Sernik dyniowy z sosem karmelowym

Typowa jesienna propozycja wśród ciast. Puree z dyni sprawia, że dosłownie rozpływa się w ustach.

Sernik dyniowy z sosem karmelowym
Źródło zdjęć: © Justmydelicious
3

Sernik dyniowy to jesienny "must have", który jest tak delikatny i smaczny, że nie sposób jest się mu oprzeć. Za sprawą puree z dyni sernik jest odpowiednio wilgotny, o pięknej pomarańczowo-złocistej barwie. W połączeniu z sosem karmelowym tworzy idealny duet na jesienne pogaduchy pod ciepłym kocem, gdy za oknami coraz bardziej dżdżysto i szaro.

Składniki na spód sernika dyniowego:
1 szklanki otrębów
1/2 łyżeczki przyprawy do potraw z dyni
50 g masła

Otręby i przyprawę połącz z roztopionym masłem. Masą wyłóż spód tortownicy i włóż ją do lodówki.

Składniki na masę serową:
500 g sera na serniki
3 jajka
6 łyżek cukru trzcinowego
500 g puree z dyni
1 łyżeczka przyprawy do potraw z dyni

Ser zmiksuj z jajkami, cukrem oraz przyprawą. Dodaj puree z dyni i ponownie zmiksuj całość. Jednolitą masę przelej na schłodzony spód. Piecz w 180 stopniach C przez ok. 45-60 minut (do suchego patyczka). Sernik podałam z sosem karmelowym.

Składniki na sos karmelowy:
ok. 50-80 g masła
1 szklanki cukru
ok. 50-100 ml płynnej śmietanki kremówki

Masło wraz z cukrem umieść w rondelku. Pozostaw na średnim ogniu. Nie mieszaj. Gdy cukier zacznie się karmelizować i będzie brązowawy po prostu lekko potrząśnij rondelkiem, aby całość topiła się i karmelizowała w miarę równomiernie. Gdy cukier z masłem będą całkowicie roztopione, brązowe i bulgoczące zdejmij rondelek z ognia i energicznie mieszając (np. trzepaczką) wmieszaj w masę śmietankę stopniowo wlewając ją do zawartości rondelka tak, aby powstał gęsty, jednolity sos.

Sugestie autorki: do sernika możesz dodać kawałki czekolady, rodzynki lub orzechy. Dostosuj też do własnych preferencji ilość dodanych do masy serowej oraz do spodu sernika przypraw. Wersja light: Cukier zastąp stewią w proszku lub ksylitolem.

Więcej przepisów blogerki na www.justmydelicious.com

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie

Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu