Sernik z brzoskwiniami i kruszonką. Zawsze się udaje

Aksamitny i kremowy sernik na kruchym spodzie z delikatną bezową pianką i brzoskwiniami z puszki. Jest tak pyszny, że trudno poprzestać na jednym kawałku. Każdy kto, choć raz spróbuje tego sernika, zapamięta ten smak na długo. Wypróbujcie tradycyjny i sprawdzony przepis na sernik z brzoskwiniami.

Sernik z brzoskwiniamiSernik z brzoskwiniami
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki (450 g)
  • 0,5 szklanki cukru (100 g)
  • 250 g masła (kostka)
  • 5 żółtek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kostka masła (250 g)
  • 1,5 szklanki cukru (300 g)
  • 1 kg mielonego twarogu
  • 6 jajek
  • 2 budynie śmietankowe w proszku
  • aromat śmietankowy
  • 1 puszka brzoskwiń (800 g)

Piana:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru (200 g)
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Przepis

  • Wyrobić wszystkie składniki na ciasto i podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). Odłożyć na lodówki na 30 minut.
  • Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Większy kawałek ciasta zetrzeć na tartce i wylepić dno blachy. Spód można podpiec przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.
  • Masło i cukier utrzeć na puch. Stopniowo dodawać twaróg i żółtka. Dodać aromat, proszek budyniowy. Zmiksować.
  • Na podpieczony spód wyłożyć masę serową i wyrównać.
  • Brzoskwinie z puszki odsączyć na sicie, pokroić w plastry i wyłożyć na masę serową.
  • Białka ubić na sztywno, dodać cukier (ciągle ubijając) i na koniec wmieszać delikatnie mąkę ziemniaczaną.
  • Pianę wyłożyć na sernik. Na pianę zetrzeć(lub pokruszyć) resztę ciasta.
  • Piec przez ok. 1 godzinę w 175 st. C. Studzić w uchylonym piekarniku.
  • Najlepiej smakuje na następny dzień.
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę