Sałatka gyros. Klasyk na każdej domówce

Przepyszna sałatka gyros w nowej wersji. Połączenie aromatycznego kurczaka, słodkich winogron i chrupiących pestek dyni zachwyci każdego smakosza. Przekonajcie się sami. Przepis z bloga "Kwelka gotuje".

Sałatka gyrosSałatka gyros
Katarzyna Kwella

Składniki

  • 50 dag piersi kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek dyni
  • 50 dag winogron zielonych i fioletowych
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 łyżki majonezu
  • przyprawy: po 1/3 łyżeczki curry, papryki słodkiej, papryki ostrej, chilli, przyprawy kebab; sól, pieprz, szczypta czarnego czosnku w proszku (opcjonalnie)

Przepis

  • Mięso pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami i odstawić na 3 godziny do lodówki. Po tym czasie mięso usmażyć.
  • Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Winogrona pokroić na pół i wyjąć pestki.
  • Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, doprawić do smaku solą, pieprzem i czarnym czosnkiem w proszku.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja