Wyglądają, jakby nie nadawały się do jedzenia. A to jedne z najzdrowszych pomidorów
Malinowy, śliwkowy czy koktajlowy? Wybierając pomidory, często kierujemy się konsystencją i smakiem. Jedne są lepsze do sałatki, a inne do przetworów. Ale kolor pomidorów to nie tylko kwestia estetyczna – świadczy również o zawartości cennych substancji.
Ciemne odmiany pomidorów nie są tak popularne w Polsce, gdzie jesteśmy przyzwyczajeni do czerwonego albo pomarańczowego koloru owoców. Żółty też jakoś przejdzie, ale fioletowy czy czarny raczej kojarzy się z zepsuciem. Warto odrzucić ten schemat, ponieważ właśnie czarne pomidory uchodzą za najzdrowsze.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Podaj tak burratę, a goście będą bili brawo. Wygląda jak z włoskiej restauracji
Ciemne odmiany pomidorów, czyli jakie?
Jak tylko przejdziesz się po bazarku, zobaczysz, że ciemne pomidory są nieco droższe od innych odmian. Można nawet powiedzieć, że to towar luksusowy. Jednak dzięki bogactwu związków bioaktywnych, taka odmiana oferuje również więcej korzyści zdrowotnych niż czerwone czy żółte owoce.
Pod czekoladową skórką kryje się bardzo soczysty i słodki miąższ. Takie pomidory świetnie sprawdzają się do sałatek, a w zestawieniu z mozzarellą i pesto bazyliowym to już prawdziwa bajka. Ciemne pomidory możesz z powodzeniem uprawiać w swoim ogrodzie. W sklepach stacjonarnych i online dostępne są nasiona popularnych odmian, takich jak Black Cherry, Czarny Książę czy Purple Boy.
Co kryją w sobie czarne pomidory?
Takie pomidory zawierają podobną ilość witaminy C, potasu, folianów i likopenu, co inne odmiany, ale wyróżniają się o wiele większą zawartością antocyjanów. To związki fenolowe, które są bardzo silnymi przeciwutleniaczami. Ich obecność w diecie zmniejsza ryzyko wielu chorób przewlekłych, takich jak choroby sercowo-naczyniowe, cukrzyca typu 2 i niektóre nowotwory.
Doskonałe do kanapek, jak również na ciepło
Ciemne pomidory są wszechstronne w kuchni, wyśmienicie smakują na surowo w sałatkach i na kanapkach, ale dobrze znoszą także obróbkę termiczną. Można je piec, grillować, a nawet dusić, co pozwala na wydobycie głębi ich smaku. Dzięki zwartej strukturze miąższu, ciemne pomidory nie rozpadają się podczas gotowania, co sprawia, że są świetnym wyborem do zup i sosów. Ich unikalny kolor sprawia, że nawet proste potrawy nabierają wyjątkowego charakteru.