Sałatka ziemniaczana Justyny Żyły. Wyjątkowo tłusty dodatek do grilla?

Justyna Żyła deklaruje się jako miłośniczka gotowania, a efektami swojej pracy dzieli się z fanami na Instagramie. Choć followersi pieją z zachwytu nad daniami celebrytki, to czasami wydaje się, że nad kulinarnym kunsztem góruje góralska obfitość i tradycja.

Justyna Żyła Justyna Żyła kocha gotować i tą miłością dzieli się z internautami
Źródło zdjęć: © Instagram
21

Sałatka ziemniaczana Justyny Żyły

Celebrytka podzieliła się na instagramowym stories wideorelacją z przygotowania dodatku do grilla – nie do końca tradycyjnej sałatki ziemniaczanej. Każdy fan grillowania w ogrodzie wie, jak wspaniale smakują młode ziemniaki z koperkiem, szczypiorkiem, małosolnymi ogórkami w delikatnym, kwaskowatym sosie musztardowym lub winegret. I choć przepisów czy modyfikacji tego klasycznego przepisu na sałatkę ziemniaczaną jest niezmiernie dużo, to propozycja Justyny Żyły może zaskakiwać.

Była żona skoczka narciarskiego przygotowała sałatkę z ugotowanych ziemniaków, cebuli dymki i czerwonej cebuli, do której dodatkiem był ekstremalnie kaloryczny, tłusty sos – z majonezu i śmietany 30 procent. Ale sos to nie wszystko – w sałatce ziemniaczanej znalazł się także smażony boczek, który Żyła dodała do ziemniaków wraz z tłuszczem, który wytopił się z tej wyjątkowo tłustej wędliny.

Choć wydawałoby się, że sałatka z powodzeniem może zastąpić cały posiłek to, jak widać w tle, jest zaledwie dodatkiem do kiełbasy z rusztu. Takie połączenie może szokować, ale trudno nie dostrzec, że cała kuchni Justyny Żyły jest wyjątkowym mariażem pomiędzy kuchnią tradycyjną, pochodzącą z gór, a kuchnią nowoczesną.

Chyba można zaryzykować stwierdzeniem, że celebrytce bliska jest po prostu kuchnia fusion, w której połączenie tłustego boczku i majonezu z kiełbasą z grilla nie powinno szokować. A jak smakują efekty pracy Żyły? Kto kalorii się nie boi, może spróbować.

Sałatka Justyny Żyły
© Instagram

Sałatka ziemniaczana Justyny Żyły – przepis

Składniki:

  • 500 g ziemniaków ugotowanych w osolonej wodzie
  • ½ czerwonej cebuli
  • 1 posiekana dymka – zielona część (może być szczypiorek)
  • 250 g boczku wędzonego
  • ½ szklanki majonezu
  • ½ szklanki śmietany 30 procent
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki pokroić w kostkę i przełożyć do miski.
  2. Dodać posiekane drobno dymkę oraz czerwoną cebulę.
  3. W osobnej misce wymieszać majonez ze śmietaną i dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
  4. Wymieszać dokładnie.
  5. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na patelni, aż wytopi się cały tłuszcz i powstaną skwarki.
  6. Do ziemniaków dodać przestygnięty boczek wraz z całym tłuszczem z patelni.
  7. Następnie wlać sos majonezowy i wszystko wymieszać.
  8. Odstawić do lodówki, by smaki się przegryzły, a następnie podawać do dań z grilla.

Niemiecka sałatka ziemniaczana

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie

Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania