Sernik dyniowy z sosem karmelowym

Typowa jesienna propozycja wśród ciast. Puree z dyni sprawia, że dosłownie rozpływa się w ustach.

Obraz
Źródło zdjęć: © Justmydelicious

Sernik dyniowy to jesienny "must have", który jest tak delikatny i smaczny, że nie sposób jest się mu oprzeć. Za sprawą puree z dyni sernik jest odpowiednio wilgotny, o pięknej pomarańczowo-złocistej barwie. W połączeniu z sosem karmelowym tworzy idealny duet na jesienne pogaduchy pod ciepłym kocem, gdy za oknami coraz bardziej dżdżysto i szaro.

Składniki na spód sernika dyniowego:
1 szklanki otrębów
1/2 łyżeczki przyprawy do potraw z dyni
50 g masła

Otręby i przyprawę połącz z roztopionym masłem. Masą wyłóż spód tortownicy i włóż ją do lodówki.

Składniki na masę serową:
500 g sera na serniki
3 jajka
6 łyżek cukru trzcinowego
500 g puree z dyni
1 łyżeczka przyprawy do potraw z dyni

Ser zmiksuj z jajkami, cukrem oraz przyprawą. Dodaj puree z dyni i ponownie zmiksuj całość. Jednolitą masę przelej na schłodzony spód. Piecz w 180 stopniach C przez ok. 45-60 minut (do suchego patyczka). Sernik podałam z sosem karmelowym.

Składniki na sos karmelowy:
ok. 50-80 g masła
1 szklanki cukru
ok. 50-100 ml płynnej śmietanki kremówki

Masło wraz z cukrem umieść w rondelku. Pozostaw na średnim ogniu. Nie mieszaj. Gdy cukier zacznie się karmelizować i będzie brązowawy po prostu lekko potrząśnij rondelkiem, aby całość topiła się i karmelizowała w miarę równomiernie. Gdy cukier z masłem będą całkowicie roztopione, brązowe i bulgoczące zdejmij rondelek z ognia i energicznie mieszając (np. trzepaczką) wmieszaj w masę śmietankę stopniowo wlewając ją do zawartości rondelka tak, aby powstał gęsty, jednolity sos.

Sugestie autorki: do sernika możesz dodać kawałki czekolady, rodzynki lub orzechy. Dostosuj też do własnych preferencji ilość dodanych do masy serowej oraz do spodu sernika przypraw. Wersja light: Cukier zastąp stewią w proszku lub ksylitolem.

Więcej przepisów blogerki na www.justmydelicious.com

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀