Trwa ładowanie...
d226rij
12-08-2022 13:28

Sałatka makaronowa z zielonymi warzywami

Przepis

Bardzo smaczna i lekka sałatka z aromatycznym sosem. Sprawdzi się zarówno jako obiad do pracy, jak i na kolację. Przepis pochodzi z bloga "Moniki smakołyki".

d226rij
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Moniki smakołyki
Źródło: Moniki smakołyki
Składniki
  • 200 g pełnoziarnistego makaronu penne,
  • garść zielonych szparagów,
  • 2 garście młodego zielonego groszku,
  • 4 liście limonki Kaffir,
  • 2 cebule dymki ze szczypiorem,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • garść kiełek brokułu,
  • 1 dojrzałe awokado,
  • sok z cytryny,
  • płatki sera żółtego długo dojrzewającego np. grana padano.

Dressing:

  • 4 łyżki oleju rzepakowego czosnek bazylia,
  • sok z cytryny do smaku,
  • 1 garść liści bazylii,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku.
Przepis
  • Dressing: liście bazylii przełożyć do moździerza i utrzeć razem ze szczyptą soli. Wlać olej, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku, ucierając połączyć składniki. Dressing można również przygotować w blenderze.
  • Makaron ugotować na al dente w osolonej wodzie, odcedzić i przestudzić.
  • Ziarna groszku sparzyć we wrzątku z dodatkiem soli i ½ łyżeczki cukru, odcedzić i zahartować w zimnej wodzie. Rada: groszek można podgotować 2-3 min. Można użyć też mrożonego.
  • Stwardniałe końcówki oderwać (przez wygięcie w łuk) od szparagów, pokroić po skosie na ok. 2 cm kawałki.
  • Na dużej patelni rozgrzać olej z dodatkiem liści limonki, dodać cebulę dymkę pokrojoną w plasterki, 1/2 łyżeczki cukru, szparagi, podsmażyć ok. 2-3 min w zależności od ich grubości (powinny być chrupiące). Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, wyciągamy liście limonki.
  • Awokado pokroić na mniejsze kawałki, skropić sokiem z cytryny (zachowa swój kolor).
  • Makaron połączyć ze szparagami, groszkiem, awokado, wymieszać z dressingiem, dodać posiekany szczypiorek, kiełki i płatki sera. Na sam koniec doprawić pieprzem do smaku.
Sałatka makaronowa z zielonymi warzywami
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d226rij
d226rij
d226rij
d226rij
Więcej tematów
d226rij

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj