Salep - orientalny napój. Konkurencja dla kawy i herbaty
Tradycyjnie salep przygotowuje się ze sproszkowanych bulw storczyka męskiego. Do napoju dodaje się też mleko i cynamon. Tak przygotowany napar jest bardzo popularny w kuchni tureckiej i bałkańskiej.
Shirin Kader
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia orientalna
- Kategoria przepisów: Napoje gorące
- Sposób przygotowania: Gotowanie
Składniki
Przepis
Wszystkie składniki należy połączyć i zagotować razem. Dla uniknięcia grudek, do ciepłego mleka można dodać mąkę i wanilię, a następnie całość zblendować i dopiero podgrzać. Przed podaniem napój posypujemy cynamonem. Do przyrządzenia sahlebu można użyć gotowej mieszanki, ale ze względu na jej ograniczoną dostępność w Polsce (a często i niezbyt dobry skład) można z powodzeniem skorzystać z w/w przepisu.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl