Trwa ładowanie...

Sernik dyniowy z sosem karmelowym

Typowa jesienna propozycja wśród ciast. Puree z dyni sprawia, że dosłownie rozpływa się w ustach.

Sernik dyniowy z sosem karmelowymŹródło: Justmydelicious
d2hhaum
d2hhaum

Sernik dyniowy to jesienny "must have", który jest tak delikatny i smaczny, że nie sposób jest się mu oprzeć. Za sprawą puree z dyni sernik jest odpowiednio wilgotny, o pięknej pomarańczowo-złocistej barwie. W połączeniu z sosem karmelowym tworzy idealny duet na jesienne pogaduchy pod ciepłym kocem, gdy za oknami coraz bardziej dżdżysto i szaro.

Składniki na spód sernika dyniowego:
1 szklanki otrębów
1/2 łyżeczki przyprawy do potraw z dyni
50 g masła

Otręby i przyprawę połącz z roztopionym masłem. Masą wyłóż spód tortownicy i włóż ją do lodówki.

Składniki na masę serową:
500 g sera na serniki
3 jajka
6 łyżek cukru trzcinowego
500 g puree z dyni
1 łyżeczka przyprawy do potraw z dyni

d2hhaum

Ser zmiksuj z jajkami, cukrem oraz przyprawą. Dodaj puree z dyni i ponownie zmiksuj całość. Jednolitą masę przelej na schłodzony spód. Piecz w 180 stopniach C przez ok. 45-60 minut (do suchego patyczka). Sernik podałam z sosem karmelowym.

Składniki na sos karmelowy:
ok. 50-80 g masła
1 szklanki cukru
ok. 50-100 ml płynnej śmietanki kremówki

Masło wraz z cukrem umieść w rondelku. Pozostaw na średnim ogniu. Nie mieszaj. Gdy cukier zacznie się karmelizować i będzie brązowawy po prostu lekko potrząśnij rondelkiem, aby całość topiła się i karmelizowała w miarę równomiernie. Gdy cukier z masłem będą całkowicie roztopione, brązowe i bulgoczące zdejmij rondelek z ognia i energicznie mieszając (np. trzepaczką) wmieszaj w masę śmietankę stopniowo wlewając ją do zawartości rondelka tak, aby powstał gęsty, jednolity sos.

Sugestie autorki: do sernika możesz dodać kawałki czekolady, rodzynki lub orzechy. Dostosuj też do własnych preferencji ilość dodanych do masy serowej oraz do spodu sernika przypraw. Wersja light: Cukier zastąp stewią w proszku lub ksylitolem.

d2hhaum

Więcej przepisów blogerki na www.justmydelicious.com

d2hhaum
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2hhaum
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj