Sernik z brzoskwiniami i kruszonką. Zawsze się udaje
Aksamitny i kremowy sernik na kruchym spodzie z delikatną bezową pianką i brzoskwiniami z puszki. Jest tak pyszny, że trudno poprzestać na jednym kawałku. Każdy kto, choć raz spróbuje tego sernika, zapamięta ten smak na długo. Wypróbujcie tradycyjny i sprawdzony przepis na sernik z brzoskwiniami.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 90-120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki (450 g)
- 0,5 szklanki cukru (100 g)
- 250 g masła (kostka)
- 5 żółtek
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 1 kostka masła (250 g)
- 1,5 szklanki cukru (300 g)
- 1 kg mielonego twarogu
- 6 jajek
- 2 budynie śmietankowe w proszku
- aromat śmietankowy
- 1 puszka brzoskwiń (800 g)
Piana:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru (200 g)
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Przepis
- Wyrobić wszystkie składniki na ciasto i podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). Odłożyć na lodówki na 30 minut.
- Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Większy kawałek ciasta zetrzeć na tartce i wylepić dno blachy. Spód można podpiec przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.
- Masło i cukier utrzeć na puch. Stopniowo dodawać twaróg i żółtka. Dodać aromat, proszek budyniowy. Zmiksować.
- Na podpieczony spód wyłożyć masę serową i wyrównać.
- Brzoskwinie z puszki odsączyć na sicie, pokroić w plastry i wyłożyć na masę serową.
- Białka ubić na sztywno, dodać cukier (ciągle ubijając) i na koniec wmieszać delikatnie mąkę ziemniaczaną.
- Pianę wyłożyć na sernik. Na pianę zetrzeć(lub pokruszyć) resztę ciasta.
- Piec przez ok. 1 godzinę w 175 st. C. Studzić w uchylonym piekarniku.
- Najlepiej smakuje na następny dzień.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl