Puree z dyni
- 1 mała dynia, makaronowa
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 5 suszonych pomidorów, wcześniej namoczonych i posiekanych
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 ząbka czosnku
- sól
- pieprz kolorowy
Krok 1
Dynię myjemy, przekrajamy na pół i czyścimy z włókien i nasion.
Krok 2
Środek dyni smarujemy oliwą (może przydać się pędzelek), lekko solimy i posypujemy pieprzem.
Krok 3
Blachę wykładamy folią aluminiową, układamy na niej dynię skórą do góry.
Krok 4
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 50-55 min. Dynia będzie gotowa, jeśli bez problemu wbijemy widelec w skórę i kiedy zacznie się zapadać.
Krok 5
Wyjętą z piekarnika dynię, odwracamy. Dynia powinna mieć konsystencję puree.
Krok 6
Łyżką stołową przekładamy puree do misy, dodajemy natki pietruszki, suszonych pomidorów i posiekany (wyciśnięty) ząbek czosnku. Mieszamy, doprawiamy, jeśli jest taka potrzeba. Gotowe :)
Podziel się opinią
Komentarze