Skończyły się czasy, w których można było nie myć truskawek. Zobacz, jak zrobić to prawidłowo

Jeśli w okolicach 2007 temat higieny truskawek zainteresowałby was na tyle, żeby zapytać Google'a jak też należy je myć, rezultaty wyszukiwania byłyby inne niż dziś. Mamy coraz większą świadomość konsumencką, która wiąże się z odstawieniem parówek, ale też ze zmianą metod mycia truskawek.

Truskawki straciły niewinność.
Źródło zdjęć: © 123RF
Helena Łygas
oprac.  Helena Łygas

Dekadę temu, jeśli chodzi o przygotowanie truskawek do spożycia, można było przeczytać, żeby nie moczyć ich w wodzie, bo to przyspieszy psucie, a także, żeby szypułek pozbywać się dopiero po myciu. Miało to rzekomo zapobiegać nasiąkaniu owoców wodą, która psuje ich smak.

Nie jest tak, że w przeciągu ostatnich lat jakoś drastycznie zmieniły się metody stosowane w rolnictwie, a bakterie E. Coli odkryto już w XXI wieku. Chodzi raczej o zmianę w naszym podejściu do żywienia. Nie tylko wyrobiliśmy w sobie nawyk czytania etykiet i zwracania uwagi na to, w jakich proporcjach spożywamy białka i tłuszcze, ale i na ekologię.

Nawet ci, którzy w poważaniu mają kondycję planety, zastanawiają się od czasu do czasu nad swoim stanem zdrowia lub (częściej) nad zdrowiem własnych dzieci. I choć rozwiązań na wyeliminowanie upraw z użyciem pestycydów nie znamy, wiemy jak zmyć je z owocowych skórek. Oczywiście metoda sprawdzi się też w przypadku innych owoców. Borówek, czereśni czy jagód. Truskawki stanowią tu jedynie sezonowy przykład.

Żeby pozbyć się pestycydów wystarczy miska, łyżka sody oczyszczonej i litr wody. Rozpuszczamy sodę w wodzie, wkładamy truskawki, mieszkamy kilka minut (raczej 2 niż 8), a następnie płuczemy owoce pod bieżącą wodą. Nie jest to może metoda idealna, ale lepszy taki "odkażacz" niż żaden. Jakkolwiek dla dorosłego pestycydy są przeważnie trudne do strawienia, u dzieci mogą wywołać poważne problemy, m.in. doprowadzić do uszkodzenia układu nerwowego. W ten sposób warto umyć truskawki z dużych marketów i te, które przyjechały do nas z zagranicy.

Na owocach ogrodowych, czy tych z małych gospodarstw należy spodziewać się raczej pasożytów czy bakterii E. Coli, beztlenowca żyjącego w jelicie grubym zwierząt. Temu zaradzi kwasek cytrynowy – 3 łyżeczki na litr wody i podobna, jak w przypadku pestycydów procedura mycia. Smacznego?

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu: WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie