Serek homogenizowany – sposób wytwarzania, wartości odżywcze i właściwości, kontrowersyjne dodatki, zastosowanie
Serek homogenizowany większość z nas mogłaby skojarzyć z dzieciństwem. Jednak mimo bogatej zawartości protein ważnych dla rozwoju dziecka, serki homogenizowane zawierają wiele barwników i konserwantów.
Serek homogenizowany – sposób wytwarzania
Serek homogenizowany zaliczany jest do niedojrzewających serów twarogowo-kwasowych. Wytwarza się go z twarogu na bazie odtłuszczonego mleka, a następnie dodaje śmietany, która decyduje o zawartości tłuszczu w serku homogenizowanym. Mieszanka poddawana jest następnie procesowi homogenizacji, która polega na dokładnym rozdrabnianiu i mieszaniu masy pod ciśnieniem. Homogenizacja ma na celu rozbicie dużych kawałków twarogu tak, żeby na powierzchni nie zbierał się tłuszcz. Wynikiem procesu jest serek o gładkiej, aksamitnej konsystencji.
Serek homogenizowany – wartości odżywcze i właściwości
Serek homogenizowany jest produktem bogatym w białko zwierzęce i wapń. Ponadto, zawiera wapń i żelazo. Odtłuszczanie twarogu w początkowej fazie procesu homogenizacji sprawia jednak, że serki homogenizowane nie zawierają takiej dawki witamin jak mleko czy jogurt, jednak w jakimś stopniu serek dostarczy organizmowi witaminę A i D.
Jedzenie serków homogenizowanych oraz innych produktów mlecznych jest bardzo ważne dla prawidłowego rozwoju dzieci i wzrostu ich kości.
Kefir, maślanka, jogurt. Czym się różnią?
Serek homogenizowany – kontrowersyjne dodatki
Najlepszym z serków homogenizowanych jest ten naturalny, bez dodatków. Jego skład jest prosty: odtłuszczony twaróg, śmietanka, podpuszczka i kultury bakterii.
W smakowych serkach homogenizowanych pojawia się duża ilość cukru oraz wiele substancji konserwujących.
Owocowe serki homogenizowane zawierają przede wszystkim syrop glukozowo-fruktozowy. Jest to zagęszczony roztwór wodny fruktozy i glukozy, czyli cukrów prostych. Syrop pozyskiwany jest z kukurydzy i szeroko stosowany w przemyśle spożywczym. Niestety nadmiar cukrów prostych może prowadzić do otyłości i zaburzeń pracy układu krwionośnego.
Inną substancją zawartą w serku homogenizowanym jest skrobia modyfikowana. Modyfikacja ta polega na zmianie właściwości fizycznych skrobi tak, że staje się zagęszczaczem i wypełniaczem.
Innymi tego typu substancjami dodatkowymi są żelatyna wieprzowa i pektyna.
W smakowych serkach homogenizowanych stosuje się również barwniki: betaminę, czerwień buraczaną czy koncentrat z marchwi.
Wymienione dodatki do serków homogenizowanych nie są szkodliwe bezpośrednio, ale warto pamiętać, że każda substancja sztuczna w nadmiarze może wpływać negatywnie na nasze zdrowie. Dlatego warto je ograniczyć.
Serek homogenizowany – zastosowanie
Serek homogenizowany pojawia się na sklepowych półkach w dwóch wariantach: może być naturalny lub smakowy - z dodatkiem wsadu owocowego albo ekstraktów smakowych. Dlatego w sprzedaży znajdziemy serki homogenizowane o smaku truskawkowym, brzoskwiniowym czy waniliowym.
Najzdrowszym rozwiązaniem jest serek naturalny, który nie wszystkim jednak smakuje. Dlatego warto dodać do niego musli, dżem, świeże owoce czy pokruszoną czekoladę. Taka przekąska zaspokoi nasz głód i doda energii.
Serek homogenizowany, naturalny lub waniliowy, dodawany jest do serników na zimno i puddingów. Może też, przygotowany w odpowiedni sposób, zastąpić kaloryczny ser mascarpone w tiramisu.
Serek homogenizowany z powodzeniem dodamy również do różnego rodzaju ciast, placuszków czy naleśników.