Trwa ładowanie...

Sałatka ziemniaczana Justyny Żyły. Wyjątkowo tłusty dodatek do grilla?

Justyna Żyła deklaruje się jako miłośniczka gotowania, a efektami swojej pracy dzieli się z fanami na Instagramie. Choć followersi pieją z zachwytu nad daniami celebrytki, to czasami wydaje się, że nad kulinarnym kunsztem góruje góralska obfitość i tradycja.

Share
Justyna Żyła kocha gotować i tą miłością dzieli się z internautami
Justyna Żyła kocha gotować i tą miłością dzieli się z internautamiŹródło: Instagram
dnxhlu1

Sałatka ziemniaczana Justyny Żyły

Celebrytka podzieliła się na instagramowym stories wideorelacją z przygotowania dodatku do grilla – nie do końca tradycyjnej sałatki ziemniaczanej. Każdy fan grillowania w ogrodzie wie, jak wspaniale smakują młode ziemniaki z koperkiem, szczypiorkiem, małosolnymi ogórkami w delikatnym, kwaskowatym sosie musztardowym lub winegret. I choć przepisów czy modyfikacji tego klasycznego przepisu na sałatkę ziemniaczaną jest niezmiernie dużo, to propozycja Justyny Żyły może zaskakiwać.

Była żona skoczka narciarskiego przygotowała sałatkę z ugotowanych ziemniaków, cebuli dymki i czerwonej cebuli, do której dodatkiem był ekstremalnie kaloryczny, tłusty sos – z majonezu i śmietany 30 procent. Ale sos to nie wszystko – w sałatce ziemniaczanej znalazł się także smażony boczek, który Żyła dodała do ziemniaków wraz z tłuszczem, który wytopił się z tej wyjątkowo tłustej wędliny.

dnxhlu1

Choć wydawałoby się, że sałatka z powodzeniem może zastąpić cały posiłek to, jak widać w tle, jest zaledwie dodatkiem do kiełbasy z rusztu. Takie połączenie może szokować, ale trudno nie dostrzec, że cała kuchni Justyny Żyły jest wyjątkowym mariażem pomiędzy kuchnią tradycyjną, pochodzącą z gór, a kuchnią nowoczesną.

Chyba można zaryzykować stwierdzeniem, że celebrytce bliska jest po prostu kuchnia fusion, w której połączenie tłustego boczku i majonezu z kiełbasą z grilla nie powinno szokować. A jak smakują efekty pracy Żyły? Kto kalorii się nie boi, może spróbować.

Instagram
Źródło: Instagram

Sałatka ziemniaczana Justyny Żyły – przepis

Składniki:

  • 500 g ziemniaków ugotowanych w osolonej wodzie
  • ½ czerwonej cebuli
  • 1 posiekana dymka – zielona część (może być szczypiorek)
  • 250 g boczku wędzonego
  • ½ szklanki majonezu
  • ½ szklanki śmietany 30 procent
  • 2 ząbki czosnku
dnxhlu1

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki pokroić w kostkę i przełożyć do miski.
  2. Dodać posiekane drobno dymkę oraz czerwoną cebulę.
  3. W osobnej misce wymieszać majonez ze śmietaną i dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
  4. Wymieszać dokładnie.
  5. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na patelni, aż wytopi się cały tłuszcz i powstaną skwarki.
  6. Do ziemniaków dodać przestygnięty boczek wraz z całym tłuszczem z patelni.
  7. Następnie wlać sos majonezowy i wszystko wymieszać.
  8. Odstawić do lodówki, by smaki się przegryzły, a następnie podawać do dań z grilla.

Niemiecka sałatka ziemniaczana

Zobacz także:

dnxhlu1
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
dnxhlu1

Podziel się opinią

Share
dnxhlu1
dnxhlu1
Więcej tematów