Sałatka z wędzoną rybką
Lekka sałatka z wędzoną rybą to świetna propozycja na drugi dzień świąt, kiedy mamy już dość pierogów, bigosów i innych ciężkostrawnych potraw.
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 1 sałata
- 200 g wędzonego łososia lub makreli
- 150 g świeżego szpinaku
- 1 cebula
- 10 pomidorków cherry
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 pęczka koperku
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- sól i pieprz
Przepis
Liście sałaty dokładnie umyj i osusz, a następnie porwij na mniejsze części i połącz ze świeżym szpinakiem.
Przepis
Posiekaj cebulkę w drobną kostkę, przekrój pomidorki cherry na połówki i dodaj do sałaty. Pokrój rybę na nieduże kawałki.
Przepis
Oliwę połącz z przyprawami. Polej przygotowanym w ten sposób sosem wszystkie składniki sałatki i delikatnie wymieszaj. Udekoruj sałatkę drobno posiekanym koperkiem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl