Sałatka makaronowa z zielonymi warzywami

Bardzo smaczna i lekka sałatka z aromatycznym sosem. Sprawdzi się zarówno jako obiad do pracy, jak i na kolację. Przepis pochodzi z bloga "Moniki smakołyki".

Sałatka makaronowa z zielonymi warzywamiSałatka makaronowa z zielonymi warzywami
Monika Lemko

Składniki

  • 200 g pełnoziarnistego makaronu penne,
  • garść zielonych szparagów,
  • 2 garście młodego zielonego groszku,
  • 4 liście limonki Kaffir,
  • 2 cebule dymki ze szczypiorem,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • garść kiełek brokułu,
  • 1 dojrzałe awokado,
  • sok z cytryny,
  • płatki sera żółtego długo dojrzewającego np. grana padano.

Dressing:

  • 4 łyżki oleju rzepakowego czosnek bazylia,
  • sok z cytryny do smaku,
  • 1 garść liści bazylii,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku.

Przepis

  • Dressing: liście bazylii przełożyć do moździerza i utrzeć razem ze szczyptą soli. Wlać olej, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku, ucierając połączyć składniki. Dressing można również przygotować w blenderze.
  • Makaron ugotować na al dente w osolonej wodzie, odcedzić i przestudzić.
  • Ziarna groszku sparzyć we wrzątku z dodatkiem soli i ½ łyżeczki cukru, odcedzić i zahartować w zimnej wodzie. Rada: groszek można podgotować 2-3 min. Można użyć też mrożonego.
  • Stwardniałe końcówki oderwać (przez wygięcie w łuk) od szparagów, pokroić po skosie na ok. 2 cm kawałki.
  • Na dużej patelni rozgrzać olej z dodatkiem liści limonki, dodać cebulę dymkę pokrojoną w plasterki, 1/2 łyżeczki cukru, szparagi, podsmażyć ok. 2-3 min w zależności od ich grubości (powinny być chrupiące). Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, wyciągamy liście limonki.
  • Awokado pokroić na mniejsze kawałki, skropić sokiem z cytryny (zachowa swój kolor).
  • Makaron połączyć ze szparagami, groszkiem, awokado, wymieszać z dressingiem, dodać posiekany szczypiorek, kiełki i płatki sera. Na sam koniec doprawić pieprzem do smaku.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia