Sernik dyniowy z sosem karmelowym
Typowa jesienna propozycja wśród ciast. Puree z dyni sprawia, że dosłownie rozpływa się w ustach.
Sernik dyniowy to jesienny "must have", który jest tak delikatny i smaczny, że nie sposób jest się mu oprzeć. Za sprawą puree z dyni sernik jest odpowiednio wilgotny, o pięknej pomarańczowo-złocistej barwie. W połączeniu z sosem karmelowym tworzy idealny duet na jesienne pogaduchy pod ciepłym kocem, gdy za oknami coraz bardziej dżdżysto i szaro.
Składniki na spód sernika dyniowego:
1 szklanki otrębów
1/2 łyżeczki przyprawy do potraw z dyni
50 g masła
Otręby i przyprawę połącz z roztopionym masłem. Masą wyłóż spód tortownicy i włóż ją do lodówki.
Składniki na masę serową:
500 g sera na serniki
3 jajka
6 łyżek cukru trzcinowego
500 g puree z dyni
1 łyżeczka przyprawy do potraw z dyni
Ser zmiksuj z jajkami, cukrem oraz przyprawą. Dodaj puree z dyni i ponownie zmiksuj całość. Jednolitą masę przelej na schłodzony spód. Piecz w 180 stopniach C przez ok. 45-60 minut (do suchego patyczka). Sernik podałam z sosem karmelowym.
Składniki na sos karmelowy:
ok. 50-80 g masła
1 szklanki cukru
ok. 50-100 ml płynnej śmietanki kremówki
Masło wraz z cukrem umieść w rondelku. Pozostaw na średnim ogniu. Nie mieszaj. Gdy cukier zacznie się karmelizować i będzie brązowawy po prostu lekko potrząśnij rondelkiem, aby całość topiła się i karmelizowała w miarę równomiernie. Gdy cukier z masłem będą całkowicie roztopione, brązowe i bulgoczące zdejmij rondelek z ognia i energicznie mieszając (np. trzepaczką) wmieszaj w masę śmietankę stopniowo wlewając ją do zawartości rondelka tak, aby powstał gęsty, jednolity sos.
Sugestie autorki: do sernika możesz dodać kawałki czekolady, rodzynki lub orzechy. Dostosuj też do własnych preferencji ilość dodanych do masy serowej oraz do spodu sernika przypraw. Wersja light: Cukier zastąp stewią w proszku lub ksylitolem.
Więcej przepisów blogerki na www.justmydelicious.com