Sałatka ziemniaczana Justyny Żyły. Wyjątkowo tłusty dodatek do grilla?

Justyna Żyła deklaruje się jako miłośniczka gotowania, a efektami swojej pracy dzieli się z fanami na Instagramie. Choć followersi pieją z zachwytu nad daniami celebrytki, to czasami wydaje się, że nad kulinarnym kunsztem góruje góralska obfitość i tradycja.

Justyna Żyła Justyna Żyła kocha gotować i tą miłością dzieli się z internautami
Źródło zdjęć: © Instagram

Sałatka ziemniaczana Justyny Żyły

Celebrytka podzieliła się na instagramowym stories wideorelacją z przygotowania dodatku do grilla – nie do końca tradycyjnej sałatki ziemniaczanej. Każdy fan grillowania w ogrodzie wie, jak wspaniale smakują młode ziemniaki z koperkiem, szczypiorkiem, małosolnymi ogórkami w delikatnym, kwaskowatym sosie musztardowym lub winegret. I choć przepisów czy modyfikacji tego klasycznego przepisu na sałatkę ziemniaczaną jest niezmiernie dużo, to propozycja Justyny Żyły może zaskakiwać.

Była żona skoczka narciarskiego przygotowała sałatkę z ugotowanych ziemniaków, cebuli dymki i czerwonej cebuli, do której dodatkiem był ekstremalnie kaloryczny, tłusty sos – z majonezu i śmietany 30 procent. Ale sos to nie wszystko – w sałatce ziemniaczanej znalazł się także smażony boczek, który Żyła dodała do ziemniaków wraz z tłuszczem, który wytopił się z tej wyjątkowo tłustej wędliny.

Choć wydawałoby się, że sałatka z powodzeniem może zastąpić cały posiłek to, jak widać w tle, jest zaledwie dodatkiem do kiełbasy z rusztu. Takie połączenie może szokować, ale trudno nie dostrzec, że cała kuchni Justyny Żyły jest wyjątkowym mariażem pomiędzy kuchnią tradycyjną, pochodzącą z gór, a kuchnią nowoczesną.

Chyba można zaryzykować stwierdzeniem, że celebrytce bliska jest po prostu kuchnia fusion, w której połączenie tłustego boczku i majonezu z kiełbasą z grilla nie powinno szokować. A jak smakują efekty pracy Żyły? Kto kalorii się nie boi, może spróbować.

Sałatka Justyny Żyły
© Instagram

Sałatka ziemniaczana Justyny Żyły – przepis

Składniki:

  • 500 g ziemniaków ugotowanych w osolonej wodzie
  • ½ czerwonej cebuli
  • 1 posiekana dymka – zielona część (może być szczypiorek)
  • 250 g boczku wędzonego
  • ½ szklanki majonezu
  • ½ szklanki śmietany 30 procent
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki pokroić w kostkę i przełożyć do miski.
  2. Dodać posiekane drobno dymkę oraz czerwoną cebulę.
  3. W osobnej misce wymieszać majonez ze śmietaną i dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
  4. Wymieszać dokładnie.
  5. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na patelni, aż wytopi się cały tłuszcz i powstaną skwarki.
  6. Do ziemniaków dodać przestygnięty boczek wraz z całym tłuszczem z patelni.
  7. Następnie wlać sos majonezowy i wszystko wymieszać.
  8. Odstawić do lodówki, by smaki się przegryzły, a następnie podawać do dań z grilla.

Niemiecka sałatka ziemniaczana

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości