Sałatka ziemniaczana z jajkiem. Smakowity pomysł na kolację
Jeśli zostały ci ziemniaki z obiadu, możesz przygotować pyszną sałatkę. Jest szybka i prosta do zrobienia. Z powodzeniem może konkurować z sałatką jarzynową. Wszystkie składniki znajdziesz w lodówce. W cyklu "Abc gotowania" polecamy przepis na ekspresową sałatkę ziemniaczaną.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Sekretem tej sałatki są odpowiednie ziemniaki. Najlepiej wybrać odmianę o dużej wilgotności i małej zawartości skrobi. To gwarantuje, że po ugotowaniu będą zwarte i nie rozpadną się. Ziemniaki gotujemy w mundurkach na małym ogniu i solimy pod koniec. By wydobyć ich smak, warto doprawić je, gdy są jeszcze ciepłe. Najlepiej sprawdzą się tymianek, rozmaryn, cząber, słodka papryka oraz pieprz.
Składniki:
- 400 g ugotowanych ziemniaków,
- 3 jajka,
- 1 czerwona cebula,
- 3 kiszone ogórki,
- 3 łyżki majonezu,
- 2 łyżki śmietany,
- 1 łyżeczka musztardy,
- sól, pieprz.
Przygotowanie: ziemniaki i ogórki pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj i przelej gorącą wodą, by nieco zmiękła. Dwa jajka pokrój w kostkę, jedno w plasterki. Z majonezu, musztardy i śmietany przygotuj sos. Wymieszaj wszystkie składniki w misce. Wierzch udekoruj plastrami jajka.
Zobacz wideo: Poznaj przepis na hiszpańską tortillę. Będzie pysznie!
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.