli woda wyparuje, dolewamy jej trochę tak, by całość ciągle się dusiła i nie przywierała do dna.
  5. W tym czasie przygotowujemy rybę. Osuszamy ją i kroimy na mniejsze cząstki. Każdą z nich nacieramy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Następnie obtaczamy je w mące i smażymy z obu stron na złocisty kolor.
  6. Gdy warzywa i ryba są gotowe, układamy je w salaterce warstwami: 1/3 warzyw, ciasno ułożona ryba, reszta warzyw.

Ryby wędzone. Czy są zdrowe?

Ryba po hawajsku

Jeśli lubimy połączenia słodko-pikantne i chcemy nieco odejść od tradycji, świetną alternatywą dla ryby po grecku będzie ryba po hawajsku z ananasem. Również doskonale smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło, np. z ryżem jako danie obiadowe. W wersji na zimno dobrze jest przygotować ją na ok. 2 dni przed podaniem.

Składniki:

  • 3-4 płaty morszczuka lub mintaja bez lodu,
  • mąka do panierowania,
  • olej do smażenia,
  • sok z cytryny,
  • sól, pieprz, chili w proszku i cukier do smaku,
  • 2 cebule,
  • 1 duża lub 2 niewielkie czerwone papryki,
  • 1 puszka ananasa,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu.

Przygotowanie:

  1. Rybę osuszamy i kroimy na mniejsze części. Podobnie jak w przypadku ryby po grecku nacieramy je solą, pieprzem i sokiem z cytryny, a potem obtaczamy w mące i smażymy z obu stron na złoty kolor.
  2. Rybę zdejmujemy z patelni, a wrzucamy na nią cebule pokrojone w półplastry. Gdy cebula jest już szklista, dodajemy do niej pokrojoną w paski paprykę. W momencie, kiedy papryka staje się miękka, dorzucamy pokrojonego w trójkąty ananasa.
  3. Gdy wszystko razem chwilę się poddusi, zalewamy całość sokiem z ananasa z puszki. Doprawiamy i dodajemy koncentrat pomidorowy oraz ketchup. Dokładnie mieszamy do połączenia składników. Możemy nieco odparować, jeśli sos wyszedł zbyt rzadki.
  4. Gdy sos z ananasem oraz ryba są już gotowe, wkładamy je warstwami do salaterki. Najpierw ciasno układamy rybę, wykładamy połowę sosu, znów dajemy rybę i ponownie sos.

Ryba po grecku oraz ryba po hawajsku to dwie potrawy, które doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jedna i druga opiera się na sosie pomidorowym połączonym ze smażoną rybą. Jednocześnie są one zupełnie różne w smaku ze względu na obecność różnych składników. Nie muszą więc ze sobą konkurować. Równie dobrze mogą stać obok siebie i ciekawie się uzupełniać.

Wybrane dla Ciebie

Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia