Sernik z brzoskwiniami i kruszonką. Zawsze się udaje

Aksamitny i kremowy sernik na kruchym spodzie z delikatną bezową pianką i brzoskwiniami z puszki. Jest tak pyszny, że trudno poprzestać na jednym kawałku. Każdy kto, choć raz spróbuje tego sernika, zapamięta ten smak na długo. Wypróbujcie tradycyjny i sprawdzony przepis na sernik z brzoskwiniami.

Sernik z brzoskwiniamiSernik z brzoskwiniami
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki (450 g)
  • 0,5 szklanki cukru (100 g)
  • 250 g masła (kostka)
  • 5 żółtek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kostka masła (250 g)
  • 1,5 szklanki cukru (300 g)
  • 1 kg mielonego twarogu
  • 6 jajek
  • 2 budynie śmietankowe w proszku
  • aromat śmietankowy
  • 1 puszka brzoskwiń (800 g)

Piana:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru (200 g)
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Przepis

  • Wyrobić wszystkie składniki na ciasto i podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). Odłożyć na lodówki na 30 minut.
  • Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Większy kawałek ciasta zetrzeć na tartce i wylepić dno blachy. Spód można podpiec przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.
  • Masło i cukier utrzeć na puch. Stopniowo dodawać twaróg i żółtka. Dodać aromat, proszek budyniowy. Zmiksować.
  • Na podpieczony spód wyłożyć masę serową i wyrównać.
  • Brzoskwinie z puszki odsączyć na sicie, pokroić w plastry i wyłożyć na masę serową.
  • Białka ubić na sztywno, dodać cukier (ciągle ubijając) i na koniec wmieszać delikatnie mąkę ziemniaczaną.
  • Pianę wyłożyć na sernik. Na pianę zetrzeć(lub pokruszyć) resztę ciasta.
  • Piec przez ok. 1 godzinę w 175 st. C. Studzić w uchylonym piekarniku.
  • Najlepiej smakuje na następny dzień.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia