Schab z pieczarkami. Idealnie kruchy i aromatyczny

Schab duszony w sosie z pieczarkami jest świetną propozycją na pożywny obiad. Dzięki pokrojeniu mięsa na cienkie plastry danie będzie gotowe bardzo szybko. Wystarczy kasza gryczana lub kopytka oraz ogórek kiszony – smakowity obiad gotowy.

Schab z pieczarkamiSchab z pieczarkami
Karolina Rozmus

Składniki

  • 500 g schabu bez kości
  • 300 g pieczarek lub grzybów portobello
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g włoszczyzny mrożonej
  • 100 ml białego wina
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 100 ml śmietany 36 procent
  • 1 łyżka masła i 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • przyprawy: 0,5 łyżeczki tymianku, sól, pieprz, 1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego

Przepis

  • Schab osuszyć i pokroić na cienkie, około półcentymetrowe plastry.
  • Opanierować w mące i układać na rozgrzanym tłuszczu – maśle z oliwą.
  • W międzyczasie oczyścić i pokroić na kawałki pieczarki – mniejsze okazy na pół, większe na 4 części.
  • Gdy plastry schabu zrumienią się z obu stron, mięso zdjąć z patelni. Na jego miejsce wrzucić pieczarki i smażyć aż będą brązowe.
  • Cebulę drobno posiekać i dodać na koniec do pieczarek, a po upływie 2 minut dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Wlać wino, zagotować i przełożyć wszystko do dużego rondla. Dołożyć schab, przyprawy, musztardę i mrożoną włoszczyznę.
  • Zalać wszystko bulionem, a po zagotowaniu zmniejszyć płomień i przykryć danie pokrywką.
  • Po upływie 10-20 minut mięso powinno być miękkie. W niewielkiej ilości sosu wymieszać śmietanę i dodać do garnka.
  • Gotować przez chwilę na małym ogniu, mieszając bez przerwy. Gdy sos zgęstnieje, danie jest gotowe.

Przepis

Podawać z ulubionymi dodatkami – do takiego schabu pasuje niemal wszystko, lecz zwłaszcza kasze będą dobrze komponować się z kruchym schabem z pieczarkami.

Wybrane dla Ciebie

Kefir i maślanka. Co tak naprawdę jest zdrowsze dla naszych jelit?
Kefir i maślanka. Co tak naprawdę jest zdrowsze dla naszych jelit?
Polacy jesienią i zimą piją ją litrami. Znany dietetyk mówi, że powoduje stany zapalne
Polacy jesienią i zimą piją ją litrami. Znany dietetyk mówi, że powoduje stany zapalne
Przyprawa znana z pierników działa kojąco na obciążone jelita. Połącz z tym naparem
Przyprawa znana z pierników działa kojąco na obciążone jelita. Połącz z tym naparem
Jak się robi zimno, gotuj regularnie na śniadanie. Uczucie lżejszego brzucha to niejedyny bonus
Jak się robi zimno, gotuj regularnie na śniadanie. Uczucie lżejszego brzucha to niejedyny bonus
Piątkowy król obiadów. Mało kalorii, sporo białka i cena obok której nie przejdziesz obojętnie
Piątkowy król obiadów. Mało kalorii, sporo białka i cena obok której nie przejdziesz obojętnie
Tych produktów nie wkładaj do mikrofalówki. Możesz się zdziwić
Tych produktów nie wkładaj do mikrofalówki. Możesz się zdziwić
Czyści tętnice ze złogów jak szczoteczka, chroni przed zawałem. Pij codziennie do śniadania
Czyści tętnice ze złogów jak szczoteczka, chroni przed zawałem. Pij codziennie do śniadania
Grzech nie skorzystać z okazji w dyskontach. Ten owoc dostarcza wiele cennych wartości i przełamuje słodycz deserów
Grzech nie skorzystać z okazji w dyskontach. Ten owoc dostarcza wiele cennych wartości i przełamuje słodycz deserów
Nawet znajomy Włoch docenił ten smak. Klasyk kuchni włoskiej z dyniowym akcentem zachwyci każdego
Nawet znajomy Włoch docenił ten smak. Klasyk kuchni włoskiej z dyniowym akcentem zachwyci każdego
Pijesz mleko bez laktozy? Ta informacja może cię zdziwić
Pijesz mleko bez laktozy? Ta informacja może cię zdziwić
Żadne borowiki czy podgrzybki. Najzdrowszych grzybów świata szukaj w markecie, nie w lesie
Żadne borowiki czy podgrzybki. Najzdrowszych grzybów świata szukaj w markecie, nie w lesie
Biorę serek wiejski i jabłka. W godzinę mam wilgotne i aromatyczne ciasto do kawy
Biorę serek wiejski i jabłka. W godzinę mam wilgotne i aromatyczne ciasto do kawy