Jaką wodę wybrać?

Woda jest podstawowym składnikiem dostarczanym do organizmu. Znajduje się w każdym artykule spożywczym. Woda zawiera bogactwo witamin i soli mineralnych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Tym bardziej, że człowiek bez wody przeżyłby najwyżej kilka dni.

WodaWodę należy pić często małymi łyczkami
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD

Woda – rodzaje wody pitnej

Na rynku spożywczym jest dostępnych wiele rodzajów wód, jednak statystyczny Polak dzieli wody jedynie na gazowane i niegazowane. Może wyróżnić także wody zmineralizowane, które nie są dobre dla każdego. Wodę do picia można podzielić na:

  • wodę naturalną źródlaną
  • wodę naturalną mineralną
  • wodę stołową
  • naturalną wodę leczniczą

Naturalna woda źródlana pochodzi z krystalicznych źródeł i jest nisko lub średnio zmineralizowana. Skład chemiczny wody źródlanej może się zmieniać ze względu na miejsce wydobycia.

Naturalne wody mineralne są wodami głębiowymi, które wydobywa się za pomocą specjalnych wierteł. Zawierają średnią lub dużą ilość minerałów.

Wody stołowe powstają w wyniku wymieszania wody źródlanej z wodą pochodzącą z wodociągów. Wodę stołową zazwyczaj piją osoby aktywne fizycznie.

Pij na czczo. Te napoje mają niezwykłe właściwości

Naturalne wody lecznicze zazwyczaj mają w swoim składzie jeden związek chemiczny, który pozytywnie wpływa na pracę całego organizmu. Z przedstawionych powyżej rodzajów wód, jedynie naturalną wodę źródlaną nisko lub średnio zmineralizowaną można pić codziennie i podawać małym dzieciom.

Woda – ile można pić wody dziennie?

Na 30 kg przypada 1 litr wody, dlatego każdy ma swoją normę picia wody, która ponadto jest uzależniona od wykonanej pracy. Wodę należy pić często małymi łyczkami, tak aby woda nie wypłukiwała ważnych dla organizmu składników mineralnych (sodu czy potasu). Przed wykonaniem USG układu moczowego warto wypić około litr wody, tak aby na monitorze wyświetliły się wyraźne organy. Warto również wiedzieć, że w Wielkiej Brytanii woda oraz Paracetamol leczą każdą dolegliwość, od bólów głowy do zapalenia spojówek.

Woda – niedobór oraz nadmiar

Nadmiar wody może spowodować upośledzenie wątroby oraz nerek. Woda może również spowodować nadmierne wydzielanie kwasu żołądkowego. Z kolei niedobór wody w organizmie wpływa na kondycję skóry, która staje się sucha. Brak wody powoduje również bóle oraz zawroty głowy. Może być również przyczyną zaników pamięci, a także wysychania błon śluzowych.

Woda – wartości odżywcze

Woda mineralna zazwyczaj zawiera wapń, magnez, wodorowęglany oraz sód. Przed zakupem najlepszej wody, warto jednak czytać etykiety, na której powinna być napisana data ważności, zawartość dwutlenku węgla oraz źródło, z którego woda jest wydobywana.

Woda – gazowana i niegazowana?

Wodę gazowaną, sztucznie nasyconą dwutlenkiem węgla, poleca się osobom po wysiłku fizycznym. Poza tym, woda gazowana orzeźwia. Jednak dla osób, które mają problemy z żołądkiem polecana jest woda niegazowana, która gasi pragnienie, nie rozpychając ścian żołądka.

Woda - zastosowanie w kuchni

Woda jest potrzebna do przyrządzenia większości potraw, zarówno gotowanych, jak i pieczonych. Do gotowania wody na herbatę lub kawę, warto wlewać do czajnika, wodę mineralną, zamiast wody z kranu, ponieważ zawiera mniej szkodliwych substancji np. bakterii.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się