Sałatka ziemniaczana Justyny Żyły. Wyjątkowo tłusty dodatek do grilla?
Justyna Żyła deklaruje się jako miłośniczka gotowania, a efektami swojej pracy dzieli się z fanami na Instagramie. Choć followersi pieją z zachwytu nad daniami celebrytki, to czasami wydaje się, że nad kulinarnym kunsztem góruje góralska obfitość i tradycja.
Sałatka ziemniaczana Justyny Żyły
Celebrytka podzieliła się na instagramowym stories wideorelacją z przygotowania dodatku do grilla – nie do końca tradycyjnej sałatki ziemniaczanej. Każdy fan grillowania w ogrodzie wie, jak wspaniale smakują młode ziemniaki z koperkiem, szczypiorkiem, małosolnymi ogórkami w delikatnym, kwaskowatym sosie musztardowym lub winegret. I choć przepisów czy modyfikacji tego klasycznego przepisu na sałatkę ziemniaczaną jest niezmiernie dużo, to propozycja Justyny Żyły może zaskakiwać.
Była żona skoczka narciarskiego przygotowała sałatkę z ugotowanych ziemniaków, cebuli dymki i czerwonej cebuli, do której dodatkiem był ekstremalnie kaloryczny, tłusty sos – z majonezu i śmietany 30 procent. Ale sos to nie wszystko – w sałatce ziemniaczanej znalazł się także smażony boczek, który Żyła dodała do ziemniaków wraz z tłuszczem, który wytopił się z tej wyjątkowo tłustej wędliny.
Choć wydawałoby się, że sałatka z powodzeniem może zastąpić cały posiłek to, jak widać w tle, jest zaledwie dodatkiem do kiełbasy z rusztu. Takie połączenie może szokować, ale trudno nie dostrzec, że cała kuchni Justyny Żyły jest wyjątkowym mariażem pomiędzy kuchnią tradycyjną, pochodzącą z gór, a kuchnią nowoczesną.
Chyba można zaryzykować stwierdzeniem, że celebrytce bliska jest po prostu kuchnia fusion, w której połączenie tłustego boczku i majonezu z kiełbasą z grilla nie powinno szokować. A jak smakują efekty pracy Żyły? Kto kalorii się nie boi, może spróbować.
Sałatka ziemniaczana Justyny Żyły – przepis
Składniki:
- 500 g ziemniaków ugotowanych w osolonej wodzie
- ½ czerwonej cebuli
- 1 posiekana dymka – zielona część (może być szczypiorek)
- 250 g boczku wędzonego
- ½ szklanki majonezu
- ½ szklanki śmietany 30 procent
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
- Ziemniaki pokroić w kostkę i przełożyć do miski.
- Dodać posiekane drobno dymkę oraz czerwoną cebulę.
- W osobnej misce wymieszać majonez ze śmietaną i dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
- Wymieszać dokładnie.
- Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na patelni, aż wytopi się cały tłuszcz i powstaną skwarki.
- Do ziemniaków dodać przestygnięty boczek wraz z całym tłuszczem z patelni.
- Następnie wlać sos majonezowy i wszystko wymieszać.
- Odstawić do lodówki, by smaki się przegryzły, a następnie podawać do dań z grilla.
Niemiecka sałatka ziemniaczana
Zobacz także: