Serek homogenizowany – sposób wytwarzania, wartości odżywcze i właściwości, kontrowersyjne dodatki, zastosowanie

Serek homogenizowany większość z nas mogłaby skojarzyć z dzieciństwem. Jednak mimo bogatej zawartości protein ważnych dla rozwoju dziecka, serki homogenizowane zawierają wiele barwników i konserwantów.

serek homogenizowanyPodajesz dziecku serki homogenizowane?
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD

Serek homogenizowany – sposób wytwarzania

Serek homogenizowany zaliczany jest do niedojrzewających serów twarogowo-kwasowych. Wytwarza się go z twarogu na bazie odtłuszczonego mleka, a następnie dodaje śmietany, która decyduje o zawartości tłuszczu w serku homogenizowanym. Mieszanka poddawana jest następnie procesowi homogenizacji, która polega na dokładnym rozdrabnianiu i mieszaniu masy pod ciśnieniem. Homogenizacja ma na celu rozbicie dużych kawałków twarogu tak, żeby na powierzchni nie zbierał się tłuszcz. Wynikiem procesu jest serek o gładkiej, aksamitnej konsystencji.

Serek homogenizowany – wartości odżywcze i właściwości

Serek homogenizowany jest produktem bogatym w białko zwierzęce i wapń. Ponadto, zawiera wapń i żelazo. Odtłuszczanie twarogu w początkowej fazie procesu homogenizacji sprawia jednak, że serki homogenizowane nie zawierają takiej dawki witamin jak mleko czy jogurt, jednak w jakimś stopniu serek dostarczy organizmowi witaminę A i D.

Jedzenie serków homogenizowanych oraz innych produktów mlecznych jest bardzo ważne dla prawidłowego rozwoju dzieci i wzrostu ich kości.

Kefir, maślanka, jogurt. Czym się różnią?

Serek homogenizowany – kontrowersyjne dodatki

Najlepszym z serków homogenizowanych jest ten naturalny, bez dodatków. Jego skład jest prosty: odtłuszczony twaróg, śmietanka, podpuszczka i kultury bakterii.

W smakowych serkach homogenizowanych pojawia się duża ilość cukru oraz wiele substancji konserwujących.

Owocowe serki homogenizowane zawierają przede wszystkim syrop glukozowo-fruktozowy. Jest to zagęszczony roztwór wodny fruktozy i glukozy, czyli cukrów prostych. Syrop pozyskiwany jest z kukurydzy i szeroko stosowany w przemyśle spożywczym. Niestety nadmiar cukrów prostych może prowadzić do otyłości i zaburzeń pracy układu krwionośnego.

Inną substancją zawartą w serku homogenizowanym jest skrobia modyfikowana. Modyfikacja ta polega na zmianie właściwości fizycznych skrobi tak, że staje się zagęszczaczem i wypełniaczem.

Innymi tego typu substancjami dodatkowymi są żelatyna wieprzowa i pektyna.

W smakowych serkach homogenizowanych stosuje się również barwniki: betaminę, czerwień buraczaną czy koncentrat z marchwi.

Wymienione dodatki do serków homogenizowanych nie są szkodliwe bezpośrednio, ale warto pamiętać, że każda substancja sztuczna w nadmiarze może wpływać negatywnie na nasze zdrowie. Dlatego warto je ograniczyć.

Serek homogenizowany – zastosowanie

Serek homogenizowany pojawia się na sklepowych półkach w dwóch wariantach: może być naturalny lub smakowy - z dodatkiem wsadu owocowego albo ekstraktów smakowych. Dlatego w sprzedaży znajdziemy serki homogenizowane o smaku truskawkowym, brzoskwiniowym czy waniliowym.

Najzdrowszym rozwiązaniem jest serek naturalny, który nie wszystkim jednak smakuje. Dlatego warto dodać do niego musli, dżem, świeże owoce czy pokruszoną czekoladę. Taka przekąska zaspokoi nasz głód i doda energii.

Serek homogenizowany, naturalny lub waniliowy, dodawany jest do serników na zimno i puddingów. Może też, przygotowany w odpowiedni sposób, zastąpić kaloryczny ser mascarpone w tiramisu.

Serek homogenizowany z powodzeniem dodamy również do różnego rodzaju ciast, placuszków czy naleśników.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia