Salep - orientalny napój. Konkurencja dla kawy i herbaty

Tradycyjnie salep przygotowuje się ze sproszkowanych bulw storczyka męskiego. Do napoju dodaje się też mleko i cynamon. Tak przygotowany napar jest bardzo popularny w kuchni tureckiej i bałkańskiej.

Salep - orientalny napój. Konkurencja dla kawy i herbatySalep - orientalny napój. Konkurencja dla kawy i herbaty
Shirin Kader

Składniki

  • 4 szklanki mleka minimum 3,2 proc.
  • 3/4 szklanki mąki ryżowej i ziemniaczanej wymieszanych razem mniej więcej w równych proporcjach
  • 4 łyżki cukru
  • łyżka ekstraktu z wanilii lub esencja waniliowa
  • cynamon do posypania

Przepis

Wszystkie składniki należy połączyć i zagotować razem. Dla uniknięcia grudek, do ciepłego mleka można dodać mąkę i wanilię, a następnie całość zblendować i dopiero podgrzać. Przed podaniem napój posypujemy cynamonem. Do przyrządzenia sahlebu można użyć gotowej mieszanki, ale ze względu na jej ograniczoną dostępność w Polsce (a często i niezbyt dobry skład) można z powodzeniem skorzystać z w/w przepisu.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja