Sałatka z grzybów i świeżych ziół. Idealna jako dodatek do obiadu
Zupa grzybowa, risotto z dodatkiem podgrzybków i jajecznica z kurkami to jedne z ulubionych jesiennych potraw z wykorzystaniem grzybów. Tym razem odchodzimy od klasyki. Orzeźwiająca sałatka grzybowa z orientalnym dressingiem trafi w gusta niejednego miłośnika leśnych skarbów.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Sałatki
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Sałatka:
- pół kilograma oczyszczonych grzybów (boczniaków, portobello, zwykłych pieczarek lub innych, według uznania)
- ¼ kubka szalotki, drobno posiekanej
- ¼ kubka świeżej mięty
- ¼ kubka natki pietruszki
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- garść posiekanych orzechów włoskich lub nerkowców
Dressing:
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki sosu sojowego lub tamari
- 1 łyżka wody
- 1 łyżeczka startego czosnku
- 1,5 łyżeczki sproszkowanej papryczki chilli
- 1,5 łyżki tartego imbiru
- 3 łyżeczki skórki z cytryny i limonki
Przepis
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu bez dodatku tłuszczu. Pokrój grzyby i polej je łyżką oliwy, całość wymieszaj. Smaż grzyby przez kilka minut, żeby zmiękły. Przypraw solą i pieprzem, a następnie odstaw do wystudzenia.
Przepis
W niewielkim rondlu wymieszaj wszystkie składniki do przygotowania dressingu. Podgrzej je na niewielkim ogniu przez pół minuty, cały czas mieszając.
Przepis
Wymieszaj grzyby z miętą, natką pietruszki i szalotką. Całość polej dressingiem i połącz wszystkie składniki. Podawaj z sałatą i bagietką czosnkową.