Sałatka makaronowa z zielonymi warzywami

Bardzo smaczna i lekka sałatka z aromatycznym sosem. Sprawdzi się zarówno jako obiad do pracy, jak i na kolację. Przepis pochodzi z bloga "Moniki smakołyki".

Sałatka makaronowa z zielonymi warzywamiSałatka makaronowa z zielonymi warzywami
Monika Lemko

Składniki

  • 200 g pełnoziarnistego makaronu penne,
  • garść zielonych szparagów,
  • 2 garście młodego zielonego groszku,
  • 4 liście limonki Kaffir,
  • 2 cebule dymki ze szczypiorem,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • garść kiełek brokułu,
  • 1 dojrzałe awokado,
  • sok z cytryny,
  • płatki sera żółtego długo dojrzewającego np. grana padano.

Dressing:

  • 4 łyżki oleju rzepakowego czosnek bazylia,
  • sok z cytryny do smaku,
  • 1 garść liści bazylii,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku.

Przepis

  • Dressing: liście bazylii przełożyć do moździerza i utrzeć razem ze szczyptą soli. Wlać olej, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku, ucierając połączyć składniki. Dressing można również przygotować w blenderze.
  • Makaron ugotować na al dente w osolonej wodzie, odcedzić i przestudzić.
  • Ziarna groszku sparzyć we wrzątku z dodatkiem soli i ½ łyżeczki cukru, odcedzić i zahartować w zimnej wodzie. Rada: groszek można podgotować 2-3 min. Można użyć też mrożonego.
  • Stwardniałe końcówki oderwać (przez wygięcie w łuk) od szparagów, pokroić po skosie na ok. 2 cm kawałki.
  • Na dużej patelni rozgrzać olej z dodatkiem liści limonki, dodać cebulę dymkę pokrojoną w plasterki, 1/2 łyżeczki cukru, szparagi, podsmażyć ok. 2-3 min w zależności od ich grubości (powinny być chrupiące). Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, wyciągamy liście limonki.
  • Awokado pokroić na mniejsze kawałki, skropić sokiem z cytryny (zachowa swój kolor).
  • Makaron połączyć ze szparagami, groszkiem, awokado, wymieszać z dressingiem, dodać posiekany szczypiorek, kiełki i płatki sera. Na sam koniec doprawić pieprzem do smaku.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja