Suszone pomidory – kiedyś włoski przysmak dostępny tylko dla zamożnych, dziś popularny element niemal w każdej kuchni. Kucharz Andrzej Polan opowiedział, jak przygotować pomidory domowym sposobem. Przy okazji zaprezentował dania takie jak: grzanki z pomidorami, malinami i miodem oraz krokiety z kaszy z grzybami.
Suszone pomidory domowym sposobem
Składniki:
1 kg podłużnych, mięsistych pomidorów
ziarno fenkuła
sól morska
pieprz czarny młotkowany
cukier puder
olej rzepakowy
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 80 st. C, pomidory przekrawamy wzdłuż, osuszamy na ręczniku. Blaszkę z pieca wykładamy pergaminem, układamy przekrojone pomidory przecięciem do góry, posypujemy pieprzem, solą, delikatnie cukrem pudrem, fenkułem. Wstawiamy do suszenia. Gotowe zalewamy lekko podgrzanym olejem.
Zobacz także:
Jajka zapiekane z fetą i pomidorami