Sałatka ziemniaczana Justyny Żyły. Wyjątkowo tłusty dodatek do grilla?

Justyna Żyła deklaruje się jako miłośniczka gotowania, a efektami swojej pracy dzieli się z fanami na Instagramie. Choć followersi pieją z zachwytu nad daniami celebrytki, to czasami wydaje się, że nad kulinarnym kunsztem góruje góralska obfitość i tradycja.

Justyna Żyła Justyna Żyła kocha gotować i tą miłością dzieli się z internautami
Źródło zdjęć: © Instagram

Sałatka ziemniaczana Justyny Żyły

Celebrytka podzieliła się na instagramowym stories wideorelacją z przygotowania dodatku do grilla – nie do końca tradycyjnej sałatki ziemniaczanej. Każdy fan grillowania w ogrodzie wie, jak wspaniale smakują młode ziemniaki z koperkiem, szczypiorkiem, małosolnymi ogórkami w delikatnym, kwaskowatym sosie musztardowym lub winegret. I choć przepisów czy modyfikacji tego klasycznego przepisu na sałatkę ziemniaczaną jest niezmiernie dużo, to propozycja Justyny Żyły może zaskakiwać.

Była żona skoczka narciarskiego przygotowała sałatkę z ugotowanych ziemniaków, cebuli dymki i czerwonej cebuli, do której dodatkiem był ekstremalnie kaloryczny, tłusty sos – z majonezu i śmietany 30 procent. Ale sos to nie wszystko – w sałatce ziemniaczanej znalazł się także smażony boczek, który Żyła dodała do ziemniaków wraz z tłuszczem, który wytopił się z tej wyjątkowo tłustej wędliny.

Choć wydawałoby się, że sałatka z powodzeniem może zastąpić cały posiłek to, jak widać w tle, jest zaledwie dodatkiem do kiełbasy z rusztu. Takie połączenie może szokować, ale trudno nie dostrzec, że cała kuchni Justyny Żyły jest wyjątkowym mariażem pomiędzy kuchnią tradycyjną, pochodzącą z gór, a kuchnią nowoczesną.

Chyba można zaryzykować stwierdzeniem, że celebrytce bliska jest po prostu kuchnia fusion, w której połączenie tłustego boczku i majonezu z kiełbasą z grilla nie powinno szokować. A jak smakują efekty pracy Żyły? Kto kalorii się nie boi, może spróbować.

Sałatka Justyny Żyły
© Instagram

Sałatka ziemniaczana Justyny Żyły – przepis

Składniki:

  • 500 g ziemniaków ugotowanych w osolonej wodzie
  • ½ czerwonej cebuli
  • 1 posiekana dymka – zielona część (może być szczypiorek)
  • 250 g boczku wędzonego
  • ½ szklanki majonezu
  • ½ szklanki śmietany 30 procent
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki pokroić w kostkę i przełożyć do miski.
  2. Dodać posiekane drobno dymkę oraz czerwoną cebulę.
  3. W osobnej misce wymieszać majonez ze śmietaną i dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
  4. Wymieszać dokładnie.
  5. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na patelni, aż wytopi się cały tłuszcz i powstaną skwarki.
  6. Do ziemniaków dodać przestygnięty boczek wraz z całym tłuszczem z patelni.
  7. Następnie wlać sos majonezowy i wszystko wymieszać.
  8. Odstawić do lodówki, by smaki się przegryzły, a następnie podawać do dań z grilla.

Niemiecka sałatka ziemniaczana

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód