Skórka z mandarynki. Już nigdy nie wyrzucisz jej do śmieci!
Skórka z mandarynki to pozornie zaledwie pachnący odpad po soczystym cytrusie. Za jej jedyny atut uznajemy to, że łatwo się zdejmuje z owocu. Okazuje się jednak, że skórka z mandarynki ma naprawdę wiele zastosowań. Niektóre z nich wprawią cię w osłupienie.
Skórka z mandarynki – niebanalne ozdoby świąteczne
Z wydrążonej skórki po mandarynce można zrobić naturalne świeczki lub osłonki na podgrzewacze typu tealight. Będą wyglądały bardzo efektownie, a przy tym wypełnią całe pomieszczenie charakterystycznym, cytrusowym aromatem.
By wykonać ekologiczną świeczkę w duchu zero waste, wystarczy, że ostrym nożem przetniemy mandarynkę na pół. Obie połówki wydrąż delikatnie łyżeczką. Miąższ możemy zjeść ze smakiem, a do wydrążonych połówek wlejmy niewielką ilość oliwy i zanurz knot. Przytnijmy na odpowiednią długość i gotowe.
Zamiast oliwy można użyć małych świeczek, które trzeba włożyć w wydrążone skórki mandarynek. Jeśli wbijemy w nie goździki, to pod wpływem ciepła zaczną uwalniać niezwykły, korzenny aromat.
Nie wyrzucaj skórek mandarynki
Skórka z mandarynki – na kaszel, odporność i trawienie
Skórkę z mandarynek można jeść i przetwarzać ją na wiele różnych sposobów – przyda się do aromatyzowania grzanego wina, kompotów, marynaty do mięs, sosów, ciast i deserów w postaci kandyzowanej.
Syrop na kaszel to właściwie starta na tarce skórka z mandarynki zasypana cukrem i odstawiona na kilka dni. Po tym czasie spożywamy gęsty syrop tak często, jak doskwiera nam kaszel lub chrypa. W celu wzmocnienia leczniczego działania zamiast cukru możemy wykorzystać miód, a do skórki z mandarynki dodać starty drobno imbir i korzeń kurkumy.
Na trawienie sprawdzi się nalewka ze skórki mandarynki. Receptura jest równie banalna, co w przypadku syropu. Wystarczy 100 g skórek z mandarynek zalać 400 ml spirytusu (lub wódki) i odstawić nalewkę na kilka dni w ciemne miejsce. Po przecedzeniu skórek z mandarynki i zabutelkowaniu nalewka powinna leżakować przez co najmniej kilka tygodni.
Uwaga! Warunkiem możliwości spożywania skórki z mandarynek jest zakup owoców z uprawy ekologicznej. Niestety sparzenie wrzątkiem skórki mandarynki może nie przynieść oczekiwanego rezultatu, a skórka będzie nie tylko niezdrowa, lecz wręcz trująca.
Skórka z mandarynek – ekologiczny środek czyszczący
Poza tym, że jak żaden inny cytrus, mandarynka ma bardzo intensywny, charakterystyczny zapach, wykazuje także silne działanie antybakteryjne. Korzystając z tych dwóch cech mandarynek, warto zrobić z ich skórek uniwersalny płyn do czyszczenia różnych powierzchni.
Wystarczy zalać skórki octem spirytusowym i odstawić – im dłużej będą pływać w occie, tym więcej aromatu i swych właściwości oddadzą do niego. Taki detergent można wykorzystać do czyszczenia kuchennych powierzchni, bo ma dodatkowo działanie odtłuszczające i wybielające, a także do mycia m.in. podłóg. Z uwagi na zawarte w płynie składniki, sprawdzi się on także w domu alergika i tam, gdzie mieszkają dzieci.
Czy wiesz że... koty nie lubią zapachu mandarynek? Skórka z mandarynki zadziała jak naturalny, cruelty-free, odstraszacz na zwierzaka, który upodobał sobie doniczkę z twoją ulubioną rośliną. Wystarczy, że położysz w niej skórki z mandarynek, a kot przestanie mylić kuwetę z doniczką.
Zobacz także: